Svet
6546 ogledov

Hrvaška: Prva epidemiologinja napovedala precej črn scenarij

Covid Hrvaška Profimedia
Hrvaški mediji poročajo o povečanem številu okužb vzdolž obale. Direktorica klinike za nalezljive bolezni se boji, da državo lahko čaka tudi jesenski scenarij. Po njenem dolgotrajni lockdown nima učinka.

Hrvaška se v zadnjih dneh sooča z velikim porastom novih okužb, v zadnjih 24-urah so pri naših sosedih zabeležili 1487 novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2, v bolnišnicah je 1.289 bolnikov, od tega 127 na respiratorjih. Umrlo je 17 ljudi

Za primerjavo: Po zadnjih podatkih je Hrvaška v zadnjem tednu beležila 48- odstotni tedenski porast okužb, Slovenija 16-odstotnega. 

Hrvaški mediji poročajo povečanem številu okužb vzdolž obale, najvišja številka (253) prihaja iz primorsko-goranske županije, trimestno število okužb so zabeležile takorekoč vse obalne županije, razen istrske.

Direktorica Klinike za nalezljive bolezni dr. Fran Mihaljević in prva epidemiologinja v državi Alenka Markotič je sinoči za nacionalni dnevnik opozorila, da lahko v prihodnjih dneh pričakujejo tudi preko dva tisoč novih okužb. Po njenem je edina dobra novica ta, da so se na začetka tretjega vala "vzpenjali nekoliko počasneje kot v drugem valu."

Na vprašanje, kako blizu so jesenskemu scenariju, ko je bilo na Hrvaškem čez 4000 okuženih na dan, je Markotićeva odgovorila, da je vse mogoče."Če pogledamo scenarije v Evropi, je v državah s tretjim valom prihajalo do hitrega vzpona z izjemno visokimi številkami in velikim bremenom za zdravstveni sistem. Temu se moramo izogniti za vsako ceno," je dejala.

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: Po okužbah močno izstopa ena regija

Dolgotrajno zaprtje nima učinka

Epidemiologinja je poudarila, da so prenosi okužb ne prostem manj verjetni, medtem ko je tveganje večje v zaprtih prostorih in na družinskih srečanjih.

Dolgoročno strogo zapiranje družbe nima pravega učinka. Ob pravem času imajo kratkotočni ukrepi večji učinek, medtem ko dolgoročni vodijo do izčrpanosti, je poudarila. Po njenem je Hrvaška poskušala uravnotežiti ukrepe in se je tudi bolje spopadala z epidemijo. "Za razliko od nekaterih, ki so mesece posegali po strogih ukrepih in niso imeli ustreznega učinka. Za vse ni univerzalnega recepta, morate spremljati stanje v svoji državi in ​​nekatere posebnosti, vključno s podnebjem," je še dejala.

AstraZeneca cepivo Covid-19 Zdravje Novo: To je verjetni vzrok za redek pojav strdkov po cepljenju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar olor
    olor 14:52 30.marec 2021.

    Kako je ta beseda lockdown popularna. A nimamo naše slovenske besede za to?

  • jakec1575 14:43 30.marec 2021.

    pri redki poselitvi je lockdown neumnost. tudi slovenija je redko poseljena. edini ukrep je razdalja , zracenje in doseldnost pri tem. pa eventuelno maska na obrazu tistega, ki se slabo pocuti. lockdown je smiselen samo v gosto naseljenih velemestih.

  • Ender3 14:03 30.marec 2021.

    Dolgi lockdown nima učinka, kakopak, ima pa učinek na psiho državljanov in gospodarstvo. Vsi vedo, le naši skrbniki se tega ne zavedajo, čeprav gremo že v tretjo rundo ponovitev, brez rezultatov.😎 O, gospod, ki si.....