Šport
1995 ogledov

Na poti nam stojita bivša asa slovenske lige: "Zgodovinski dan za Ukrajino!"

Timofej Polujan Jevgenij Kisiljuk Profimedia Timofej Polujan (prvi z leve) in Jevgenij Kisiljuk (drugi z leve)
Ukrajini sta pri preboju med osem najboljših reprezentanc sveta pomagala tudi dva odbojkarja, ki sta svoj čas igrala v Sloveniji in imata nanjo lepe spomine.

Ukrajine ni bilo na svetovnih prvenstvih v odbojki vse od leta 1998, ko je na svojem edinem nastopu zasedla 10. mesto. Letos, na svojem prvem nastopu po 24 letih, pa so se ukrajinski reprezentanti že uvrstili v četrtfinale, med osem najboljših ekip na svetu.

"To je neverjeten občutek. Ko smo se odpravljali na turnir, smo si za cilj zadali, da se prebijemo skozi skupinski del tekmovanja. To nam je uspelo. Ponedeljek pa je nato bil resnično zgodovinski dan za ukrajinsko odbojko. Uvrstili smo med osem najboljših in želim si, da se tudi tu ne bi ustavljali," je po največjem uspehu v zgodovini ukrajinske odbojke razlagal Timofej Polujan, nekdanji igralec serijskih slovenskih prvakov, ACH Volleya Ljubljane.

Alen Pajenk "Začneš mu zaupati" Šport Tako si je selektor prislužil zaupanje: "Na koncu spoznaš, da je imel prav"

Ukrajini pa pri njenem zgodovinskem uspehu ni bilo prav nič podarjenega, saj je za vstop med osmerico najboljših morala premagati na tem prvenstvu do takrat še nepremagano ekipo Nizozemske, ki se je pred dvema mesecema celo uvrstila na turnir najboljših osmih ekip lige narodov. "Tulipani" so tako pred tekmo z Ukrajino veljali za izrazite favorite, a so jih Ukrajinci pometli z igrišča s suverenih 3:0, pri tem pa svojim nasprotnikom niti v enem nizu niso dopustili 20 točk. "Ničesar nismo imeli za izgubiti. Lahko smo šli na vse, ali nič. In tako bo tudi v naslednjem krogu. Vemo, da igramo proti ekipi, za katero bo navijala cela dvorana in le upam, da bomo prikazali svojo najboljšo predstavo."

Ukrajinski igralci so tako s svojo odbojkarsko pravljico tega svetovnega prvenstva vsaj za nek trenutek poskrbeli za veselje in srečo v svoji domovini, katero ta trenutek pretresa grozljiva vojna. "To je za nas najpomembneje. Igramo za našo domovino in to zmago poklanjamo naši državi. Upam, da bodo naši ljudje ob takšnih uspehih vsaj nekoliko lažje shajali v trenutnih okoliščinah," je zmago svojim sodržavljanom poklonil 24-letni ukrajinski sprejemalec, ki si zadnje leto kruh služi v najmočnejši turški ligi pri Sorgun Belediyesporju.

Jan Kozamernik "Smo mojstri Stožic" Šport Po zgodovinskem dosežku: "Ne, tu se ne mislimo ustavljati!"

Polujan je tudi priznal, da se je v teh časih zelo težko skoncentrirati na odbojko, ob vsem kar se dogaja v njihovi domovini: "Ko grete na igrišče, poizkušate pozabiti in odmisliti vse to. Maksimalno se poizkušate skoncentrirati na svojo nalogo, saj želite svojim ljudem priboriti zmago. Veste namreč, da bo ta zmagala pomagala vaši državi. Vsekakor pa ni lahko odmisliti vse, kar se dogaja."

Timofej Polujan | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

V naslednjem krogu pa bo na poti k boju za medalje Ukrajini stala reprezentanca Slovenije. Če kdo izmed Ukrajincev dobro pozna slovensko odbojko, je to zagotovo odbojkar, ki je bil v sezoni 2018/19 izbran za MVP-ja slovenskega pokala in je med drugim v klubu igral tudi s slovenskim reprezentantom Janijem Kovačičem. "Seveda Slovenijo zelo dobro poznam. Gre za domačo ekipo prvenstva, pogledali smo si nekaj njenih prejšnjih tekem in vemo, kako igra pred svojimi navijači. Atmosfera je odlična, ekipa je odlična, igra na najvišjem nivoju. Upam, da bomo našli način, da ji pokažemo, da tudi mi nismo od muh."

Kot glavno orožje Slovenije bi izpostavil predvsem njen ekipni duh. "Zagotovo je največja moč Slovenije njena ekipna igra, prav tako pa ima svoje vodje. Morali se bomo potruditi, če želimo najti način, kako jih zaustaviti." Zaveda pa se, kako veliko orožje Slovenije je tudi domača dvorana in stožiški pekel, ki še nobenega nasprotnika ni pustil ravnodušnega.

Nemška odbojkarska reprezentanca Odziv nasprotnika Šport Nemški zvezdnik: "Slovenija je pravo darilo odbojki!"

"Na atmosfero, ki nas pričakuje na naslednji tekmi, se zagotovo ni lahko pripraviti, toda prejšnje tekme smo igrali na Poljskem, kjer se mi zdi, da navijači ustvarijo podobno atmosfero. Navijači so enako 'nori', tako da ne bo prvič, da igramo v podobni atmosferi," zagotavlja Polujan, ki pa očitno pozablja, da na Poljskem niso igrali proti domači ekipi, temveč proti Srbiji (0:3), Portoriku (3:1) in Tuniziji (3:0).

Vroča atmosfera Stožic pa ni edini dejavnik, ki ne gre v prid Ukrajine. Dejstvo je tudi, da je Slovenija svojo zadnjo tekmo igrala v soboto, medtem ko je Ukrajino dvoboj z Nizozemsko čakal šele v ponedeljek, vsega dva dni pred četrtfinalnim obračunom. "Težko je reči kaj konkretnejšega o tem. Ja, Slovenija ima tako nekaj več časa, da se pripravi. Toda mislim, da to ne bo igralo prevelike vloge. Vseeno imamo tudi mi na voljo en prosti dan, kar je dovolj, da se pripravimo na naslednjega nasprotnika," je zelo športno vse skupaj sprejel Polujan.

Jani Kovačič Nič od maščevanja Šport "To bo šok, za katerega upam, da jih bo drago stal!"

Ukrajina je sicer tudi edina ekipa, ki je morala po skupinskem delu, ki ga je odigrala na Poljskem, potovati do Slovenije, kjer sledijo njeni izločilni boji. Vse ostale reprezentance, ki se bodo v Ljubljani borile za nastop na zaključnem turnirju četverice v Katowicah, so že pred tem nastopale v Sloveniji in jim je bilo prihranjeno potovanje. "Zagotovo ni bilo najlažje, tudi navaditi na samo dvorano se je nekoliko težje, saj deluje zelo neugodno, ko jo prvič obiščete. Toda imeli smo že dovolj treningov tu, no, seveda bi si jih želeli še več, ampak prav tako bi si jih želeli tudi vsi ostali. Mislim, da smo se dobro privadili," je pojasnil odbojkar, ki je dosti bolj seznanjen s Halo Tivoli, v kateri je domoval v sezoni 2018/19.

Polujana sicer na Ljubljano vežejo odlični spomini, saj je imel tu odlično sezono, v kateri je osvojil slovensko državno prvenstvo, pokal in tudi srednjeevropsko ligo, obenem pa se tudi okitil z nazivom MVP-ja slovenskega pokala. Hkrati pa je tudi vzljubil Ljubljano. "Ljubljana je super, vesel sem, da sem ponovno tu. Vesel sem, da vidim stare obraze, stare prijatelje. Upam, da jim bom dokazal, da sem dozorel kot igralec. Imel sem namreč priložnost, da sem se dobil s starimi prijatelji, spregovorili smo nekaj besed in zaradi tega sem resnično vesel," je ob svoji vrnitvi v Slovenijo v pogovoru za Žurnal24 razložil Polujan.

Jevgenij Kisiljuk | Avtor: Epa Epa

Ni pa bil nekdanji igralec ACH-ja edini znani obraz med ukrajinskimi odbojkarji, saj smo srečali tudi Jevgenija Kisiljuka, ki je z zlatimi črkami zapisan v zgodovino mariborske odbojke, saj je bil član Merkurja Maribor v zgodovinski sezoni, ko so Štajerci prekinili vladavino ACH Volleya ter leta 2021 osvojili državni naslov. Tako kot Polujan, je bil tudi Kisiljuk navdušen nad tem, kaj mu je uspelo skupaj s svojimi soigralci uprizoriti v Stožicah. "Zgodovinski dan za nas, našo ekipo, za vso Ukrajino! Morali smo namreč dobiti to tekmo za našo domovino!"

Tudi Kisiljuk se zaveda, kaj ga čaka v sredo na tekmi proti Sloveniji. "Naslednjo tekmo igramo proti Sloveniji. Vemo, da bo dvorana polna. Ogledali smo si namreč tekmo med Slovenijo in Nemčijo in vem, da tukaj vlada resnično izjemna atmosfera. Moramo se pripraviti na naslednjo tekmo. Pripravljeni bomo na boj! Mnogi pravijo, da bi nas moralo biti strah takšne atmosfere, ampak sam sem mnenja, da je polna dvorana dobra tudi za nas. Da ne bodo polne Stožice prednost za Slovenijo. Povsem drugače je igrati pred polno dvorano. Na plan pridejo vsa pozitivna čustva in podobno, še bolj si želiš zmagati."

Jevgenij Kisiljuk | Avtor: Epa Epa

Kisiljuk ob Polujanu zagotovo najbolje pozna slovensko odbojko in točno ve, kakšen nasprotnik stoji Ukrajini nasproti. "Ne le, da sem si ogledal tekmo Slovenije in Nemčije, v Sloveniji sem tudi igral eno leto za Maribor. Tako sem igral skupaj s trenutnim slovenskim reprezentantom Rokom Možičem, katerega odlično poznam. Vem, da gre v primeru Slovenije za zelo močno ekipo. Imate številne izkušene igralce, ki že leta igrajo na najvišjem nivoju in na takšnem nivoju igra tudi Slovenija. Imate zelo močno ekipo, tehnično odlično, ste prava mešanica starejših in nekaterih mlajših igralcev. Resnično odlična ekipa," je s pohvalo na račun slovenske ekipe zaključil še eden v vrsti izjemnih ukrajinskih sprejemalcev, ki znajo v sredo predstavljati veliko nevarnost Sloveniji.

Tine Urnaut Video Šport Neverjetno, kaj so Stožice pripravile kapetanu Urnautu! Ko 11.000 ljudi ... Gheorghe Cretu "Kaj vam ni jasno?" Šport Cretu po tekmi besen: "Kaj mislite, da bomo zmagovali kar s 3:0?" Gregor Ropret Pred osmino finala Šport "Najbolj sem vesel, če mi sploh ni treba vstopiti v igro ..." Gheorghe Cretu Selektor pojasnil Šport Cretu: "Vinčića nisem zamenjal, ker bi igral slabo. Zamenjal sem ga, ker..." Slovenska odbojkarska reprezentanca "Dobrodošli v pekel" Šport "Vsem sem napovedal suvereno zmago s 3:0!" Slovenska odbojkarska reprezentanca SP v Stožicah Šport Za Slovenijo navijal tudi svetovni prvak: "Tu je še huje kot v Planici!" Dejan Vinčić Po menjavi Šport Vinčić razkril, kaj se je dogajalo med njim in selektorjem po tekmi s Francijo Lukas Kampa Ni se zadrževal Šport Nemški zvezdnik besen po porazu s Slovenijo: "Povem vam, kdo je glavni krivec!"
Komentarjev 2
  • Avatar Syn
    Syn 13:15 07.september 2022.

    Samo slišim kaj o njih, pa že dobim ošpice. 😖

  • Avatar pantani
    pantani 11:25 07.september 2022.

    Samo da ne bo kaj političnega vmes!!!

Sorodne novice