Šport > Zimski športi
327 ogledov

Sneg povzročil težave, eno mesto v slovenski ekipi že oddano

Planica reflektorji Reševalni pas/Twitter
V četrtek se bo v Planici s kvalifikacijami za posamično tekmo začelo 26. svetovno prvenstvo v poletih.

Slovenski skakalci, med katerimi ima mesto v kvalifikacijah zagotovljeno le Anže Lanišek, upajo na dolge polete in uvrstitev med četverico, organizatorji pa so zadovoljni, da okužbe z novim koronavirusom niso prodrle v planiški mehurček. Zdravstveno osebje v Planici po besedah generalnega sekretarja organizacijskega odbora Planica Tomaža Šušteršiča ni zabeležilo pozitivnih primerov na covid-19, dodatna testiranja, s katerimi želijo kar najbolj zmanjšati možnost za pojav okužbe, pa so izvedli danes.

Planica 2109 Smučarski skoki Šport Veste, koliko svetovnih rekordov je bilo doseženih v Planici?

Je pa planiškim delavcem nekaj nevšečnosti povzročilo vreme z nekje med 60 in 70 centimetri novozapadlega snega. Organizatorji so temu primerno prilagodili vse dejavnosti na letalnici in vzdrževali potrebne površine za izvedbo najprej današnjega preizkusa letalnice ter nato tudi preostalega tekmovanja, je dodal Šušteršič.

Pridobljene izkušnje bodo pripomogle tudi pri organizaciji marčevskega finala svetovnega pokala. Prvo polovico dvojnega letošnjega sporeda v dolini pod Poncami pa bodo skakalci opravili do nedelje.

Na prvenstvu bodo na uradnem treningu pred kvalifikacijami nastopili Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Domen Prevc, po dveh serijah poletov na letalnici bratov Gorišek pa se bo glavni trener Gorazd Bertoncelj odločil za trojico, ki bo ob Lanišku nastopila na petkovi in sobotni posamični tekmi ter bržčas tudi na nedeljski ekipni.

Pred tekmovalci je tako kar nekaj pritiska, da vse od začetka ujamejo prave občutke za polete, ki jih tako zgodaj v sezoni niso vajeni. "Za trening verjamemo, da smo izbrali šest dobrih letalcev. Včeraj smo opravili zadnji tehnični trening na Bloudkovi velikanki v oteženih vremenskih razmerah. Testirali smo opremo, popoldne smo opravili še kondicijski trening, danes nas čaka imitacija, jutri pa preizkus in izbira ekipe," je planiško dogajanje komentiral Bertoncelj.

Gorazd Bertoncelj | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi dobrih izidov to sezono bo v kvalifikacijah nastopil Lanišek, ki v svetovnem pokalu zaseda deseto mesto. "Lotil se bom skokov, kot da bi se moral uvrstiti v ekipo. Fantje so v preteklosti pokazali, da so zelo močni na letalnici in ne bi si želel, da bi bil tu črna ovca, ki bi slabo skakal in še vedno imel nastop na tekmi zagotovljen. Želim pokazati svoje najboljše skoke," je ob tem dejal Domžalčan.

planica Velikanka Šport Želja je vrniti svetovni rekord v Planico

Preostalih pet se bo torej borilo za tri mesta na posamični tekmi. Doslej je Bertoncelj na treningih videl nekaj dobrih in nekaj slabših skokov, izpostavil pa je Petra Prevca, ki se je izkazal z nekaj dobrimi. "Predvsem se moram zanesti na to, da sem v Planici doslej že nekaj dosegel. Cilj je dobiti dobre občutke, da bom lahko že s prvim poletom vse presenetil," je dejal 28-letni Peter Prevc, ki je v Planici na različnih napravah že šestkrat stal na najvišji stopnički, od tega dvakrat z ekipo.

"Prvi cilj je, da se uvrstim v ekipo. Če pa bi se dobro znašel na letalnici, pa bi lahko prečrtal tudi zadnjo številko," je dejal 20-letni Zajc, ki na smuči od prvenca na letalnicah zapisuje osebne rekorde. Nazadnje ima zapisano številko 240 metrov iz Planice 2019.

Tudi pri ostalih prevladuje želja, da se uvrstijo v ekipo. Bor Pavlovčič (na spodnji fotografiji) v skupnem seštevku svetovnega pokala zaseda 11. mesto, za razliko od nekaterih drugih skače konstantno, zdaj pa si želi storiti korak naprej. "Verjamem vase, da se lahko uvrstim v ekipo. S solidnimi skoki mi to lahko uspe, cilj pa je, da uživam v poletih," je dejal 22-letni skakalec.

Bor Pavlovčič | Avtor: Epa Epa

Neznanka je predvsem Domen Prevc, ki to sezono zaradi težav s poškodbo in nekoliko slabše forme ni skakal. "Dobro bi bilo vedeti, kje trenutno sem. Vem, da so skoki na boljši ravni, kot so bili, da se izboljšujejo iz dneva v dan. Upam, da se bo tako nadaljevalo," je dejal specialist za polete, ki bo tekmovalno sezono začel na nekoliko neobičajen način, na letalnicah. Kljub temu ga to ne vznemirja preveč. "Na poletih nikoli nimaš veliko kilometrine. Kar se tiče tekmovalnih 120-metrskih skakalnic že, ampak letalnice so razred zase. Moraš pokazati enake skoke, a z drugačnimi občutki pri višjih hitrostih. Vseeno ne pričakujem težav," je dejal najmlajši od bratov Prevc, ki je bil na zadnji planiški tekmi 2019 z drugim mestom najboljši v slovenski vrsti.

Težav kljub nekoliko slabši formi ne pričakuje niti Žiga Jelar. Slednji je zadovoljen predvsem z zadnjimi treningi, s katerimi je pridobil samozavest: "Na torkovem treningu sem pokazal boljše skoke kot v Rusiji. Vem, da imam v sebi dobre skoke in tudi letos sem jih že pokazal, zato grem tudi v Planici na polno."

Vsi slovenski skakalci si v snežni idili, ki jo ponuja dolina pod Poncami, želijo predvsem dolge polete, mirnost in seveda uvrstitev v ekipo za kvalifikacije, ki se bodo začele ob 16. uri. Takrat bo tudi znana slovenska četverica, ki bo v Planici šla v boj za prvi komplet kolajn.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice