Svet
38724 ogledov

Silovit potres čutili po večjem delu Slovenije

Potres na Hrvaškem Edina Zuko/PIXSELL
Pri naših sosedih so se spet stresla tla. Potres je bilo čutiti tudi pri nas.

Po za zdaj znanih podatkih je bil epicenter v 2 kilometra od Petrinje. Spomnimo, včerajšnji potres z magnitudo 5,2 je imel epicenter na istem območju. Tokrat naj bi šlo za potres z magnitudo 6,2, na globini 5 kilometrov, navaja EMSC. Ker gre za preliminarne podatke, je pričakovati, da se bodo ti še spreminjali. 

Hrvaški seizmolog Krešimir Kuk je za N1 dejal, da gre za potres, ki je tridesetkrat močnejši od tistega, ki je spomladi stresel Zagreb. Ljudi je pozval, naj se na zadržujejo v bližini objektov, ki bi lahko v popotresnih sunkih, ki bodo sledili, utrpeli škodo. Največjo nevarnost predstavljajo starejše hiše in objekti, ki so bili poškodovani v prejšnjem potresu. "Včerajšnji potresi so bili predhodniki potresa, ki je danes stresel to območje. Verjamemo, da je to najmočnejši sunek," je dejal in poudaril, da je velika verjetnost, da bodo sledili šibkejši popotresni sunki. 

izredna seja državni zbor Slovenija Zaradi potresa iz dvorane zbežali tudi slovenski poslanci

Iz Zagreba poročajo o prometnem kaosu, saj so se prebivalci namenili iz mesta. Kuk je vse pozval, naj omogočijo prehod gasilcem, reševalcem in ostalim službam, ki bodo preverjale stanje v mestu. 

V Petrinji je škoda ogromna. Škoda na objektih je velikanska. Župan Petrinje Darinko Dumbović je za 24sata potrdil, da je v potresu umrl otrok. Po besedah Dumbovića je polovica kraja porušena. V avtomobilih so ujeti ljudje, zrušil naj bi se vrtec, v katerem pa k sreči ni bilo otrok.

"Grozno je. Imamo mrtve in ranjene. Videli smo otroka, ki je umrl na trgu. Center Petrinje je uničen. Naših sedem inženirjev je ostalo ujetih v tej zgradbi, a nam jih je uspelo izvleči. To je katastrofa, pošljite vso pomoč, ki jo imate," je za 24sata dejal eden od inženirjev, ki je prišel v Petrinju ocenjevat škodo po včerajšnjem potresu. 

Prebivalci so danes še odpravljali posledice včerajšnjega potresa, ko so se stresla tla. Na kraju so že pripadniki vojske, pričakujejo tudi druge službe, ki bi lahko pomagale pri reševanju morebitnih ujetih v ruševinah in odpravljanju posledic potresa. 

Na poti v Petrinjo so vse razpoložljive službe, je sporočil premier Andrej Plenković, ki je na poti v Petrinjo.  

Na območju Siska so ostali brez elektrike, težave so pojavljajo tudi v delovanju mobilne telefonije. "Česa takega še nisem doživela," nam je povedala prebivalka Siska. "Vse je popadalo iz omar." 

Upokojenec Slovenija Upokojencem se lahko smeji: To jih čaka danes sneg Slovenija Pozor: Prihaja nova pošiljka snega, v teh krajih ga bo zapadlo največ

O močnem tresenju tal poročajo tudi prebivalci ob meji s Hrvaško. Nukelarno elektrarno Krško so po potresu preventivno ustavili. "Zaradi močnega potresa je NEK varno ustavljena. Do zaustavitve je prišlo zaradi avtomatskega delovanja zaščite turbine. Po prvem pregledu brez posledic, tako da varnost ni ogrožena," je sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec

"Po podatkih US GS je bil pospešek v Krškem med 0,02 in 0,05g, normalno obratovanje je predvideno do 0,15g," je tvitnil Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan. 

Tla so se močno stresla tudi v središču Slovenije. Seja državnega zbora, na kateri poslanci odločajo o PKP7, je bila za nekaj časa prekinjena. 

Bralec iz Trbovelj poroča, da so mu v stanovanju popadale slike s sten.

Janez Janša Slovenija Janša brezkompromisno proti Počivalšku: Kdo bo popustil?

Več sledi ...

 
Komentarjev 8
  • Avatar Leon
    Leon 14:27 29.december 2020.

    Kot piše uprava za zaščito in reševanje, je pomembno, da med potresom ostanete mirni, prekinete svoje dejavnosti in ustrezno ukrepate. "Med potresom ne tecite iz stavbe! Ne uporabljajte dvigala ali stopnic in ne skačite skozi okna," so zapisali. Priporočajo tudi, ...prikaži več da si zaščitite glavo....Torej čakajte ,da vas bo rešil Pahor ? Budale !

  • Avatar pantani
    pantani 13:21 29.december 2020.

    V ljubljani dobro streslo. Jaz v službi 2. nadstropje,kar dobro streslo.

  • klobasa1 12:56 29.december 2020.

    Bogi narod.

Sorodne novice