Šport > Zimski športi
32926 ogledov

Škandalozen razplet tekme izzval ostre kritike, to nima več smisla

1/2
Reševalni pas/Twitter
Paralelna tekma svetovnega pokala v Lech/Zürsu je znova poskrbela za obilico slabe volje.

V karavani belega cirkusa je veliko prahu ponovno dvignila edina letošnja paralelna tekma v avstrijskem Lech/Zürsu, kjer se je tudi s pomočjo neenakovrednih pogojev zmage veselil domačin Christian Hirschbühl.

Slednji je v finalu premagal rojaka Dominika Raschnerja, potem ko je bil v polfinalu hitrejši od tehnično superiornejšega Norvežana Henrika Kristoffersena

Tako za Hirschbühla kot za Raschnerja so bile to sploh prve stopničke v svetovnem pokalu, v finalu pa je zaradi boljše vožnje na hitrejši rdeči progi prvo zmago v karieri slavil 31-letni Hirschbühel. V norveškem malem finalu je bil hitrejši Atle Lie McGrath, ki je ugnal Kristoffersena.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Paralelna tekma pa tako kot že večkrat doslej tudi tokrat ni minila brez polemik. Znova se je pod drobnogledom znašlo pravilo, ki veleva, da lahko razlika med tekmovalcema po prvi vožnji znaša največ 0,5 sekunde, kar prinaša veliko prednost smučarjem, ki dvoboj začnejo na počasnejši progi.  Hirschbühl je tako polfinale s Kristoffersenom kot finale z Raschnerjem začel na modri progi, kjer si je nabral več kot 50 stotink zaostanka, ker pa razlika po polovici dvoboja ne sme presegati pol sekunde, je imel Hirschbühl v občutno hitrejših pogojih dobro izhodišče za zmago, kar je tudi izkoristil. Avstrijec je s tem dosegel daleč največji uspeh v karieri, pred tem je bil najboljši četrti na slalomu v Wengnu leta 2017.

"Paralelna tekma še naprej ostaja kontroverzna disciplina," je bil nezadovoljen komentator norveške NRK in poznavalec razmer v belem cirkusu Thomas Lerdahl. "Organizatorji lahko že vnaprej pričakujejo škandalozen razplet. Zelo jasno se je pokazalo, da je bolje začeti na počasni modri progi, kjer ne moreš zaostati več kot 50 stotink. Ker je rdeča proga hitrejša vsaj za šest do sedem desetink, obstaja velika verjetnost, da bo smučarju na rdeči progi uspelo dvoboj obrniti v svoj prid," je dodal.

Z njim se je strinjala tudi nekdanja vrhunska norveška smučarka Nina Haver-Løseth. "Vsi vedo, da je rdeča proga hitrejša. To je lahko velika nadloga," je dejala. Da se progi močno razlikujeta, je med tekmo potrdil tudi na koncu tretjeuvrščeni McGrath.

Na očitke se je že odzval medijski koordinator Mednarodne smučarske zveze (Fis) Tim Cetinich. "Progi se vedno rahlo razlikujeta, zato format dirke predvideva dve vožnji, kar zagotavlja, da se vsi tekmovalci preizkusijo na obeh progah," je dejal in pri tem znova zgrešil bistvo problema.

Komentarjev 1
  • matermila 14:44 15.november 2021.

    Če je nekdo slabši za sekundo ali več, to nikakor ni samo 0,5 sek. Zakaj ne obračunavajo pravih časov, pa je vprašanje za kravatarje.

Sorodne novice