Svet
625 ogledov

Potrjena ustavna obtožba Donalda Trumpa

ustavna obtožba Donald Trump Epa
Predstavniški dom ameriškega kongresa je najprej z 230 glasovi proti 197 potrdil prvo točko ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki zadeva zlorabo oblasti, takoj nato pa še drugi točko, ki zadeva oviranje kongresa z 229 glasovi proti 198.

Za potrditev obtožbe zlorabe oblasti je glasovalo 229 demokratov in neodvisni kongresnik Justin Amash, ki je letos poleti izstopil iz vrst republikanske stranke. Demokratska predsedniška kandidatka Tulsi Gabbard je glasovala kot prisotna, k republikancem pa sta prestopila dva demokrata.

Za potrditev obtožbe oviranja kongresa je glasovalo 228 demokratov in Amash, Gabbardova je bila spet "prisotna", republikancem pa so se z glasom proti pridružili trije demokrati.

Donald Trump, ki je bil v času glasovanja med svojimi podporniki v Michiganu, je tako postal šele tretji predsednik ZDA v zgodovini z ustavno obtožbo, ki so jo demokrati potrdili zaradi izsiljevanja Ukrajine, da mu pomaga pri naslednjih volitvah z uvedbo preiskave demokratskega kandidata Josepha Bidna in zaradi oviranja kongresne preiskave tega dejanja.

Republikanci: Demokrati so se ustrelili v koleno

Ustavna obtožba v dveh točkah je bila potrjena po celodnevni živahni debati med katero so demokrati utemeljevali glas za, republikanci pa glas proti. Republikanci napovedujejo, da bo Trump šel v zgodovino kot prvi predsednik, ki je bil ustavno obtožen, vendar je potem zmagal na volitvah. Skupaj s Trumpom in njegovo kampanjo izražajo prepričanje, da so se demokrati z ustavno obtožbo ustrelili v lastno koleno.

Ustavna obtožba se bo preselila v senat, kjer se bo predvidoma januarja začelo sojenje pri čemer bodo senatorji porota, izbrani člani predstavniškega doma bodo imeli vlogo tožilca, Trump bo imel pravico do svojih zagovornikov, procesu pa bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. Republikanci, ki imajo v senatu večino napovedujejo, da bo Trump po hitrem postopku oproščen krivde.

Za zdaj sicer še ni povsem jasno ali bodo demokrati ustavno obtožbo nemudoma poslali v senat, saj je predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi dejala, da se bo s kolegi najprej posvetovala o tem. Obstaja možnost, da demokrati počakajo dokler ne bodo od republikanskega vodstva v senatu dobili zagotovila, da bo postopek potekal pošteno in nepristransko. Senatni demokrati želijo zaslišati dodatne priče, republikansko vodstvo želi zadevo čim prej pospraviti stran od žarometov.

ustavna obtožba Trump | Avtor: Epa Epa

Ukrajino prosil za uslugo

Demokrati so postopek ustavne obtožbe z uradno preiskavo sprožili septembra na podlagi telefonskega pogovora med katerim je Trump julija letos ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega prosil za uslugo - preiskavo Bidna in njegovega sina ter teorije zarote o ukrajinskem vpletanju v ameriške volitve 2016.

Čeprav so ameriške obveščevalne agencije in preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja potrdili, da se je vpletala Rusija na strani Trumpa. Ta je je vmes zadrževal v kongresu potrjeno vojaško pomoč Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo. Pomoč je sicer sprostil, vendar šele potem, ko so ga ujeli pri zadrževanju.

Demokratski člani kongresa so pred zgodovinskim glasovanjem zatrjevali, da niso imeli izbire in so morali uporabiti edini način, ki ga imajo, da zaščitijo ustavo in politični sistem pred Trumpovimi zlorabami, ki se bodo nadaljevale. Trump pravosodno ministrstvo, senat ter vrhovno sodišče in le predstavniški dom kongresa ga lahko skuša nadzirati.

Trump: Gre za lov na čarovnice

Trump je ustavno obtožbo med drugim označil za lov na čarovnice in v pismu Pelosijevi celo napisal, da so s "čarovnicami" bolje postopali kot demokrati postopajo z njim. Imel je še druge izraze, ki jih je ponovil pred svojimi podporniki v Michiganu, ki so več ur čakali v vrsti na hudem mrazu, da pridejo v dvorano in izrazijo podporo ljubljenemu vodji. Nastop pred podporniki, ki jim je veselo naznanil, da se sploh ne počuti kot obtoženec, je bil obliž na njegovo rano, ki ga glede na jezno tvitanje, malce že boli.

Donald Trump Svet Trump: Čarovnicam v Salemu so sodili bolj pošteno

Trumpa primerjal z Jezusom Kristusom

Razprava pred glasovanjem je bila predvidljiva. Republikanci so napadali demokrate, jih primerjali s Stalinovimi komunisti, obenem tudi z ameriškim borcem proti komunizmu senatorjem Josephom McCarthyjem, pa Poncijem Pilatom, ki je dal križati Jezusa. Analitiki pa so opazili, da prav nobeden med njimi ni zmogel stavek ali dva obrambe Trumpovega značaja v smislu, da je dober človek, ki se mu dogaja krivica, saj ni sposoben očitanih mu dejanj. Napadali so proces in demokrate.

Največ razburjenja je povzročil Barry Loudermilk iz Georgije, ki je Trumpa primerjal z Jezusom Kristusom in obtožil demokrate, da so hujši od rimskega guvernerja Judeje Poncija Pilata. Ta je menda Jezusu vsaj dal možnost, da se brani, česar demokrati Trumpu niso omogočili.

ustavna obtožba Trump Louie Gohmert | Avtor: Epa Epa
Predsednik odbora za obveščevalne zadeve Adam Schiff je skozi debato ponavljal, da so Trumpu dali več kot dovolj možnosti za obrambo, ki pa jih ni izkoristil. Ne samo, da ni poslal v kongres nobene priče sebi v prid, ampak je prepovedal pričanje vsem članom svoje vlade.

Vodilni zagovornik Trumpa v kongresu Doug Collins iz Georgie je skušal z obtožbo odpraviti v devetih sekundah: "Gremo hitro skozi. Nič pritiska, nič pogojevanja, nič ni bilo zanikano Ukrajini. Dobili so denar in zanj niso nič storili," je dejal Collins.

Njegov kolega iz Lousiane Clay Higgins je prinesel s seboj republikansko rdeče rdeče obarvan zemljevid ZDA in z bibličnim predavanjem govoril o grozljivem napadu na ameriške vrednote s strani socialistov, ki ne morejo sprejeti zemljevida. Higginsov zemljevid je bil ves rdeč za ponazoritev, kje vse je Trump leta 2016 zmagal. Dejal je, da se demokrati bojijo volje ljudstva in so se zato spravili k impeachmentu, ker Trumpa na volitvah ne zmorejo poraziti.

Legendarni Teksašan Louie Gohmert se je hudo užalil, ko je demokrat Jerry Nadler opozoril kolege z druge strani naj ne širijo ruske propagande. Gohmert se je urno kot mu pač dovoljujejo leta odpravil nazaj k mikrofonu in zahteval naj se Nadler opraviči. Gohmertovi kolegi so skozi razpravo namreč trdili, da so se leta 2016 demokrati povezali z Rusi, sedaj pa tudi z Ukrajinci na škodo ZDA.

Bill Johnson iz Ohia je svojo minuto za nastop izkoristil za sklic minute molka v spomin na 63 milijonov Američanov, ki so leta 2020 volili Trumpa in so pozabljeni. Za demokratko Hillary Clinton je volilo tri milijone ljudi več, vendar je izgubila zaradi elektorskega sistema.

Republikanci so tudi grozili, da lahko demokrati v primeru Trumpovega poraza na volitvah 2020 zanesljivo računajo na ustavno obtožbo naslednjega demokratskega predsednika ali predsednice. Za to si bodo sicer morali povrniti večino v predstavniškem domu kongresa.

Donald Trump Svet Trump podira neverjetne rekorde

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Štefan 02:38 21.december 2019.

    Me prav zanima kdo tudi v Sloveniji zganja, podpira ali celo diktira novinarjem ta cirkus, vedno proti Trampu. V zgodovini človeštva še nisem videl toliko lažnih obsodb iz sovraštva, proti kakemu predsesniku kot proti temu. Pa je človek rešil Ameriko ...prikaži več iz hudega kolapsa propada, je sposoben in se trudi in ter trdo dela za svoje državljane vsakodnevno. Slovenci, da boste vedeli. Trampu sodijo brez pravih dokazov. Sodijo mu ker je kot predsednik imel pravico vedeti, kdo je pral denar v Ukrajini.

  • ales23 00:38 20.december 2019.

    Uh... Res nimate lektorja pri z24. Si?