Svet
505 ogledov

Iščejo tovornjak z eksplozivom

šri lanka teroristični napad
Oblasti opozarjajo, da je več oboroženih osumljencev je še na prostosti. Nevarnost novih napadov še ni minila.

Število žrtev terorističnih napadov na velikonočno nedeljo na Šrilanki še vedno narašča, saj so poškodbam podlegli novi ranjeni. Policija je sporočila, da je umrlo 359 ljudi, še okoli 400 poškodovanih ostaja v bolnišnicah. Premier je opozoril, da je več osumljencev še na prostosti, predsednik države pa je napovedal spremembe v varnostnih silah.

Ponoči je policija aretirala še 18 ljudi v povezavi s samomorilskimi napadi na cerkve in prestižne hotele, tako da so do zdaj prijeli skupno 60 osumljencev. Ker nekateri še ostajajo na prostosti in po ocenah oblasti nevarnost novih napadov še ni minila, v državi od torka veljajo izredne razmere. Premier Ranil Wickremesinghe je v torek opozoril, da je nekaj osumljencev še na prostosti. Policija pa je sporočila, da v Kolombu iščejo tovornjak in kombi z eksplozivom. Do danes ju še niso našli.

Teroristični napadi na Šrilanki Slovenija MZZ odsvetuje nenujna potovanja v Šrilanko

Predsednik: O grožnjah nisem bil obveščen

Predsednik države Maithripala Sirisena je napovedal, da bo kmalu izvedel spremembe v vodstvu varnostnih sil, saj da ni bil obveščen o grožnjah z napadi, ki naj bi jih od tujih obveščevalcev v začetku meseca prejele šrilanške obveščevalne službe. Tudi premier trdi, da ni bil seznanjen z grožnjami. O razmerah v državi bo danes razpravljal parlament.

Potem ko so oblasti trdile, da za napadi stoji lokalna islamistična skupina, povezana z malo znano indijsko teroristično skupino, je v torek skrajna skupina Islamska država prevzela odgovornost za napade. Dokazov ni predstavila, a je šrilanški premier ocenil, da bi to bilo mogoče glede na obseg in organiziranost napadov, ki so v nedeljo potekali skoraj sočasno.

Slovo od žrtev terorističnega napada na Šrilanki Tragično Svet Pretresljive številke, v napadu je umrlo 45 otrok

Namestnik obrambnega ministra Ruwan Wijewardene pa je dejal, da prve ugotovitve preiskave kažejo, da bi lahko bili napadi maščevanje za napad marca na mošeji v novozelandskem Christchurchu, v katerem je avstralski desničarski skrajnež ubil 50 ljudi. V uradu novozelandske premierke so povedali, da niso videli nobenih obveščevalnih podatkov, ki bi napade povezovali.

šri lanka teroristični napad | Avtor: Profimedia Profimedia

Eksplozije so v nedeljo odjeknile v polnih cerkvah ob velikonočnih mašah v krajih Negombo, Batticaloa in prestolnici Kolombo ter v treh prestižnih hotelih v prestolnici.

Po podatkih zunanjega ministrstva je med smrtnimi žrtvami 34 tujcev, 14 jih še pogrešajo. Pod strogimi varnostnimi ukrepi bodo danes potekali novi pogrebi žrtev.

Teroristični napadi na Šrilanki Svet Našli krivca za napade na Šrilanki Teroristični napadi na Šrilanki Svet Novi grozljivi podatki s Šrilanke

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.