Šport
993 ogledov

Po zgodovinskem dosežku: "Ne, tu se ne mislimo ustavljati!"

Jan Kozamernik Profimedia
Slovenija je z uvrstitvijo v četrtfinale svetovnega prvenstva v odbojki že dosegla svoj najboljši rezultat v zgodovini, a Jan Kozamernik je prepričan, da se tu ne nameravamo ustavljati.

Slovenska odbojkarska reprezentanca je odlično odigrala skupinski del svetovnega prvenstva, ki ga gosti skupaj s Poljsko. Po zmagi nad Kamerunom s 3:0, tesnem porazu z 2:3 proti olimpijskim prvakom Francozom ter prikazom vse naše sile ob suvereni zmagi nad Nemčijo s 3:0, so si zagotovili status drugega nosilca in naključje jim je za tekmeca v osmini finala namenilo ravno Nemce.

Nemška odbojkarska reprezentanca Odziv nasprotnika Šport Nemški zvezdnik: "Slovenija je pravo darilo odbojki!"

"Tak je pač sistem tekmovanja, ne pusti ti, da bi si izbiral nasprotnika. Veseli me, da se kakovost in nastopi v prvem delu nagradijo. Ponavljal sem, da ni imelo veze, koga smo dobili, nima veze, koga bomo dobili v prihodnje. Zgodilo se je, da smo dvakrat zapored dobili Nemčijo. To bi eni lahko razumeli kot dobro, drugi kot slabo, jaz pa sem vesel, da smo dokazali, da ni pomembno, kdo stoji pred nami. Če opravimo svoje delo, lahko vsakogar premagamo," ni ponovno srečanje z istim nasprotnikom v vsega nekaj dneh motilo odličnega slovenskega osrednjega blokerja Jana Kozamernika.

Suverena slovenska zmaga izpred štirih dni je bila tako že pozabljena, Slovence je pričakala popolnoma nova tekma proti težkemu nasprotniku, ki že leta tvori sam svetovni vrh. Ne glede na prepričljivo zmago izpred nekaj dni, so morali naši odbojkarji svojo kvaliteto ponovno dokazati na igrišču.

Jan Kozamernik | Avtor: Profimedia Profimedia

"Takoj že po prvi tekmi z Nemčijo sem ves čas poudarjal, da prva tekma ne šteje nič. Jasno je, ne glede na tekmeca, da ko gre enkrat na izpadanje, ekipe pokažejo zobe in dajo vse od sebe. Nemci so na drugi tekmi igrali veliko, veliko bolje, mi smo morda bili nekoliko slabši. Kajti za samo glavo je zelo težko igrati dvakrat proti istemu nasprotniku. Ne veš, ali bodo prikazali isto igro, ali bodo kaj spreminjali. Malenkost se ugiba. Ampak v prvih dneh setih smo pokazali, da smo vseeno dominantni. Nato smo nekoliko padli v igri, ampak sem zelo vesel, da smo se uspeli pobrati in pripeljati tekmo do konca," se je tekme, katero ja naša reprezentanca na koncu dobila s 3:1, spomnil najboljši bloker evropskega prvenstva 2019.

Toda kljub nekoliko boljši nemški predstavi, kot na prvi tekmi, so Slovenci dokazali, da so boljši od Nemcev in si zaslužijo mesto med najboljšimi osmimi državami na svetu. Pa čeprav je nemški selektor poizkušal z skoraj vsemi možnimi rešitvami in kombinacijami, medtem ko si v igro sploh ni upal poslati enega največjih zvezdnikov svoje ekipe Christiana Fromma, na katerega so se na začetku prve tekme s servisi spravili naši odbojkarji ter ga popolnoma vrgli iz igre.

Gheorghe Cretu "Kaj vam ni jasno?" Šport Cretu po tekmi besen: "Kaj mislite, da bomo zmagovali kar s 3:0?"

"Nemški selektor nas je verjetno želel presenetiti, toda vedeli smo, da bo začel drugače, saj je bilo očitno, da na začetku prve tekme ni funkcioniralo nič. Pričakovali smo, da bo začel z Linusom Webrom. Je pa nato zelo pametno rotiral postavo, da je imel čim boljši sprejem, zato smo tudi imeli težave. Prav tako nismo blesteli na servisu. Sem pa vesel, da smo to tekmo oddelali," je bil po tekmi zadovoljen Kozamernik, ki tako v igri Slovenije vidi še kar nekaj rezerv.

Slovenija se bo za mesto na zaključnem turnirju četverice v poljskih Katowicah v četrtfinalu pomerila z Ukrajino, ki je kar s 3:0 šokirala Nizozemsko, toda slovenski bloker se ni pretirano obremenjeval s tem, kdo nam bo stal na nasprotni strani. "Mislim, da se v četrtfinalu ne moremo pogovarjati o lažjih nasprotnikih. Tisti, ki zmaga, je boljši. Vemo, da bojo na nas pritiskali s servisom, nas poizkušali spraviti v neugodne položaje. Toda mi smo mojstri Stožic, ne bojim se nobenega nasprotnika."

Jan Kozamernik | Avtor: Epa Epa

Res pa je, da se je Slovenija kar nekajkrat v zadnjih letih pomerila z Nizozemsko (nazadnje so nas prepričljivo premagali pred dvema mesecema v ligi narodov), medtem ko je z Ukrajino igrala eno tekmo pred štirimi leti. Nizozemce bi tako dosti bolje poznali, medtem ko je Ukrajina kar precejšnja enigma. "Morda z njimi nismo igrali toliko kot z Nizozemci, toda kar nekaj naših igralcev je v prvenstvih z Ukrajinci že igralo. Ali skupaj, ali na nasprotni strani. Jih kar dobro poznamo. Potrebno jih je vzeti resno, brez podcenjevanja, tudi če morda javnost misli, da bo to lahka tekma. Sam sem prepričan, da se bomo nanje dobro pripravili," je Kozamernik ocenil nasprotnika, v čigar vrstah igrata tudi dva igralca, ki sta še nedavno igrala v Sloveniji. Timofej Polujan je igral za ljubljanski ACH, medtem ko je Jevgenij Kisiljuk branil barve Maribora.

Gregor Ropret Pred osmino finala Šport "Najbolj sem vesel, če mi sploh ni treba vstopiti v igro ..."

Slovenija je sicer pred začetkom prvenstva ponavljala, da je glavni cilj izboljšati dosedanji najboljši dosežek na svetovnih prvenstvih. Leta 2018 je namreč Slovenija prvenstvo končala na 12. mestu, letos pa si je z uvrstitvijo v četrtfinale že prislužila mesto med najboljšo osmerico. Cilj je tako izpolnjen, toda...

"Ne, tu se ne mislimo ustavljati. Že pred prvenstvom sem ponavljal, da je za nas vsaka tekma ključnega pomena, da je vsaka tekma zase en finale. Zdaj smo v četrtfinalu, želimo si zmage. Zakaj ne bi ciljali višje? Imamo že nekaj zgodovinskih uspehov, bili smo četrti v ligi narodov, zakaj ne bi še tukaj ponovili takšen uspeh? Pomembno je, da gremo iz tekme v tekmo, da v Stožicah še naprej zmagujemo, potem pa bomo videli, kam lahko posežemo," je pogovor za Žurnal 24 zaključil Jan Kozamernik.

Tine Urnaut Video Šport Neverjetno, kaj so Stožice pripravile kapetanu Urnautu! Ko 11.000 ljudi ... Gheorghe Cretu Selektor pojasnil Šport Cretu: "Vinčića nisem zamenjal, ker bi igral slabo. Zamenjal sem ga, ker..." Slovenska odbojkarska reprezentanca "Dobrodošli v pekel" Šport "Vsem sem napovedal suvereno zmago s 3:0!" Slovenska odbojkarska reprezentanca SP v Stožicah Šport Za Slovenijo navijal tudi svetovni prvak: "Tu je še huje kot v Planici!" Dejan Vinčić Po menjavi Šport Vinčić razkril, kaj se je dogajalo med njim in selektorjem po tekmi s Francijo Lukas Kampa Ni se zadrževal Šport Nemški zvezdnik besen po porazu s Slovenijo: "Povem vam, kdo je glavni krivec!" Andrea Giani Francoski selektor Šport Giani: "Stvar je bila odločena. Zato je Slovenija izgubila peti set..." Matija Pleško SP v odbojki Šport Slovenska odbojkarska legenda: "To pa našim fantom zavidam!" Antoine Brizard Šokiran nad Slovenci Šport Poveljnik francoske igre navdušen: "Resnična zmagovalka je bila..." Slovenska odbojkarska reprezentanca Olimpijska prvakinja Šport Za naše na tekmi navijala tudi športna superzvezdnica: "Tudi če ti ne uspe..." Jan Kozamernik SP v Stožicah Šport Veliki slovenski osmoljenec: "Fantom sem povedal, kaj se je zgodilo"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice