Svet
1300 ogledov

Izobraženi in neodvisni, med njimi ženska

Teroristični napadi na Šrilanki epa
Med prazniki se je na Šri Lanki, kot je znano, razstrelilo devet napadalcev samomorilcev. Vsi so bili državljani Šrilanke.

Policija je doslej identificirala osem, med njimi je tudi zakonski par. Eden izmed napadalcev je študiral v Veliki Britaniji, podiplomski študij opravil v Avstraliji, nato pa se vrnil v domovino. Večina napadalcev naj bi bila po besedah namestnika ministra izobražena in iz družin srednjega ali višjega razreda. Finančno naj bi bili neodvisni, njihove družine pa finančno stabilne, poroča britanski BBC.

Policija je doslej prijela skupno 60 osumljencev. Ker nekateri še ostajajo na prostosti in po ocenah oblasti nevarnost novih napadov še ni minila, v državi veljajo izredne razmere.

Za vsem res stoji Islamska država?

Potem ko so oblasti trdile, da za napadi stoji lokalna islamistična skupina, povezana z malo znano indijsko teroristično skupino, je v torek skrajna skupina Islamska država prevzela odgovornost za napade. Dokazov ni predstavila, a je šrilanški premier Ranil Wickremesinghe ocenil, da bi to bilo mogoče glede na obseg in organiziranost napadov, ki so v nedeljo potekali skoraj sočasno.

Eksplozije so v nedeljo skoraj sočasno odjeknile v treh polnih cerkvah ob velikonočnih mašah v krajih Negombo, Batticaloa in prestolnici Kolombo ter v treh prestižnih hotelih v prestolnici. Napad na četrti hotel so po navedbah premierja preprečili. Ubitih je bilo 359 ljudi, še okoli 400 poškodovanih pa ostaja v bolnišnicah.

Teroristični napadi na Šrilanki | Avtor: epa epa

Slovo od žrtev terorističnega napada na Šrilanki Tragično Svet Pretresljive številke, v napadu je umrlo 45 otrok

Pobožal deklico, nato opravil pokol

V javnost so medtem prišli prvi posnetki nadzornih kamer, na katerih je med drugim videti samomorilskega napadalca, preden je vstopil v polno cerkev v mestu Negombo. Videti je, kako je pred vhodom po glavi in ramenih pobožal neko deklico, nato pa vstopil v cerkev, kjer je izvedel pokol. Deklice sicer v cerkvi med napadom ni bilo, saj se je njen dedek zaradi prevelike gneče odločil, da se bodo velikonočne maše udeležili drugje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na posnetku druge kamere je videti, da se med hojo rahlo nagiba naprej, medtem ko ima nahrbtnik privezan čez prsi in pas, kar nakazuje, da nosi težko breme. Na zadnjem posnetku je videti, kako je šel proti sredini cerkve in oltarju. V eksploziji je nato ubil več deset ljudi.

Teroristični napadi na Šrilanki | Avtor: epa epa

Teroristični napadi na Šrilanki Svet Danski milijarder je v napadih na Šrilanki izgubil tri otroke Teroristični napadi na Šrilanki Svet Novi grozljivi podatki s Šrilanke

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.