Šport
1704 ogledov

Naslednji nasprotnik: "Ukrajincem smo prinesli sanje, katerim lahko sledijo"

Ugis Krastins Profimedia
Slovenske odbojkarje v četrtfinalu svetovnega testa drevi čaka zelo zahteven test, reprezentanca Ukrajine. Pred največjim dvobojem v zgodovini ukrajinske odbojke smo se pogovarjali z Latvijcem na klopi Ukrajine, Ugisom Krastinsom.

Slovensko odbojkarsko reprezentanco drevi ob 21. uri v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Ljubljani čaka dvoboj proti Ukrajini. Slovenski vrsti pripada izrazito favorizirana vloga, a previdnost po gladki ukrajinski zmagi proti Nizozemski v osmini finala ni odveč. Najlepše presenečenja dosedanjega dela prvenstva je namreč s svojo predstavo v osmini finala navdušilo vse ljubitelje odbojke.

Latvijec na ukrajinski klopi Ugis Krastins je tako izpisal največjo pravljico v zgodovini ukrajinske odbojke, saj se je slednja uspela na svetovno prvenstvo uvrstiti zgolj leta 1998, štiriindvajset let po zadnjem nastopu na svetovnih prvenstvih, pa se ni Ukrajina zgolj uvrstila na tekmovanje, temveč se je prebila kar med osem najboljših reprezentanc sveta. In to ravno v časih, ko Ukrajina zagotovo potrebuje vsaj malo veselja in zadovoljstva ob strašni vojni, ki trenutno pretresa deželo.

Ugis Krastins | Avtor: Epa Epa

Nizozemska je imela vlogo absolutnega favorita, toda Ukrajina se je veselila suverene zmage. Kako vam je to uspelo?

"Bilo je kar nekaj elementov, v katerih smo bili resnično močni. Najpomembneje, pritiskali smo s servisom in s tem povzročali nasprotniku težave, obenem pa je zaradi tega zelo dobro deloval tudi naš blok. To je bil razlog iz tehničnega vidika. Drugi razlog pa je bil, da smo bili mentalno zelo močni. Tudi ko nam ni šlo vse po načrtih, smo ostali mirni, vse smo imeli pod kontrolo in držali smo skupaj. Za to zmago so zaslužni moji igralci, ki so resnično ves čas imeli tekmo in sebe pod kontrolo."

Bi vašo predstavo proti Nizozemski opisali kot vašo najboljšo na tem prvenstvu?

"Ja, lahko tako rečemo. Nizozemska je namreč zelo dobra ekipa. Vemo, kakšno škodo lahko naredijo s servisom in kakšno škodo lahko naredi njihov vodja Nimir Abdel-Aziz. Zelo dobro smo ga zaustavili. Pred tekmo sem fantom naročil, da si želim, da ga držimo pod 50-odstotnim napadom. Da imamo v tem primeru lepe možnosti. Na koncu smo ga zadržali na 42 %. Tako da nam je uspelo, kar smo si zadali."

Kaj ste si postavili za svoj glavni cilj pred začetkom svetovnega prvenstva? Kakšne so bile realne želje?

"Ko smo govorili na glas, za medije, smo vedno ponavljali, da nam je glavni cilj, da se prebijemo skozi skupinski del. To je bilo naše sporočilo za javnost. Naš naslednji cilj pa bo moral žal ostati znotraj naše slačilnice."

Ugis Krastins | Avtor: Epa Epa

Prej ste omenili mentalni aspekt tekme. Ob vsem, kar se trenutno dogaja v Ukrajini, se je vašim igralcem zagotovo težje osredotočiti na tekmo.

"Res je težje. Na samo jutro naše zadnje tekme je kar nekaj mojih igralcev prejelo klic iz domovine. Izvedeli so, da je kar nekaj njihovih prijateljev bilo vpoklicanih in poslanih v vojno. Kakšno naj bo njihove mentalno stanje ob takšnih novicah? Jutranji trening je bil najslabši trening v celem letu. Z mislimi seveda niso bili pri stvari. Delali so napake. Pomembno je bilo, da smo ostali mirni, da smo se zavedali, kaj je povzročilo te napake. Organizirali smo nekaj pogovorov in sestankov, kjer smo si pojasnili, da so te napake zgolj plod naše razumljive nezbranosti ob vsem, kar se dogaja. Ampak do tekme smo uspeli vse skupaj precej odmisliti."

Kako ste se sploh pripravili na ta turnir?

"Kot glavni trener Ukrajine delujem že pet let in letošnje leto je zagotovo bilo najtežje, saj se je začela vojna. Domači igralci vmes dva meseca niso trenirali, saj so se morali skrivati pred bombami in podobnimi zadevami. Nato pa je vlada sprejela zakon, ki je dovoljeval športnikom najvišjega nivoja, da zapustijo Ukrajino. Od začetka maja smo tako že skupaj, z izjemo kratkega premora po zlati evropski ligi. Zdaj pa smo zahvaljujoč estonski, latvijski in poljski mednarodni odbojkarski zvezi lahko trenirali in se pripravljali na ta turnir. Te organizacije so nam v navezi z ukrajinsko odbojkarsko organizacijo izjemno pomagale, nudile streho nad glavo. To se je dogajalo na začetku poletja, naša največja težava je bila, da nismo vedeli, kje sploh bomo naslednji dan. Nismo vedeli, kdo bo plačal naša bivališča in kje bomo stanovali. Mentalno je bilo veliko vzponov in padcev, ampak glede na dosedanji potek turnirja se je očitno vse dobro izteklo."

Ugis Krastins | Avtor: Epa Epa

Ali ste zaradi te izkušnje in vsega kar se dogaja v Ukrajini kot ekipa še močnejši?

"Ne, sam tega ne vidim tako. Naš glavni cilj je zagotovo prinesti vsaj nekaj zadovoljstva našemu ljudstvu, Ukrajini. Dobivamo namreč prelepa sporočila iz Ukrajine, kako smo jih vsaj za kratek čas osrečili. Kako so vsaj za trenutek pozabili na vse ostalo. Imajo neke sanje, katerim lahko sledijo. In to je bil naš namen. Toda za nas to ni motivacija. Ne morem si predstavljati, vi si ne morete predstavljati, nihče si ne more predstavljati, kaj se tam trenutno dogaja. To bi se dalo uporabiti kot motivacijo za eno tekmo. Ampak za daljše časovno obdobje... Izčrpa vas. Družine naših igralcev so udeležene v vojno. Nekaterim do bili uničeni domovi. Ampak to ne morete uporabiti za motivacijo za daljše obdobje, zgolj za kratko. Radi bi zgolj igrali na najvišjem nivoju ter nudili našo podporo ljudem v Ukrajini."

Vaš naslednji nasprotnik bo gostiteljica prvenstva Slovenija. Dvorana bo spet polna. Kako težko se je zbrati v takšni peklenski atmosferi?

"Niti najmanj ni težko. Moramo uživati v takšnih trenutkih. Ne zgodi se vsak dan, da imate priložnost igrati pred 11.000 organiziranimi navijači, ki pričarajo takšno neverjetno atmosfero. Obiskali smo eno vašo tekmo, da bi začutili to vašo atmosfero, da izvemo, kako to izgleda. Resnično bo užitek nastopati v takšnem vzdušju."

In kako se boste lotili tekme proti Sloveniji?

"Lotili se je bomo, kot vedno. Pripravili se bomo najbolje, kar se da. Preučili bomo njeno igro. Moram biti iskren, da je do sedaj (ponedeljek zvečer op. p.) še nisem. Toda na voljo imam še dve noči in en dan, tako da ne bo težav."

Ugis Krastins | Avtor: Epa Epa

V svojem kadru imate tudi nekaj igralcev, ki so nekdaj igrali v Sloveniji (Timofej Polujan ter Jevgenij Kisilijuk op. p.) in poznajo kar nekaj naših reprezentantov. Ali se boste pred tekmo kaj posvetovali z njimi, jih vprašali za kak nasvet?

"Bomo še videli. Zagotovo se bom z njimi pogovoril, ampak najpomembnejša zadeva priprav bodo še vedno predstave Slovenije na igrišču z zadnjih tekem. Ne toliko sama preteklost. Da, naši igralci so igrali v Sloveniji, ampak tudi mi sami smo v zadnjih letih igrali tekmo s Slovenijo. To je bilo štiri leta nazaj, v zlati evropski ligi, če se ne motim. Ampak to je že preteklost."

Za pripravo na tekmo imate na voljo dve noči, en dan. Slovenija po drugi strani ima dosti več časa, prav tako ste edina ekipa, ki je morala iz Poljske pripotovati na izločilne boje v Slovenijo. Mislite, da ste zaradi tega v težjem položaju?

"Ne, sploh ne. Naš razpored je po mojem mnenju popoln. Tudi to potovanje iz Poljske je bilo odlično organizirano. To nam ni pobralo nič moči. Leteli smo mogoče eno uro, nato je bilo še kakšne pol ure vožnje z avtobusom. Vse je potekalo kot po maslu. Po skupinskem delu smo tako res imeli čas za počitek. Tudi mentalni. Tiste tekme so bile namreč za nas, kot neke novince na svetovnem prvenstvu, zelo zahtevne. Razpored zdaj za drugi del pa je za nas odličen. Nekoliko manj časa imamo za pripravo od Slovenije, ampak še vedno je časa več, kot dovolj. Če bi igrali takoj naslednji dan, potem bi bila težava, tako pa nimam pripomb."

Ste sicer z organizacijo tukaj v Sloveniji zadovoljni? Vse poteka tako, kot bi moralo?

"Vse je super. Sicer pa nismo prišli sem, da bi se pritoževali. Prišli smo, da bi igrali odbojko."

Timofej Polujan Jevgenij Kisiljuk Proti starim znancem Šport Na poti nam stojita bivša asa slovenske lige: "Zgodovinski dan za Ukrajino!" Alen Pajenk "Začneš mu zaupati" Šport Tako si je selektor prislužil zaupanje: "Na koncu spoznaš, da je imel prav" Jani Kovačič Nič od maščevanja Šport "To bo šok, za katerega upam, da jih bo drago stal!" Jan Kozamernik "Smo mojstri Stožic" Šport Po zgodovinskem dosežku: "Ne, tu se ne mislimo ustavljati!" Nemška odbojkarska reprezentanca Odziv nasprotnika Šport Nemški zvezdnik: "Slovenija je pravo darilo odbojki!" Tine Urnaut Video Šport Neverjetno, kaj so Stožice pripravile kapetanu Urnautu! Ko 11.000 ljudi ... Gregor Ropret Pred osmino finala Šport "Najbolj sem vesel, če mi sploh ni treba vstopiti v igro ..." Gheorghe Cretu Selektor pojasnil Šport Cretu: "Vinčića nisem zamenjal, ker bi igral slabo. Zamenjal sem ga, ker..." Slovenska odbojkarska reprezentanca "Dobrodošli v pekel" Šport "Vsem sem napovedal suvereno zmago s 3:0!" Slovenska odbojkarska reprezentanca SP v Stožicah Šport Za Slovenijo navijal tudi svetovni prvak: "Tu je še huje kot v Planici!" Dejan Vinčić Po menjavi Šport Vinčić razkril, kaj se je dogajalo med njim in selektorjem po tekmi s Francijo Lukas Kampa Ni se zadrževal Šport Nemški zvezdnik besen po porazu s Slovenijo: "Povem vam, kdo je glavni krivec!"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice