Svet
12 ogledov

Evropa se pripravlja na morebitno vrnitev drahme

grčija evro euro Shutterstock
Napetost glede Grčije ne popušča. ECB in Bundesbank naj bi že vzpostavili skupini za pripravo na morebitno vrnitev Grčije k drahmi. V IMF medtem opozarjajo, da bi izstop Grčije iz evrskega območja prinesel tveganje za "okužbo".

Nemški tednik Die Zeit je danes poročal, da je Evropska centralna banka (ECB) oblikovala krizno skupino, ki naj bi poskrbela za priprave na morebitni izstop Grčije iz območja evra. Po navedbah tednika skupino vodi član izvršilnega odbora ECB Jörg Asmussen.

Podobno skupino naj bi vzpostavila tudi nemška centralna banka Bundesbank. Ne v evropski ne v nemški centralni banki sicer teh informacij niso želeli komentirati.

So pa iz Bundesbank danes sporočili, da je položaj v Grčiji slab. "Trenutni razvoj dogodkov v Grčiji je močno alarmanten," je nemška centralna banka zapisala v mesečnem poročilu.

Grčija grozi, da ne bo izpeljala reform in ukrepov za konsolidacijo javnih financ, h katerim se je zavezala v zameno za pomoč držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), so opozorili v banki. To bi lahko po mnenju predstavnikov Bundesbank ogrozilo nadaljnje izvajanje pomoči Atenam, Grčija pa bi morala prevzeti odgovornost in posledice, ki bi sledile.

Če bi Grčija vztrajala pri takšnem scenariju, bi to pomenilo pomemben izziv za območje evra in Nemčijo, ki pa bi se ga dalo z ustreznim kriznim upravljanjem obvladati, so dodali v nemški centralni banki.

"Če ne plačajo Grki, bo moral kdo drug"

Oglasila se je tudi prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde, ki je opozorila, da bi grški izstop iz monetarne unije predstavljal tveganje za "okužbo".

Lagardova se namreč boji, da bi se zaradi takšnega razvoja dogodkov v podobnem položaju kot Grčija znašle tudi evrske države, ki si želijo ostati v monetarni uniji in za to sprejemajo tudi ustrezne ukrepe. Kot je v tej luči poudarila v pogovoru za radio BBC, vrnitev Grčije k drahmi "zagotovo ni najboljša možnost".

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se bodo Grki tudi na drugih predčasnih volitvah izrekli proti varčevanju, je odgovorila: "Če Grki ne bodo želeli plačati cene, jo bo moral nekdo drug."

Klaus: Države morajo imeti možnost zapustiti evro

V zvezi z Grčijo so se danes oglasili tudi politiki. Novi francoski predsednik Francois Hollande je napovedal, da bo naredil vse, da Grčija ohrani skupno evropsko valuto.

"Naredil bom vse, kar je v moji moči, da prepričam Grčijo, da se odloči ostati v območju evra. Prav tako bom naredil vse, da Evropejce, ki dvomijo, prepričam v nujnost obstanka Grčije v območju evra," je Hollande dejal po današnjih pogovorih s španskim premierjem Marianom Rajoyem.

Na drugi strani češki predsednik Vaclav Klaus meni, da morajo imeti države možnost zapustiti evrsko območje. Klaus, ki je tudi ekonomist, je poudaril, da so nekatere evrske države postale "žrtve evropske monetarne unije". Češka sicer še ni prevzela evra, Klaus pa je znan kot glasen evroskeptik.

Komentarjev 5
  • deželan 09:35 24.maj 2012.

    In kaj bodo imeli od te Drahme Grki.Ja tisti, ki imajo sedaj posojila 1/2 plače in ko bo Drahma devalvirala za 1/2, bodo po tem plačevali za kredit kar celo plačo. Tako varčuje država ! To lahko čaka tudi nas.

  • mukotrpni 09:20 24.maj 2012.

    kaj, so že Nemške in Francoske dobile dost denarja?

  • Niko_K_ 19:26 23.maj 2012.

    Se strinjam.. Ampak ZA KREDIT MORAŠ ZAPROSIT!!!! In zaprosili so za njih GRKI in ne banke.. So pač se navadili na luxus, zdaj ko je pa potrebno za ta luxus plačat, pa rep med noge...