Vizita za živali > Festival
54005 ogledov

Najpogostejša napaka staršev, ko otroci kašljajo

Kašelj
Slovenijo je zajela epidemije gripe, ki je večinoma prizadela osnovnošolce, vse več obolelih je tudi med srednješolci. Preverite, kaj moramo storiti, da bomo čim manj časa prikovani na posteljo.

Kot smo na Žurnalu že poročali, se Slovenija te dni sooča z rekordnim stanjem, saj je trenutno obolelih za gripo skoraj petkrat več kot v običajni sezoni. Šole so že nekaj časa slabo obiskane, saj je gripa zajela predvsem učence osnovnih in srednjih šol. Čeprav jo mnogi podcenjujejo, gripa predstavlja resno obolenje, ki bi ga morali jemati resno.

Gripa Zdravje "Pojavnost gripe pri otrocih, mlajših od enega leta, je podcenjena"

Zeliščni vrt Cvetka | Avtor: Zeliščni vrt Cvetka Zeliščni vrt Cvetka
Diplomirana biotehnologinja Katarina Kovačič z zeliščnega posestva Cvetka, ki bo tudi prihodnje leto prisotna na našem Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici, nam je predstavila nekaj načinov, kako telesu povrniti moči in zdravje v času gripe in prehladov.

Kako se uporaba domačih pripravkov ponavadi razlikuje od farmacevtskih izdelkov kupljenih v lekarni?
Običajno domači pripravki podpirajo telo, da lažje in hitreje preboli okužbo, farmacevtski izdelki pa stremijo k prekinitvi bolezni in odpravi okužbe. V primeru virusnih obolenj, kot so prehladi in gripe, je telo smiselno podpreti z domačimi pripravki, da okužbo čim prej preboli. V primeru težjih bakterijskih okužb pa je včasih neizogibno poseči po farmacevtskih izdelkih, saj le tako izločimo bakterijo iz telesa. Sama na primer vneto žrelo, ki ga povzroča bakterija S.aureus (op.zlati stafilokok) in običajno vodi v angino, vedno pozdravim z žajbljem, ki je močan protibakterijski učinek in okužbo zavre.

Si torej zgolj z zelišči lahko pomagamo pri gripi in prehladu?
Seveda, pri virusnih obolenjih je pomembno, da naše telo okrepimo in mu pomagamo čim hitreje preboleti okužbo. Imunski sistem v teh primerih odlično okrepi ameriški slamnik, ki ga lahko uživamo kot čaj ali pa kapljice. Eden izmed pomembnejših vitaminov, ki okrepijo imunski sistem je vitamin C. Veliko ga vsebujejo peteršilj, šipek in kopriva. Ob smrkanju in oteženem dihanju pa si dvakrat dnevno pripravimo inhalacije s kamilico in poprovo meto, ki spodbudita odprtje dihalnih poti.

Kako si sami z zelišči pomagate preventivno? Kako pa tedaj, ko že zbolite, ste prehlajeni, ali imate gripo?
Ko začutim, da se me loteva kakšen virus, vedno pričnem s pitjem ameriškega slamnika. Dokler se počutje ne izboljša, ga pijem trikrat na dan. Če kašljam, potem obvezno spijem še čaj iz materine dušice in se po prsnem kosu namažem z bronhi kremico.

Zeliščno posestvo Cvetka, kjer gojijo preko 60 različnih vrst zelišč, bo s svojim pestrim izborom naravne kozmetike in raznovrstnimi čaji, tudi letos prisotno na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali. Dogodek,  ki ga skupaj z Radiem Robin in mestno občino Nova Gorica organiziramo v sklopu Dežele prijateljev, se bo odvijal v nedeljo, 30. maja 2021, pred novogoriško občino. Posestvo Cvetka, ki je kot prvo ustvarilo bio šampon za kužke, bo na festivalu poleg stojnice s svojimi izdelki organiziralo tudi delavnico za otroke. Sledite dogodku TUKAJ

Junij 2022 Po treh letih Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

Kaj predlagate pri kašlju za otroke? Se mu lahko povsem izognemo?
Kašelj se pojavi, da se dihalne poti sčistijo sluzi in posledično ozdravijo od okužbe, bodisi z bakterijami ali virusi. Da se dihalne poti čim hitreje sčistijo, je treba spodbujati izkašljevanje in uporabljati sredstva, ki topijo sluz in izkašljevanje krepijo.

Katarina Kovačič | Avtor: Osebni arhiv Katarine Kovačič Osebni arhiv Katarine Kovačič
Kakšne napake starši najpogosteje delajo pri kašlju otrok?
Preprečevati kašelj je ena izmed večjih napak, saj se na ta način sluz, virusi ali bakterije ne odstranijo iz telesa. Ravno nasprotno, kašelj se hitro spet pojavi.

Kako pravilno uporabljati tovrstne pripravke, izdelke?
Za spodbujanje kašlja lahko uporabimo kremice za prsni predel, čaje in sirupe. Moja najljubša zelišča v ta namen so timijan, materina dušica, pljučnik in trpotec. Ko se kašelj pojavi, začnemo pripravke uporabljati dvakrat dnevno, dokler ne izzveni. Z jemanjem ne pretiravamo. Posebej pri malih otrocih lahko nastane problem, če se sluz preveč in prehitro topi. Takrat lahko pride do bruhanja in oteženega dihanja. Vedno priporočamo jemanje dvakrat dnevno, največ trikrat, več pa zagotovo ne.

So lahko zelišča ob nepravilni uporabi tudi nevarna? 
Tudi zelišča lahko predoziramo oziroma imajo v kombinaciji z drugimi zdravili in kroničnimi boleznimi lahko na telo negativen učinek. Tako na primer ameriški slamnik ni priporočljiv za vse z avtoimunimi boleznimi, saj ima na imunski sistem močan vpliv in lahko pri njih izzove poslabšanje stanja bolezni. Previdnost je nujna tudi v primeru, ko že jemljemo druga zdravila, saj lahko zelišča povečajo, ali zmanjšajo njihov učinek. Najpogosteje so to zelišča, ki spodbujajo delovanje srca, kot je na primer glog.

Medtem pa šentjanževka zmanjša učinkovitost kontracepcijskih tabletk, ob hkratnem jemanju z drugimi zdravili proti depresiji pa lahko njihov učinek nevarno potencira.

Katera tri zelišča, pripravke predlagate za ta čas?
Zagotovo čaji, ki krepijo naš organizem in imunski sistem, recimo ameriški slamnik, melisa, kopriva in materina dušica, iz katerih lahko pripravimo okusno čajno mešanico. Iz zelišč lahko pripravimo tudi kakšen sirup, ki ga uživamo ob kašlju ali prehladnih obolenjih. Mogoče tudi žajbelj, v obliki čaja ali pastil, ko nas prične žgečkati po grlu.

 

Sorodne novice