Šport
33025 ogledov

Cretu po tekmi besen: "Kaj mislite, da bomo zmagovali kar s 3:0?"

Gheorghe Cretu Tadej Mesarič
Romunski strokovnjak na klopi Slovenije je mnenja, da Slovenija na drugi tekmi z Nemčijo ni imela nič več težav, kot na prvi.

Slovenski odbojkarji so v osmini finala svetovnega prvenstva s 3:1 premagali Nemčijo ter se tako uvrstili v četrtfinale, s čimer so že dosegli svojo najboljšo uvrstitev v zgodovini, saj bodo izboljšali 12. mesto iz leta 2018.

Naključje pa je hotelo, da so v osmini finala za nasprotnika dobili ravno Nemce, katere so že pred štirimi dnevi v polnih Stožicah odpihnili kar s 3:0.

Gregor Ropret Pred osmino finala Šport "Najbolj sem vesel, če mi sploh ni treba vstopiti v igro ..."

Toda dvoboj izpred štirih dni je bil že pozabljen, tekma se je začela z nič proti nič, Slovenija pa je na novi tekmi za preboj med osmerico najboljših morala še enkrat premagati zelo močno in neugodno ekipo Nemčije. Tokrat so slednji nudili nekoliko boljši odpor ter tudi prišli do enega dobljenega niza, na koncu pa so naši odbojkarji dokazali, da so v tem trenutku boljša ekipa ter vseeno zaneslljivo zmagali s 3:1.

Gheorghe Cretu | Avtor: Epa Epa

Po koncu dvoboja pa je moral slovenski selektor Gheorghe Cretu odgovarjati na kar nekaj neprijetnih vprašanj, kot so, zakaj je Slovenija po dveh zanesljivih dobljenih nizih, ko je že izgledalo, da pluje k novi zanesljivi zmagi s 3:0, nato nekoliko popustila in Nemcem dovolila ta en niz.

Nemčija je namreč kljub prepričljivi zmagi Slovenije na prvi tekmi še vedno vrhunska ekipa in tudi zmaga s 3:1 je odličen dosežek, tako da so podobna vprašanja precej načela živce slovenskega selektorja. Ko se je tako ustavil pri novinarju Žurnala24, ni bil kljub zmagi nič kaj dobre volje.

Gheorghe Cretu Selektor pojasnil Šport Cretu: "Vinčića nisem zamenjal, ker bi igral slabo. Zamenjal sem ga, ker..."

"Povejte mi, kaj je bilo danes tako drugače v primerjavi s prvo tekmo? Ali smo čutili pritisk, ker gre za tekmo na izločanje? Ne! Je bilo videti, da čutimo kaj pritiska v prvih dveh nizih? Ne! Kaj pričakujete, da bomo v štirih dneh kar dvakrat premagali Nemce s 3:0?" je upravičeno kar vrelo iz romunskega strokovnjaka, potem ko se je po tekmi namesto o zmagi skorajda več govorilo o izgubljenem nizu.

Gheorghe Cretu | Avtor: Epa Epa

"V ligi narodov je ta Nemčija igrala odlične tekme proti ZDA, Franciji, Braziliji... Imeli so nekaj izjemnih trenutkov. Prav tako bi vas rad spomnil, da so bili na prvi tekmi prvenstva celo blizu, da premagajo Francijo s 3:0. Pa kaj vam ni jasno?" je bil po tekmi nezadovoljen Cretu, preden se je lotil analize tekme.

"Nemci so se nas lotili z vsemi orožji, na igrišču je (nemški selektor) poizkusil s praktično vsemi igralci, mislim, da ga ni bilo napadalca, katerega ni poslal na igrišče. Naši fantje pa so opravili izjemno delo, kajti težko se je prilagoditi na vse te spremembe. Na začetku prvega niza smo imeli nekaj nesporazumov, po uspešni obrambi nam ni uspelo poentirati. Tudi po dobrem sprejemu nam dvakrat, trikrat ni uspelo doseči točke. To so izkoristili, igrali so boljšo obrambo od nas, imajo zelo visok blok in dobro organizirano obrambo... Vsi njihovi igralci so odlični, igrajo v najboljših ligah na svetu! Sam tako nisem videl nič presenetljivega, od njih sem pričakoval celo še več. Sploh v prvih dveh nizih. Tudi v tretjem nizu smo jih uspeli ujeti, če se ne motim! Tako pač je v tem delu in iz tekme v tekmo bo težje. Takšna je situacija. Gre za boje na izpadanje in vsaka ekipa bo do konca dala vse od sebe."

Slovenska odbojkarska reprezentanca "Dobrodošli v pekel" Šport "Vsem sem napovedal suvereno zmago s 3:0!"

Kljub zmagi vidno nezadovoljni Cretu tako tudi ni bil pripravljen odgovoriti na vprašanje, za kakšen načrt so se dogovorili pred tekmo, saj so se pred prvo odločili, da s servisom od začetka na polno pritiskajo na enega nemških največjih zvezdnikov Christiana Fromma, s čimer so ga že po enem nizu izločili iz igre. Tokrat je bilo za pričakovati, da nemški selektor Michal Winiarski niti ne bo upal v igro poslati Fromma, zato nas je zanimalo, kakšen je bil tokrat dogovor, a ga Cretu ni želel deliti z javnostjo.

Gheorghe Cretu | Avtor: Epa Epa

"Tega vam ne bo povedal. Drugim ekipam ni treba vedeti, kako pripravljamo svojo taktiko. Vseeno nam je, kdo je na drugi strani. Pomembno je, da se držimo našega dogovora in fantje zaenkrat to tudi počnejo. Zaradi tega sem zelo zadovoljen, kaj več pa ne želim povedati."

Slovenija si je tako na svojem najuspešnejšem svetovnem prvenstvu kot prva zagotovila mesto v četrtfinalu, tekmec pa bo znan v ponedeljek, ko se bosta v Stožicah pomerila Nizozemska in Ukrajina. "Najpomembneje je, da nas skrbijo naše lastne zadeve. Moj štab se sicer že pripravlja na oba možna nasprotnika. Nanju se pripravlja v tišini, ko pa bo jasno, s kom bomo igrali, bomo nanj že odlično pripravljeni z vsem materialom," je pojasnil Cretu, kateremu je vseeno, kdo čaka Slovenijo v četrtfinalu, pomembni so mu le njegovi fantje in njihova pripravljenost.

Četrtfinalna tekma pa bo še zadnja tekma Cretuja pred Stožicami v tem reprezentančnem ciklusu, saj se prvenstvo za oba polfinala in obračuna za medalje seli na Poljsko. "Seveda bom pogrešal Stožice. Najraje bi jih vzel s seboj v Katowice," je zaključil slovenski selektor, ki se mu je ob omembi Stožic tudi vidno izboljšalo razpoloženje.

Slovenska odbojkarska reprezentanca SP v Stožicah Šport Za Slovenijo navijal tudi svetovni prvak: "Tu je še huje kot v Planici!" Dejan Vinčić Po menjavi Šport Vinčić razkril, kaj se je dogajalo med njim in selektorjem po tekmi s Francijo Lukas Kampa Ni se zadrževal Šport Nemški zvezdnik besen po porazu s Slovenijo: "Povem vam, kdo je glavni krivec!" Andrea Giani Francoski selektor Šport Giani: "Stvar je bila odločena. Zato je Slovenija izgubila peti set..." Matija Pleško SP v odbojki Šport Slovenska odbojkarska legenda: "To pa našim fantom zavidam!" Antoine Brizard Šokiran nad Slovenci Šport Poveljnik francoske igre navdušen: "Resnična zmagovalka je bila..." Slovenska odbojkarska reprezentanca Olimpijska prvakinja Šport Za naše na tekmi navijala tudi športna superzvezdnica: "Tudi če ti ne uspe..." Jan Kozamernik SP v Stožicah Šport Veliki slovenski osmoljenec: "Fantom sem povedal, kaj se je zgodilo" Gheorghe Cretu Cretu presenečen Šport Kakšne besede novega slovenskega selektorja: "Tu je še huje kot na Poljskem!" Jenia Grebennikov Najboljši na svetu Šport Noro, kaj je o tekmi s Slovenijo povedal veliki francoski zvezdnik
Komentarjev 3
  • jakec1575 10:37 04.september 2022.

    Slovenski novinarji za 5min slave z vprasanji......za na wc

  • duc1 09:31 04.september 2022.

    Zopet se javljajo KAVČ športni poznavalci.

Sorodne novice