Svet
3708 ogledov

Zelenski Ukrajincem prepovedal pogajanja s Putinom

Volodimir Zelenski
1/4
Epa
Ukrajinski predsednik je objavil odlok, ki Ukrajincem prepoveduje pogajanja s Putinom. V Donbas so medtem prispeli prvi vpoklicani ruski vojaki.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes na svoji spletni strani objavil odlok, ki Ukrajincem prepoveduje pogajanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Odlok je pred tem sprejel ukrajinski svet za varnost in obrambo, z njim pa se je odzval na rusko priključitev štirih ukrajinskih regij na jugu in vzhodu države.

Svet, ki ga vodi Zelenski, sestavljajo pa ga člani vlade ter vodje oboroženih sil in varnostnih služb, je rusko priključitev štirih ukrajinskih regij ponovno označil za kršitev mednarodnega prava, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pogajanja, ki so potekala po 24. februarju med obema stranema, so bila neuspešna. Kremelj je za vsa pogajanja na predsedniški ravni postavil stroge pogoje, ki so bili za Ukrajino nesprejemljivi. Kijev pa je sedaj v luči vojaških uspehov praktično izključil možnost za pogovore, vse dokler se ruske sile ne umaknejo z njihovega ozemlja.

Srečanje ukrajinskih vojakov z družinami Pripravite robčke Svet VIDEO: Ganljivo srečanje, junaki Azovstala so končno objeli svoje družine

Priključili štiri ukrajinske regije

Ruski predsednik Putin je v petek na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk. Pred tem so proruske oblasti v štirih regijah izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji.

Priključitev je v ponedeljek ratificiral spodnji dom parlamenta v Moskvi, danes pa jo je soglasno sprejel še zgornji dom. Dokumente bo zdaj ponovno podpisal še predsednik Putin, s tem pa bo formalni postopek priključitve končan.

Prebivalci novoustanovljenih entitet se od datuma, ko so bile regije priključene k Rusiji, štejejo za ruske državljane. Tisti, ki se želijo odpovedati ruskemu državljanstvu, imajo na voljo en mesec, da za to zaprosijo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ukrajina in zahodne države so referendume nemudoma obsodile in jih označile za nezakonite, mednarodna skupnost pa ruske priključitve štirih ukrajinskih regij ne priznava.

Ukrajina | Avtor: Epa Epa

V Donbas prispeli prvi vpoklicani ruski vojaki

V zasedeni ukrajinski regiji Doneck in Lugansk so po navedbah ruskih oblasti že prispeli prvi mobilizirani ruski vojaki, ki naj bi po usposabljanju varovali oskrbovalne poti v zaledju fronte. Rusko obrambno ministrstvo je na Telegramu zapisalo, da se prvi mobilizirani vojaki že usposabljajo v regiji Doneck, še pred tem pa je poveljstvo ruske vojske napovedalo prihod rezervistov v Lugansk. Po navedbah ministrstva bodo rezervisti po usposabljanju varovali oskrbovalne poti v zaledju fronte, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V obeh regijah so ruske sile v zadnjem času v defenzivi. Nedavno so morale zapustiti strateško pomembno mesto Liman, ukrajinske sile pa trenutno napadajo ceste, ki povezujejo kraje Svatove, Kremina in Rubižne, da bi obkolile tam nameščene ruske vojake oz. jih prisilile k umiku.

Vpoklicane usposabljajo v šestih centrih

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je medtem sporočil, da je bilo v okviru delne mobilizacije vpoklicanih že več kot 200.000 ljudi, njihovo usposabljanje pa poteka na 80 poligonih in v šestih centrih za usposabljanje. Pri tem je poudaril, da se je prijavilo tudi veliko prostovoljcev, in centre za mobilizacijo pozval, naj jih ne zavračajo, če za to ni resnih razlogov.

Prav tako je ponovil, da so pristojne agencije dobile navodila, naj nabornike opremijo s potrebno opremo in jih usposobijo.

Britansko obrambno ministrstvo je v danes objavljenem poročilu opozorilo, da Rusija ne bo mogla zagotoviti zadostne količine opreme in potrebnega vojaškega usposabljanja za tako veliko število vpoklicanih. Na to naj bi nakazoval tudi zamik letošnjega nabornega cikla za meseci dni. "Izzivi, povezani z nastanitvijo, usposabljanjem, opremljanjem in razporeditvijo mobiliziranega in vpoklicanega osebja, so ogromni," je zapisano v poročilu, ki med drugim opozarja na pomanjkljivosti v ruskih upravnih in logističnih sistemih.

Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Napake pri vpoklicu

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. septembra izdal ukaz o mobilizaciji več sto tisoč rezervistov, a so bile kmalu ugotovljene številne nepravilnosti, saj so pozive prejeli tudi ljudje, ki ne izpolnjujejo pogojev za to. V luči tega je Moskva v ponedeljek suspendirala in premestila častnika v regiji Habarovsk Jurija Lajko, saj je bilo tam pomotoma vpoklicanih več tisoč ljudi za boje v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Od več tisoč rojakov, ki so v zadnjih desetih dneh prejeli poziv in prišli v naborne urade, so jih približno polovico poslali domov, ker niso izpolnjevali meril za vpoklic," je dejal guverner regije Mihail Degtarjev. Poudaril je, da to ne bo vplivalo na izpolnjevanje nalog, ki jim jih je naložil ruski predsednik.

Medtem so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass tudi lokalne oblasti v regiji Jakutija okoli 300 moških poslale domov, ker so bili neupravičeno vpoklicani.

Strah pred delno mobilizacijo je množico Rusov spodbudil k umiku v večino okoliških držav, kot so baltske države, Finska, Gruzija, Kazahstan in Mongolija. Samo v Kazahstan je od razglasitve mobilizacije vstopilo že več kot 200.000 ruskih državljanov, državo pa naj bi zapustilo približno 147.000 Rusov, je danes dejal kazahstanski notranji minister Marat Ahmetjanov.

Hkrati je poudaril, da za ruske državljane ne bodo omejili vstopa in dodal, da je bilo do zdaj vloženih že 68 prošenj za pridobitev kazahstanskega državljanstva.

Ukrajina vojak Svet Velikanska obljuba Nemcev ukrajinskim voditeljem

Čehi zbrali denar za nakup tanka za Ukrajino

V kampanji za zbiranje sredstev na Češkem je bilo zbranega dovolj denarja za nakup sodobnega tanka T-72 za Ukrajino. V približno enem mesecu so zbrali 30 milijonov kron oz. nekaj manj kot 1,2 milijona evrov, so v ponedeljek sporočili organizatorji. Zdaj sledi še zbiranje denarja za nakup streliva za tank.

Kampanjo z naslovom Darilo za Putina sta podprla češko obrambno ministrstvo in ukrajinsko veleposlaništvo v Pragi. Denar je prispevalo več kot 11.000 ljudi. Češka obrambna ministrica Jana Černochova se je zahvalila vsem sodelujočim in sarkastično pripomnila, da so poskrbeli, da bo ruski predsednik a svoj 70. rojstni dan 7. oktobra dobil primerno darilo. Putina je označila za agenta KGB, morilca in prevaranta.

Ukrajinsko veleposlaništvo na Češkem je sicer skupaj prejelo že več kot 8,6 milijona evrov donacij. Poleg tega pa je češko obrambno ministrstvo od začetka ruske invazije Ukrajini dobavilo orožje in strelivo v vrednosti več kot 160 milijonov evrov.

Ukrajina | Avtor: Epa Epa

ZDA obljubljajo dodatne raketne sisteme himars

ZDA bodo v Ukrajino poslale še štiri sodobne raketne sisteme himars, ki imajo ključno vlogo v boju proti ruski vojski, je v ponedeljek v Washingtonu dejal neimenovani ameriški vojaški predstavnik. To bo del novega, 625 milijonov dolarjev vrednega paketa pomoči, ki ga bodo uradno najavili danes.

Artilerijski raketni sistemi visoke mobilnosti (himars) Ukrajincem omogočajo obstreljevanje ruskih sil od daleč, z njimi uničujejo mostove in drugo infrastrukturo ter ovirajo oskrbo ruskih enot na fronti. ZDA so Ukrajini dostavile že 16 takih sistemov.

ZDA so Ukrajini zagotovile tudi pomoč preko posebnega programa Pobuda za varnostno pomoč Ukrajini, po katerem lahko Kijev kupi še 18 sistemov himars z dolgoročnim obročnim odplačevanjem. Najnovejši paket pomoči vključuje tudi strelivo in drugo opremo za ukrajinske enote.

Ukrajina Svet Rusi so se morali umakniti z ozemlja, ki so ga priključili Rusiji

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 86
  • janči 16:12 06.oktober 2022.

    Kakšno tele je ta Zelenski.

  • Kmodri 19:44 05.oktober 2022.

    Upajmo, da Putina sreča pamet!

  • leonardo 07:04 05.oktober 2022.

    No kakorkoli, Žurnal je vsaj toliko pri sebi, da dovoli komentiranje. Ne vem kaj je narobe, če človek pove kaj misli. Na 24 ur ne dovolijo nikakršnega komentiranja, ki je v zvezi z Ukrajino. Je to njihova zapoved vrha ali ...prikaži več samovolja enega človeka. Če bi ljudje ne komentirali na noben drug članek, pa bi bilo mogoče bolje. Jaz tam ne bom več komentiral. Svoboda gor ali dol.