Šport > Zimski športi
19492 ogledov

Šok iz Kitajske! Tik pred Olimpijskimi igrami uvedli analno testiranje!

Analno testiranje Reševalni pas/Twitter
Kitajske oblasti so vsega dva tedna pred začetkom Zimskih olimpijskih iger ponovno uvedle analno testiranje na covid-19.

Do Zimskih olimpijskih iger 2022 sta le še dva tedna in Peking je v strogem lockdownu, kitajske oblasti pa so celo ponovno uvedle analno testiranje na covid-19 namesto globalno sprejetega jemanja brisa iz nosu ali grla, poročata angleški Sun in ameriški New York Post.

 V Pekingu je bil namreč 15. januarja zabeležen prvi primer omikrona, kmalu pa so potrdili še deset pozitivnih testov, zato so mestne oblasti uvedle strog lockdown. Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi bilo kar 27 stanovalcev zgradbe, v kateri živi ženska s prvim primerom omikrona, testirano analno, saj Kitajci takšne teste smatrajo za zaneslivejše.

Analni test se izvede tako, da se palčko s sterilizirano vato porine pet centimetrov globoko v rektum, nato se jo zarotira, izvleče in pošlje na analizo. Kitajski strokovnjaki zagovarjajo takšno metodo, ker trdijo, da se sledovi covida-19 lahko dlje zaznajo v vzorcih blata, kot v nosu ali grlu.

Iz Kitajske seveda ne prihajajo nobena poročila o nezadovoljstvu prebivalcev z novim (starim) načinom testiranja, so se pa zato odprto uprle preostale države, ki jih skrbi dostojanstvo in mentalno zdravje njihovih državljanov, ki se nahajajo na Kitajskem. Japonska je tako že zahtevala, da Kitajska preneha z uporabo analnih brisev, saj naj bi to povzročilo "psihološki nemir" pri pacientih.

Kitajski zdravnik Lu Hongzhou pa je preko medijev vsem potnikom na Kitajsko sporočil, da imajo možnost alternative, saj lahko prinesejo lastne vzorce blata pristojnim službam na letališču. Ob tem pa ni razložil, na kakšen način nameravajo preprečiti goljufije s tujimi vzorci.

Na Zimskih olimpijskih igrah v Pekingu prav tako kot na letnih v Tokiu sicer ne bo gledalcev, saj so kitajske oblasti ustavile javno prodajo vstopnic, dostop bo tako dovoljen zgolj "izbranim gledalcem".

Komentarjev 10
  • david193 13:44 25.januar 2022.

    Ma naj poserjejo cel Peking pa bo.

  • sandi76 10:57 23.januar 2022.

    In ne samo to ! V testirne kabine bodo montirali kamere, da bodo preverjali, če je testirani izvedel celoten postopek na pravi način :)

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 20:43 22.januar 2022.

    Tako jemanje brisov bi blo idealno za Vinkota G., bi to z veseljem počel dan in noč, pa še kitajsko bi videl!!

Sorodne novice