Šport > Zimski športi
227 ogledov

Želja je vrniti svetovni rekord v Planico

planica Anže Petkovšek Domen Prevc
Želja Janeza Goriška je vrnitev rekorda nazaj pod Ponce.

Planiška letalnica bratov Lada in Janeza Goriška, po zaslugi katerih se že od vsega začetka premika meje v smučarskih poletih, bo to sezono praznovala 52 let. Doslej je v Planici "padlo" 28 svetovnih rekordov, Janez Gorišek si želi, da bi se rekordna znamka spet vrnila v domovino. Tokrat bodo tekme pod Poncami prvič na SP v popoldanskih urah.

Planica je zibelka smučarskih poletov, kjer je človek prvič skočil čez 100 in 200 metrov. Leta 1969, ko je bila zgrajena letalnica bratov Gorišek, so že izpeljali prvo uradno tekmovanje. Že tistega leta je bil svetovni rekord presežen kar štirikrat.

Povsem prvi polet na novi letalnici, ki sta jo projektirala Lado in Janez Gorišek, je opravil 6. marca Miro Oman, 21. marca pa so na njej izpeljali prvo uradno tekmovanje. Goriška ob prvem poletu ni bilo, saj se je ravno takrat vračal iz Libije, kjer je nadziral obnovo po potresu, ki je prizadel to afriško državo.

Janez Gorišek se nadeja, da bo v prihodnosti možno poleteti tudi do 300 metrov.  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Ob povsem prvem poletu sem prišel iz Afrike, a ga nato zamudil, saj sem bil še na avtobusu. Prve tekme pa nisem zamudil. Posadili so me skupaj s Titom. Težko je povedati, kakšni občutki so to," ganjeno o spominih govori Gorišek, ki je bil 25 let tudi vodja tekmovanja v Planici, in priznava, da ga še danes povsem prevzamejo čustva tako ob prvem poletu, kot tudi ob spominih nanj.

Gorišek je skonstruiral približno sto skakalnic in letalnic, tudi tiste za domače, jugoslovanske olimpijske igre v Sarajevu leta 1984. Z njegovo pomočjo so prenavljali letalnice v Kulmu, v Oberstdorfu, Vikersundu ter Harrachovu.

Planica 2109 SP v poletih Šport Bertoncelj izbral šesterico za svetovno prvenstvo v Planici

"Lažje je bilo do zdaj podirati rekorde, kot jih bo v prihodnje," je februarja na slovesnosti na ljubljanskem Nebotičniku, s katero so se spomnili prvih poletov pod Poncami. Po letu 1985 so svetovne rekorde dosegali zgolj v Planici vse do leta 2011, ko je Janez Gorišek s sinom Sebastjanom sodeloval pri prenovi letalnice v Vikersundu in je ta prevzela primat. Ravno v Vikersundu je Peter Prevc leta 2015 kot prvi Zemljan v zgodovini preletel magično mejo 250 metrov.

Peter Prevc Vikersund | Avtor: EPA EPA

A Goriškova velika želja je, da bi v Planico nazaj vrnili svetovni rekord, ki ga je slovenska letalnica držala dolga desetletja. Ta je zdaj v lasti Vikersunda, kjer je Avstrijec Stefan Kraft leta 2017 poletel 253,5 metra. V Planici so bili rekordu zelo blizu že leto pozneje, ko je Avstrijec Gregor Schlierenzauer poletel do 253,5 m, kar je izenačen svetovni rekord, a pri pristanku podrsal.

V Goriškovih očeh je Planica vseeno izenačila rekord, a sam meni, da je prostora za nove rekordne znamke še dovolj. Na finalu sezone 2018/19 je bil povsem blizu svetovnemu rekordu tudi Japonec Ryoyu Kobayashi, ki je na zadnji tekmi zime 24. marca 2019 pristal pri 252 m in s tem ravno ob 50. obletnici letalnice bratov Gorišek poskrbel za nov uradni rekord planiške lepotice.

Pretekla sezona se je zaradi koronske pandemije predčasno končala, zato pa bodo najboljši skakalci sveta to zimo kar dvakrat obiskali zibelko poletov. Prvič že ta teden, ko bo letalnica bratov Gorišek prvič gostila SP v popoldanskih urah, za ta namen so jo opremili z reflektorji, ki bi bili dovolj za dva nogometna stadiona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.