Svet
1701 ogledov

Policisti na hodniku čakali več kot uro, medtem ko je napadalec pobijal otroke

Uvalde, Teksas Profimedia
Namesto da bi ukrepali, so celo aretirali nekaj obupanih staršev, ki so skušali rešiti svoje otroke, ki so bili ujeti z napadalcem.

Učenci, ujeti v učilnici s strelcem, so med napadom na osnovno šolo v Teksasu večkrat klicali 911, razkrivajo poročila. Policisti pa so čakali več kot uro, da so vdrli v učilnico. 

Poveljnik na kraju dogodka v Uvaldeju - vodja policije šolskega okrožja - je verjel, da je bil 18-letni strelec zabarikadiran v sosednjih učilnicah osnovne šole Robb in da otroci niso več ogroženi, je Steven McCraw, vodja policijskega oddelka, dejal na sporni tiskovni konferenci. "To je bila napačna odločitev," je dodal. A dejstvo je, da so oblasti tri dni posredovale pogosto nasprotujoče si in nepopolne informacije o dogajanju v času več kot ene ure - od trenutka, ko je strelec Salvador Ramos vstopil v šolo do takrat, ko so agenti ameriške mejne patrulje odklenili vrata učilnice in ga ubili.

streljanje Uvalde Teksas Svet Streljanje v Teksasu: Pošiljal slike orožja, najprej se znesel nad babico

Trije policisti so strelcu po dveh minutah sledili v stavbo. V naslednje pol ure se je na hodnik zunaj zgrnilo kar 19 policistov. Toda minilo je še 47 minut, preden je taktična ekipa mejne patrulje vdrla v učilnico, je dejal McCraw. Ko je napadalec streljal na učence, so policisti drugih agencij pozvali vodjo šolske policije, naj jih pusti, da vdrejo v učilnico, ker so otroci v nevarnosti, sta povedala dva uradnika. Z mediji sta govorila pod pogojem anonimnosti, saj nista pooblaščena za komunikacijo z javnostjo. Eden od uradnikov je dejal, da zvočni posnetki s kraja dogodka zajemajo tudi policiste drugih agencij, ki vodji šolske policije sporočajo, da je strelec še vedno aktiven in da je prednostna naloga ustaviti ga.

Napadalec je nato v učilnici ubil 19 otrok in dva učitelja. Motiv za pokol - najsmrtonosnejše streljanje v šoli v državi po Newtownu, Conn., pred skoraj desetletjem - ostaja v preiskavi. Oblasti so sporočile, da Ramos ni imel znane kriminalne ali duševne zgodovine. Kmalu po tem, ko je napadalec vstopil v učilnico, kjer so ga policisti na koncu ubili, je prišlo do streljanja, vendar so bili ti streli večino časa, ko so policisti čakali na hodniku, "sporadični", je dejal McCraw. Dejal je, da preiskovalci ne vedo, ali so v tem času umrli otroci.

Med napadom so učitelji in otroci večkrat klicali 911 in prosili za pomoč, vključno z dekletom, ki je prosila policijo, naj jim vendarle pomaga, je dejal McCraw. Nekateri otroci, ki so preživeli napad, so povedali, da so se pretvarjali, da so mrtvi, medtem ko so čakali na pomoč. 11-letna Miah Cerrillo je za CNN povedala, da se je prekrila s prijateljičino krvjo, da bi bila videti mrtva. Potem ko se je strelec preselil v sosednjo sobo, je lahko slišala krike, več streljanja in glasbo, ki jo je napadalec spustil pod krinko. 10-letni Samuel Salinas, ki se je prav tako delal mrtvega, je za ABC Good Morning America povedal, da je napadalec ustrelil učiteljico Irmo Garcio, preden je streljal na otroke.

Časovni pregled dogajanja, kot so ga sprva podale oblasti: V torek ob 11.28 po lokalnem času je strelec s svojim Fordovim pick-upom zapeljal v jarek za teksaško šolo in iz avtomobila izstopil s polavtomatsko puško AR-15. Pet minut zatem, pravijo oblasti, je vstopil v šolo in našel pot do učilnice četrtega razreda, kjer je ubil 21 žrtev. A šele okoli 12.50 je policija ubila strelca, je dejal McCraw, čeprav so ujeti otroci vmes večkrat klicali policijo na pomoč.

"Pravijo, da so prihiteli," je za CBC dejal Javier Cazares, čigar četrtošolka Jacklyn Cazares je bila ubita v napadu. "Tega nismo videli."

Streljanje v Teksasu ZDA Svet To so besede mame napadalca

Pohvalil jih je za pogum in hiter odziv, nato se je ugriznil v jezik

Guverner Teksasa Greg Abbott je v petek priznal, da so bile nekatere informacije, ki jih je pred dnevi posredoval javnosti, napačne. Rekel je, da je bil "zaveden". Abbott je namreč policijo že prej pohvalil za njihov "neverjeten pogum, ko so tekli v smeri strelov" in njihov "hiter odziv". Nato pa se je popravil, da je zgolj ponovil tisto, kar so mu policisti povedali. Zdaj pravi, da odziv na napad preiskujejo lokalne oblasti in FBI.

Nove informacije, ki jih je zagotovil McCraw, pa kažejo, da je Ramos že takoj po tem, ko je parkiral svoje vozilo, streljal na dve osebi, ki sta prihajali iz bližnjega pogrebnega zavoda. Policista, ki je bil zadolžen za varovanje šole, na kraju ob prihodu napadalca ni bilo. 

Ko se je ta policist odzval, je nevede zapeljal mimo Ramosa, ki je počepnil za avtomobilom, parkiranim zunaj, in začel streljati na stavbo, je dejal McCraw. Ob 11.33 je Ramos vstopil v šolo skozi zadnja vrata, ki so bila odprta, in izstrelil več kot 100 nabojev v par učilnic. Zakaj so bila vrata šole odprta, ni povedal. Dve minuti pozneje so prišli trije lokalni policisti in skozi ista vrata vstopili v stavbo, kmalu zatem pa še štirje, je povedal McCraw. V 15 minutah so se na hodniku zbrali policisti iz različnih agencij. Ramos je bil ob 12.10 še vedno v učilnici, ko so prišli prvi pripadniki zveznih enot. V šolo so prispeli iz skoraj 113 kilometrov oddaljenega obmejnega mesta Del Rio, je agencija v petek objavila na Twitterju. Toda poveljnik v stavbi - vodja policije šolskega okrožja Pete Arredondo - se je odločil, da bo morala skupina počakati, preden se sooči s strelcem, ker je bil prepričan, da napadalec ni več aktiven, je dejal McCraw.

Vse skupaj se je končalo ob 12.50, potem ko so policisti s hišnikovim ključem odprli vrata učilnice, vanjo vstopili in ustrelili Ramosa, je dejal. Arredondo v petek ni bil dosegljiv za komentar. 

Obupani starši so čakali pred šolo

Med obleganjem so obupani opazovalci, večinoma starši otrok, po navedbah prič pozivali policiste, naj vdrejo v šolo. "Pojdite že tja," so kričali. 24-letni Juan Carranza, ki je prizor opazoval iz hiše čez cesto, je dejal, da bi morali policisti v šolo vstopiti prej: "Bilo jih je ogromno. Napadalec pa je bil sam."

Cazares je povedal, da je, ko je prišel, videl dva policista pred šolo in približno pet drugih, ki so učence pospremili iz stavbe. Toda minilo je 15 ali 20 minut pred prihodom policistov, opremljenih za soočenje s strelcem, je dejal.

Ker se je v šolo zgrinjalo vse več staršev, so prisilili policijo, naj ukrepa, je dejal Cazares. Slišal je štiri strele, preden so njega in ostale odrinili nazaj na parkirišče. "Veliko se nas je prepiralo s policijo: 'Vsi morate iti noter. Vsi morate opravljati svoje delo.' Njihov odgovor je bil: "Ne moremo opravljati svojega dela, ker se vi vmešavate," je dejal Cazares. Poročilo Wall Street Journala podrobno opisuje, kako so mamo ujetih otrok zvezni maršali vklenili v lisice in jo obtožili vmešavanja v policijsko preiskavo. Potem ko so lokalni policisti prepričali svoje kolege, naj jo osvobodijo, je stekla v šolo in iz nje izstopila s svojima dvema otrokoma, poroča časnik.

Steve Kerr Po streljanju v šoli Svet Vidno pretreseni trener: "Dovolj je bilo tega"

Še vedno menijo, da omejitev dostopa do orožja ni odgovor

Guverner Abbott naj bi se v petek udeležil letne konvencije Nacionalnega združenja strelcev, ki poteka po vsej državi v Houstonu. Namesto tega je z vnaprej posnetim videoposnetkom nagovoril konvencijo skupine za pravice do orožja in odšel v Uvalde. Na konvenciji so govorniki stopili na oder in povedali, da sprememba ameriške zakonodaje o orožju ali nadaljnja omejitev dostopa do strelnega orožja ni odgovor. "Kar ustavi oborožene slabe fante, so oboroženi dobri fantje," je zbranim v Houstonu povedal teksaški senator Ted Cruz. Konvencije se je udeležil tudi nekdanji predsednik Donald Trump. Več o tem, kaj je povedal o dogodku, si lahko preberete na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

Branko Grims Slovenija Branko Grims po spletu širi lažne novice o strelskem napadu v Teksasu
Komentarjev 1
  • Željko 19:50 28.maj 2022.

    In po tej drzavi in njeni policiji naj bi se mi zgledovali. Res kapo dol usraneti. Bi pa sigurno če bi bil starš enega od ubitih otrok ruknil v zrak to policijsko postajo. SRAMOTA