Šport > Zimski športi
46391 ogledov

Skakalcem prekipelo: "Kar se je zgodilo, je kaplja čez rob."

jernej damjan Profimedia
Organizacijski spodrsljaj na nedavno končani novoletni turneji je na noge dvignil tudi slovenskega skakalca in člana komisije športnikov pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) Jerneja Damjana.

Pred dnevi končana 68. novoletna turneja je pustila grenak priokus zaradi organizacijskega škandal v Garmisch-Partenkirchnu. Podrobnosti je v javnost lansiral avstrijski strokovnjak na čelu norveške reprezentance Alexander Stöckl, ki je razkril, da so nekateri predskakalci spali po hotelskih hodnikih, manjše ekipe pa so se morale na prizorišču tekme znajti brez kontejnerja.

schlierenzauer Navzven vse lepo Šport Škandal na novoletni turneji, besni Stöckl izdal podrobnosti

V Bischofshofen, kjer so okronali skupnega zmagovalca Dawida Kubackega, je pripotoval tudi Jernej Damjan, predstavnik vseh skakalcev pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis), ki meni, da je bil tokratni lapsus nemških organizatorjev, ki so kasneje ponudili svoje opravičilo, jasen pokazatelj, da so spremembe nujne.

"Tudi mi smo na novoletni turneji že ostali brez kontejnerja," je uvodoma povedal slovenski smučarski skakalec, ki se je zaradi neizogibne operacije rame letos raje posvetil delu funkcionarja.

Garmisch Novoletna turneja Šport Po aferi so se prireditelji opravičili

"To, kar se je zgodilo letos, je bila samo kaplja čez rob, zato so informacije tudi prišle tudi v medije, drugače pa se je to dogajalo dlje časa. Resnično je prišel čas, da se nekaj spremeni. Niti ne gre za drastične spremembe, ampak zgolj lepotne popravke. Ostali športi sledijo trendom in napredku, tukaj pa so malce zaspali," je pojasnil.

"Prišel sem v Bischofshofen. Tudi zaradi tega, kar se je dogajalo, po drugi strani pa tudi zato, ker sem predstavnik skakalcev, sem jih šel malo pozdravit ter jim dal vedeti, da sem njihov in da delam za njih."

Jernej Damjan

Smučarskim skakalcem je zdaj dokončno prekipelo, čeprav ima zgodba že zelo dolgo brado. Stvari so preveč ohlapno definirane, pojasnjuje Damjan, ki se je že aktivno vključil v reševanje problematike, a Fisovi mlini meljejo zelo počasi. "Še polž je hitrejši," nazorno opiše 36-letnik.

jernej damjan | Avtor: Profimedia Profimedia
"Komunikacija že poteka, ampak v teh krogih se stvari premikajo počasi. To se be reševalo na dolgi rok. Iz lastnih izkušenj bom rekel takole, če se bo do naslednjega leta karkoli spremenilo, to pomeni, da smo bili zelo hitri."

"S skakalci se še nisem konkretno pogovarjal, več časa za razprave bomo imeli po koncu sezone. Med tekmami se s tem ne moremo ukvarjati. Običajno je tako, da če so razmere slabe, se skakalci s tem sprijaznijo. Kar je tudi prav. Če bi se sekirali, bi se zagotovo poznalo na rezultatih, kar je zadnje, kar si vsi želimo."

Fis ima kot krovna smučarska zveza pravico postaviti zahteve, smernice in določila pri organizaciji dogodkov, vendar ima v marsičem zvezane roke. "Fis lahko naroči, kaj je potrebno popraviti, vendar se lahko zgodba iz leta v leto ponavlja. Odgovornost je na zvezah in tudi na meni, da posredujemo predloge na komiteje in podkomiteje, kjer se potem določa pravilnik. Če oni sledijo pravilniku, ne moremo storiti nič."

A stvari niso črno-bele. "Primer: zagotoviti morajo hrano, vendar nikje ne piše, ali je to catering s petimi zvezdicami ali hot dog štručka in hrenovka. To je en primer. Potem so tu prenočitve. Človeka lahko nastaniš v hlevu ali hotelu s petimi zvezdicami. Seveda ne pravim, da spimo v hlevih, ampak stvari niso jasno določene."

Novoletna turneja je vendarle vrhunec skakalne sezone, še poudarja Damjan. "Morali bi se zavedati, da je to največje tekmovanje v sezoni, zato naj bo tudi vse ostalo temu primerno. Ne samo, da navzven izgleda lepo, ampak da je tudi za tekmovalce to nekaj več."

jernej damjan | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Najprej operacija, nato odločitev

Ljubljančana prihodnji mesec čaka operacija rame. "Poleti sem poskusil narediti vse, da bi stvari rešil sam. Vse, kar je v moji moči, da rame ne bi bilo potrebno odpirati, ampak se je izkazalo, da je to edina rešitev. Stvari bi rad rešil čim prej, ker rehabilitacija traja tri do štiri mesece. Če bi to naredil po sezoni, bi si zaprl vrata za naslednjo, če se bom odločil, da nadaljujem," je pojasnil

"Za kondicijo skrbim, skačem pa ne veliko. Imam preveč drugega dela. In to mi je čisto v redu. Če bom naslednjič skočil poleti, mi to ne predstavlja nobenega problema."

Odločitev o nadaljevanju kariere za zdaj še visi v zraku. "Najprej bom opravil z rehabilitacijo, potem pa bom začel razmišljati o svoji prihodnosti," je zaključil zmagovalec dveh tekem za svetovni pokal.

Peter Prevc Zbral vtise Šport To Peter Prevc najbolj obžaluje po novoletni turneji
 
Komentarjev 6
  • Kmodri 09:43 12.januar 2020.

    Nihče jih ne sili, da se ukvarjajo s profi športom.

  • munja 08:51 12.januar 2020.

    Manjka močne prevetritve pravil in funkcionarjev.

  • munja 08:51 12.januar 2020.

    Manjka močne prevetritve pravil in funkcionarjev.

Sorodne novice