Šport > Zimski športi
37885 ogledov

Veliki slovenski junak: "To so klasične provokacije z nemške strani"

Anže Lanišek Profimedia
Anže Lanišek je zmagal na drugi novoletni tekmi v Garmischu.

Anže Lanišek (295,8 točke) je zmagal na drugi tekmi turneje štirih skakalnic v nemškem Garmisch-Partenkirchnu. Drugi je bil Japonec Ryoyu Kobayashi (292,6), vodilni po prvi seriji, tretji pa Nemec Andreas Wellinger (291,4), ki tudi vodi po polovici novoletne turneje. Lanišek je po novem šesti.

Po dveh zmagah Primoža Peterke in eni Petra Prevca je Lanišek zmagal kot tretji Slovenec v Garmischu in nadgradil lansko drugo mesto. Obenem je kot prvi v reprezentanci v tej zimi stopil na zmagovalni oder.

"Super, končno sem se tudi na tekmi sprostil. Zelo sem užival na tekmi. Dva dobra skoka sem naredil. Končno," je bil po nastopu zadovoljen Lanišek, ki je po prvi seriji zasedal tretje mesto ter za Janom Hörlom in Kobayashijem zaostajal za vsega 0,2 oziroma 1,8 točke.

Anže Lanišek | Avtor: Profimedia Profimedia

Lanišek je odličen skok ponovil tudi v drugi seriji, pa čeprav je imel slabše razmere od svojih konkurentov, potem ko se je po nastopu in prevzemu vodstva Andreasa Wellingerja kar nekaj časa čakalo na Laniškov nastop.

"To so klasične provokacije z nemške strani, toda ne oziram se na zo. Zelo dobro sem se osredotočil na finalni skok in res mi je zelo dobro uspel. Pokazal sem prave skoke in to, kar znam. Lepo se je to odvilo. Lep dan je za mano," je v prvi izjavi za nacionalno televizijo povedal Lanišek.

Slovenski skakalec je po svojem drugem skoku s 4,4 točke prednosti prevzel vodstvo pred Wellingerjem. Po slabšem nastopu Hörla pa je postalo jasno, da lahko Lanišku zmago odvzame le še Kobayashi. Toda v drugo je bil ob boljših razmerah meter in pol krajši od našega junaka.

Anže Lanišek | Avtor: Profimedia Profimedia

"Rekel sem si, da počakam čisto do konca, ker nikoli ne veš glede ocen, kako se bo odvilo. Ali bi bil prvi, ali drugi, v vsakem primeru bi bil zame to lep dan," je moral Lanišek vse do uradne potrditve počakati, preden se je lahko veselil prve slovenske zmage v letošnji sezoni.

To je bila sicer skupno 90. zmaga za Slovenijo v svetovnem pokalu. Slovenci so doslej zbrali 78 posamičnih ter 12 ekipnih zmag. Pred tem je zadnjo zmago 2. aprila lani na finalu v Planici zabeležil Timi Zajc. Lanišek je dosegel šesto posamično zmago in prehitel Domna Prevca, ki jih ima pet.

Z naskokom najboljši med Slovenci je s 23 posamičnimi zmagami Peter Prevc, sledijo Primož Peterka (15), Primož Ulaga (9) in Robert Kranjec (7). Takoj za njimi je sedaj Lanišek.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:22 02.januar 2024.

    Dobro da ne šmirgla nemcev,ki zmeraj prirejajo slabše razmere za naše,in tudi ocene so slabše,me pa veseli,ko jih naši potolčejo,je tolk slajše veselje

  • Pepe007 08:37 02.januar 2024.

    Bravo!

Sorodne novice