Šport > Zimski športi
1581 ogledov

Sloviti Lauberhorn še nikoli kot letos

Boštjan Kline Reševalni pas/Twitter Boštjan Kline na progi Lauberhorn.
Smučarsko središče v Bernskih Alpah bo od četrtka do nedelje v znamenju 92. tekmovanja alpskih smučarjev za pokal Lauberhorn.

V Wengnu bo že v četrtek na sporedu prestavljeni superveleslalom iz Bormia, nato bosta v petek in soboto sledila smuka, v nedeljo pa še klasični slalom.

Lani je tekmovanje na Lauberhornu odpadlo zaradi novega koronavirusa. Tekmovanje so iz Bernskega višavja preselili v Avstrijo, kjer so nato v Flachauu izpeljali slalom, smuk pa v Kitzbühlu. Nazadnje so tekmovanje v Wengnu izpeljali leta 2020, ko je smukaška preizkušnja pripadla domačinu Beatu Feuzu, alpsko kombinacijo je dobil Avstrijec Matthias Mayer, na slalomu pa je slavil Francoz Clement Noel.

Poleg tega, da je Lauberhorn ena izmed tehnično najzahtevnejših tekem v smuku, je tudi najdaljša proga v svetovnem pokalu in najbolj slikovita. Najboljši smukači prevozijo 4545 km v približno 2,5 minute, najvišje hitrosti, dosežene pri Haneggschussu, pa so najvišje na progi in se pol minute pred ciljem približajo 160 km/h.

Klasične smučarske tekme potekajo v Wengnu od leta 1930 in so tradicionalno sestavljene iz smuka, slaloma in kombinacije.

V petek bo tekma s starta kombinacijskega smuka v dolžini 2950 metrov, v soboto pa bo start višje in bo proga dolga 4270 metrov. Če bo šlo vse po načrtih, bo Feuz v Wengnu v soboto stal na startu svoje 200. tekme v svetovnem pokalu. V Wengnu je zmagal na treh smukih, prvič leta 2012, nato še leta 2018 ter predlani. Toliko smukaških zmag na tem prizorišču ima tudi Avstrijec Franz Klammer. S četrto smukaško zmago bi postal rekorder Wengna.

Že zdaj je sicer Feuz rekorder po številu uvrstitev na smukaške stopničke na moških smukih v svetovnem pokalu. Zbral jih je 42. Američanka Lindsey Vonn jih ima sicer 66. Po številu smukaških zmag je med še aktivnimi smučarji pred Feuzom Italijan Dominik Paris, ki jih je zbral 16. Feuz jih ima dvanajst.

Feuz sicer s svojo partnerko, Avstrijko Katrin Triendl, konec januarja pričakuje drugega otroka. Kot je dejal v intervjuju za švicarsko tiskovno agencijo Keystone-SDA, "naslednjih nekaj noči mobilnega telefona ne bo preklopil na tiho". Če bi telefon zazvonil med Lauberhornom, pa bo v tem primeru "organiziran helikopterski polet domov".

Wengen Lauberhorn | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

V tej sezoni so izpeljali štiri smuke. V Lake Louisu je zmagal Avstrijec Matthias Mayer, v Beaver Creeku Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, v Val Gardeni Američan Bryce Bennett in v Bormiu Paris.

Na superveleslalomu in smuku bodo nastopili trije Slovenci Miha Hrobat, Boštjan Kline in Martin Čater, na slalomu pa Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Od Slovencev je na smukih v Wengnu najvišje posegel Andrej Jerman s četrtim, petim in šestim mestom v letih 2011, 2010 in 2008. Zadnji Slovenec na slalomskih stopničkah v Wengnu je bil Mitja Kunc pred dvema desetletjema z drugim mestom. Drago Grubelnik in Jure Košir sta bila tretja leta 2000 oziroma 1995.

Edine tri slovenske wengenske zmage so še iz časov pred osamosvojitvijo. Bojan Križaj je slaloma dobil zapovrstjo v letih 1980 in 1981, Rok Petrovič pa leta 1986, ko je bil Križaj tretji. Tržičan, ki je 3. januarja dopolnil 65. let, je bil tretji tudi na slalomu v Wengnu leta 1987.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice