Svet
6 ogledov

Analitiki: premirje v Gazi na vidiku

Izraelska ofenziva na Gazo je v dobrih treh tednih zahtevala več kot 1300 žrtev Žurnal24 main
Predstavnik izraelskega obrambnega ministrstva bo odpotoval v Egipt na pogovor o premirju v Gazi. Po mnenju analitkov je možnost sklenitve premirja otipljiva.

Amos Gilad, predstavnik obrambnega ministrstva Izraela, se bo v četrtek odpravil v Egipt na mirovne pogovore. Odločitev izraelske vlade je med analitki vzbudila upanje, da se bo izraelska ofenziva na Gazo, ki je terjala prek 1000 življenje na palestinski in 13 na izraelski srani, le končala.

Toda izraelska vlada je vnovič pribila, da ne bo sklenila premierja, ki bi Hamasu omogočila ponovno oboroževanja. Vzlet goloba miru utegne onemogočiti tudi Hamas, ki se po poročanju portala Sxy News ne zavzema za sklenitev trajnega premirja, ampak le za podpis sporazuma o premirju, ki bi veljal šest mesecev.

 

Najbolj trpijo otroci

Med izraelsko ofenzivo v Gazi je umrlo že preko 1000 Palestincev, od tega po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje kar 400 žensk in otrok. Na izraelski strani so umrli trije civilisti in deset vojakov.
V konfliktu so najhuje prizadeti otroci, saj jih je bilo veliko ubitih in še več ranjenih.

Osama pozval k džihadu
Vodja teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden se je po dolgem času znova oglasil. Na neki islamski spletni strani so objavili zvočni posnetek, na katerem je muslimane pozval k sveti vojni proti Izraelu in obsodil arabske države, ker preprečujejo svojim ljudem, da bi "osvobodili Palestino". Avtentičnost posnetka še potrjujejo, glas na posnetku pa je močno podoben prejšnjim bin Ladnovim posnetkom.

Hezbolah napada Izrael
Sever Izrael so v sredo zadele rakete, ki so poletele iz libanonskega ozemlja. To je sicer že drugi tovrstni raketni napad od začetka izraelske ofenzive v Gazi. Po poročanju izraelskih virov naj bi bilo za napad odgovorno skrajno šiitsko gibanje Hezbolah, vendar odgovornosti za napad še niso prevzeli. Libanonska vojska iz Bejruta poroča, da sta bili dve raketi izstreljeni iz mesta Hasbaya ter da je Izrael kot odgovor na raketni napad pričel z obstreljevanjem Južnega Libanona.

Bo Ban pregnal nasilje?
Generalni sekretar ZN Ban Ki-Moon se bo v Kairu srečal z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom , nato se bo odpravil še v Izrael, na Zahodni breg, v Jordanijo in Sirijo. Pogovori s predstavniki palestinskega gibanja Hamas niso predvideni kot verjetno tudi ne obisk Gaze. Po besedah tiskovne predstavnice generalnega sekretarja bo Ban od sogovornikov zahteval, da se takoj omogoči dostava humanitarne pomoči brez kakršnih koli pogojev in tudi odprtje mejnih prehodov.

Mubarak se je medtem sestal s savdskim kraljem Abdulahom, s katerim sta razpravljala o stopnjevanju pritiska na voditelje Hamasa, da bi le sprejeli predlog mirovnega sporazuma. Po poročanju dopisnika BBC-ja naj bi bila ena izmed idej tudi razvrstitev turških in egiptovskih sil na meji Egipta z Gazo, kar bi preprečilo tihotapljenje orožja. Hamas poudarja, da bo razmišljal o premirju šele takrat, ko bo ofenziva Izraela ustavljena. 


Sonce, ki vzhaja nad Gazo, ima že 19 dni krvav sij. © AFP

 
Ulični spopadi vojakov med civilisti
Izraelske sile so že vstopile v predmestje Gaze, kjer se je vnel silovit boj z uporniki skrajnega gibanja Hamas. Prestrašeni prebivalci gosto poseljenih predelov predmestja naj bi v paniki iskali zavetje, medtem ko izraelski specialci s podporo tankov nadaljujejo "lov" na bojevnike Hamasa. Po navedbah izraelske vojske je bilo pri tem ubitih najmanj 40 oboroženih Palestincev. Izraelske zračne sile so samo v torek izvedle okoli 60 zračnih napadov, Hamas pa je na izraelsko mesto Beršeba izstrelil dve raketi, ki pa nista povzročili žrtev.

Medijska blokada zaradi nehumanega orožja
Medtem se povečuje pritisk na Izrael zaradi izvajanja medijske blokade dogodkov na območju Gaze, ker naj bi deloval v nasprotju z mednarodnim pravom, na primer uporabljal prepovedano in nehumano orožje. V torek se je tako na mejnem prehodu Rafa na egiptovski strani zbralo 17 tujih novinarjev, ki so zahtevali vstop na območje Gaze. Zaenkrat jim to še ni uspelo kljub odločitvi izraelskega sodišča, da bi jim izraelska vojska to morala omogočiti .

Ofenzivo lahko omejijo le volitve

Vodja izraelskega generalštaba Gabi Aškenati je dejal, da so od začetka ofenzive izvedli 2300 zračnih napadov in dosegli večino začrtanih ciljev pri uničevanju Hamasove infrastrukture, oblasti in njegovega oboroženega krila. Po poročanju izraelskih virov naj bi izraelski politični vrh v ponedeljek odločil, da svojim vojakom še ne ukaže spopadov v urbanih območjih, saj bi to lahko pomenilo srdite ulične boje in številne žrtve na obeh straneh, kar se lahko izkaže za politično tvegano potezo manj kot mesec dni pred izraelskimi parlamentarnimi volitvami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.