Šport > Zimski športi
4948 ogledov

Takšna bo zdaj usoda v Pekingu pozitivnega slovenskega šampiona

Žan Košir Epa
Košir bo do nadaljnjega nastanjen nedaleč stran od olimpijske vasi.

Slovenski deskar Žan Košir, ki je bil ob prihodu na Kitajsko pozitiven na okužbo z novim koronavirusom, je nastanjen v izolacijskem hotelu, nedaleč stran od olimpijske vasi na območju Zhangjiakouja, so za STA sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

V posebnem hotelu bo, vse "dokler mu dva zaporedna PCR-testa po dveh zaporednih dneh ne pokažeta negativnega rezultata", so še pojasnili na OKS. Gre za standardne postopke v skladu z obveznim protokolom. Po zagotovilih OKS je Košir nastanjen v posebnem hotelu, opremljenim z internetom in s telovadnico, prostori za športnike in prostočasne dejavnosti.

Sedemintridesetletni slovenski športnik se počuti dobro in za zdaj ne kaže nobenih bolezenskih simptomov, so sporočili iz slovenskega tabora. Deskarski šampion, dobitnik treh olimpijskih kolajn iz Sočija 2014 in Pyeongchanga 2018, je oddal pozitivni test po prihodu na Kitajsko. Tudi ponovni test je pri slovenskem olimpijcu potrdil koronsko okužbo.

Žan Košir | Avtor: Epa Epa

Poleg Koširja je bil pozitiven tudi serviser ekipe, Darko Centrih. Koširjev serviser je bil pozitiven tudi na tretjem testu na novi koronavirus. Drugi test mu je namreč pokazal negativen rezultat. Tudi Centrih je za zdaj brez simptomov in se počuti dobro, zato so ga premestili v izolacijski hotel, kjer se že nahaja Košir.

Skupaj z alpsko smučarsko Ilko Štuhec je bil Košir izbran za nosilca slovenske zastave na odprtju OI 4. februarja v Ptičjem gnezdu v Pekingu. Za zdaj sprememb ni. Vodstvo olimpijske reprezentance bo odločitev glede morebitnega alternativnega nosilca zastave javilo v kratkem. Koširja sicer kvalifikacije v paralelnem veleslalomu čakajo 8. februarja.

Izkušeni olimpijec, eden izmed najboljših deskarjev v alpskih disciplinah na snegu, je bil polno cepljen proti covidu-19. "Športnik se je, tako kot vsi preostali člani reprezentance, cepil, saj je bil to pogoj za nastop na olimpijskih igrah," so sporočili iz OKS. Pred odhodom se je tudi testiral na koronavirusno okužbo. "Testiranje je bilo pogoj za pridobitev t.i. zele zdravstvene kode, ki je pogoj za pridobitev dovoljenja za vstop na Kitajsko s strani njihovega veleposlaništva. Po pridobitvi te kode pa sledi pridobitev kode o zdravstvenem stanju za prehod meje, ki dovoljuje vstop na letalo in pristanek na Kitajskem," so še pojasnili na OKS.

 
Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:14 28.januar 2022.

    Tele olimpijske bodo kar zanimive kar se korone tiče, sploh, ker je znano, da so športniki mednarodno zelo živahni v urah in dneh, ko se jim ne dogaja kaj dosti. Torej idealna prilika za izmenjavo virusov.

Sorodne novice