Šport
9569 ogledov

Slovenija po hudem boju v polfinalu svetovnega prvenstva

odbojka Epa
Slovenski odbojkarji so v četrtfinalu SP premagali Ukrajince s 3:1 (-18, 24, 19, 23) v nizih. Za preboj v veliki finale se bodo v soboto na Poljskem udarili z Italijani.

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v četrtfinalu svetovnega prvenstva upravičila vlogo favorita in se uvrstila na zaključni tuirnir v Katovicah, kjer se bodo potegovali za odličja.

Slovenci so potrebovali nekaj časa, da so ujeli ritem, da je bila njihova igra podobna prejšnjim. Prvi niz so izgubili, se mučili v drugem in tudi polovico tretjega, nato pa so se ob spodbudi bučnega občinstva vendarle razigrali.

Ob koncu so sicer imeli nekaj težav zaključiti tekmo, a to je vendarle uspelo mlademu Roku Možiču, ki je bil že prej med najzaslužnejšimi za slovensko prednost.

Najučinkovitejši igralec v slovenski vrsti je bil Klemen Čebulj, dosegel je 23 točk.

odbojka | Avtor: Epa Epa

Slovenci so tekmo začel precej nervozno, ni jim steklo na sprejemu, medtem ko so Ukrajinci blesteli v bloku.

Ukrajina s pristopom ni presenetila, v skladu z napovedmi je poskušala z močnimi servisi oddaljiti naše reprezentante od mreže in s tem prihajati do lahkih točk. Uvodoma jim je to tudi zelo dobro uspevalo, vendar je bilo jasno, da bodo takšno strategijo težko vzdrževali.

odbojka | Avtor: Epa Epa
Slovenci so imeli zaradi slabšega sprejema kar nekaj težav z organizacijo napada, zato je selektor Gheorghe Cretu zahteval minuto odmora. Še naprej so se lovili tudi na servisu, brez pravega odgovora so bili tudi v bloku.

Ukrajinci so začeli zares udarno, povedli z 9:6 in kasneje celo s 14:8. Slovenci so še naprej čakali na nasprotnikove napake, vendar strategija skozi celoten uvodni niz ni obrodila sadov. Cretu je zahteval nov premor in fantom naročil, naj zaigrajo bolj zbrano in odločno. 

Prednost razigranih Ukrajincev, ki so še naprej zlahka zaključevali napade, je narasla na sedem točk razlike (20:13). Slovenci so se preveč umikali pred ukrajinskim servisom in zgolj upali na to, da bo nasprotnik popustil.

odbojka | Avtor: Epa Epa
Po dveh zaporednih točkah Slovenije je nemudoma reagiral ukrajinski selektor Ugis Krastinš in s time-outom v kali zatrl možnosti za preobrat. Slovenci tudi ob koncu uvodnega niza niso našli odgovora na ukrajinski napad.

Ukrajinci, ki so vodili največ za osem točk, so prvi niz dobili s 25:18.

Drugi niz so Slovenci odprli precej bolje. Z nekaj dobrimi obrambnimi posredovanji so povedli s 3:1, navdušenje pa se je z igrišča prelilo na tribune, kjer so gledalci začutili, da so se Slovenci morda le otresli začetnega krča.

Po izenačenju na 6:6 je Slovenija spet povedla z asom Klemna Čebulja, nato se je v napadu odlično odrezal še Tine Urnaut. Jan Kozamernik je prek ukrajinskega bloka silovito zabil za vodstvo z 10:8.

Ukrajinci kljub temu niso popuščali, na roko jim je šla skromna slovenska igra v bloku. Z dobro obrambo je Ukrajicem uspel nov niz zaporednih točk za vodstvo s 14:12. Cretu je med minuto odmora pokazal svoj temperament, Slovenci pa so strnili vrste in prišli do izenačenja. 

odbojka | Avtor: Epa Epa

Rok Možič je z veliko mero občutka zaključil dolg napad, s katerim je Slovenija povedla za točko (16:15). Ukrajinci so takoj odgovorili, nato pa se je prebudil slovenski blok, kar je postopoma vodilo tudi v bolj raznovrstno igro v napadu. 

Ukrajinci so dobro reagirali pod pritiskom in se približali na točko zaostanka. Urnaut in Čebulj sta priigrala dve zlata vredni točki v napadu, temu je sledil še zelo pomemben blok Slovenije za 23:20. Kapetan Urnaut bi lahko pri izidu 24:22 odločil drugi niz, vendar je njegov servis končal izven polja. Po izenačenju na 24:24 so Slovenci povezali dve točki za 1:1 v nizih.

Zaključek niza so zaznamovale preverbe s sokoljim očesom, najprej se je ugibalo o morebitnem dotiku pri slovenskem bloku, nato še o tem, ali je žoga morda vendarle končala v polju. Po dveh razočaranjih so Ukrajinci vendarle priznali "poraz".

V uvodnem delu tretjega niza si nobena ekipa ni priigrala večje prednosti. Izenačena igra se je nadaljevala do izida 7:7, nakar so Slovenci povedli za dve točki. Prednost ni zdržala dolgo in nadaljeval se je mrtvi tek. Pobuda se je po nezbrani slovenski igri v napadu prevesila na stran Ukrajine (11:13), kjer je v tem delu niza blestel Oleh Plotnicki.

Slovenci so dvignili nivo igre in prevzeli pobudo v ključnih trenutkih niza. Iz zaostanka s 13:15 so najprej povedli 17:15, nato pa še 19:16 in 20:17. Ukrajinci pod pritiskom niso bili tako prepričljivi kot v uvodnem delu obračuna, kar so Slovenci znali izkoristiti. Čebulj je z neubranljivim servisom zapečatil usodo Ukrajincev v tretjem nizu.

odbojka | Avtor: Epa Epa

Slovenci so na začetku četrtega niza vzdržali pritisk ukrajinskih igralcev, nato pa sami prevzeli pobudo in z uspešnimi akcijami nasprotnike kmalu spravili v podrejen položaj. Prevlada Slovenije je bila ob bučni podpori s tribun iz minute v minute bolj očitna. Fantje so dokončno izpilili blok in še nekaj dodali na sprejemu, tako da so bili Ukrajinci takorekoč brez moči.

Ob izidu 24:19 so imeli Slovenci na voljo pet zaključnih žog, na servisno črto pa je po znižanju na štiri točke razlike stopil Plotnicki. Ukrajinski zvezdnik je z izjemnim začetnim udarcem nanizal štiri zaporedne točke, nato pa je tekmo z zabijanjem odločil Možič.

Timofej Polujan Jevgenij Kisiljuk Proti starim znancem Šport Na poti nam stojita bivša asa slovenske lige: "Zgodovinski dan za Ukrajino!" Ugis Krastins Pogovor s trenerjem Šport Naslednji nasprotnik: "Ukrajincem smo prinesli sanje, katerim lahko sledijo"

SP v odbojki, četrtfinale:

Slovenija - Ukrajina 3:1 (18:25, 26:24, 25:18, 25:23)

* - izid v nizih

Komentarjev 7
  • Avatar pantani
    pantani 07:15 08.september 2022.

    Po prvem nizu,je našim ukrafilom že prihajalo (sam se m mislil da je tekma res prodana),no nakar so me v nadljevanju demantirali!!! Hvala za prikazano in velik poklon,da niso padli pod pritiskom politike!!!

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 07:14 08.september 2022.

    Vladimir je preklical sankcije proti Sloveniji, ker smo nagonil Ukrajince 3:1, tako, da plin in nafta bosta!

  • gilgant 23:20 07.september 2022.

    najslajša zmaga ever))))