Vizita za živali > Festival
3649 ogledov

Tega o skobčevkah zagotovo niste vedeli

skobčevka, ptica Profimedia
O skobčevkah in njihovi oskrbi smo spregovorili z Matjažem Kogojem, predsednikom Društva za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica.

Na Festivalu za ljubitelje živali, ki bo letos potekal 2. junija v samem osrčju Nove Gorice, se bo predstavilo tudi domače Društvo za varstvo in vzgojo ptic, ki vzreja več kot 40 različnih vrst ptic – od kanarčkov, eksotov in celo papig, med drugim tudi skobčevke.

"V novogoriškem Društvu za varstvo in vzgojo ptic gojimo barvne skobčevke clear body, leaswing in črno perute. Z njimi sem požel že vse mogoče naslove, tako na državni kot tudi na svetovni ravni," pove predsednik novogoriškega društva Matjaž Kogoj. Omeni, da jih ne goji zaradi medalj in uspehov, temveč zaradi lepote tega hobija.

skobčevka, ptica | Avtor: Profimedia Profimedia

Skobčevke prvotno izvirajo iz Avstralije – tam naj bi preživele več kot pet milijonov let. Gre za nomadske ptice, ki se družijo v jatah in se v odličnih razmerah zmorejo namnožiti na večmilijonske jate.

Koledar Slovenija Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

Lahko so rumene, belo-modre, zelene ali pa imajo kombinirane barve. Znane so po tem, da znajo govoriti. Ob dobrih življenjskih pogojih, kot so primerna hrana, voda in ustrezna temperatura življenjskega prostora, lahko živijo kar do 15 let. "Skobčevke so odlični hišni ljubljenčki tako za starejše kot tudi za najmlajše. Slednji se z njimi naučijo odgovornosti, medtem ko starejšim delajo družbo in jim tako pomagajo odganjati dolgčas," razlaga Matjaž.

Žurnalov Festival za ljubitelje živali se bo odvijal v nedeljo, 2. junija, v Novi Gorici (Trg Edvarda Kardelja 1) med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo festival prestavljen na 16. junij.  Z dogodkom želimo ozaveščati in krepiti zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, predvsem pa najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Na njem bodo obiskovalci lahko spoznali lame, deguje, tenreke, papige, himalajske koze, konje, številne pasje in mačje pasme ter mnoge druge. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TU

Če razmišljate o lastništvu, morate vedeti to

Skobčevke nikakor niso naporne domače živali, a je kljub temu potrebno vedeti nekaj osnovnih stvari. "Ptice jedo semensko hrano, ki jo kupimo v trgovini za male živali, kot priboljšek pa lahko dobijo tudi jabolko ali sipino kost," pove Matjaž in opozori, da nikakor ne smejo jesti človeške hrane.

 

Lahko se zadržujejo tudi zunaj, a v tem primeru moramo paziti, da niso na prepihu, direktnemu soncu ali dosegu drugih živali. Za njihovo nego poskrbimo tako, da občasno v njihovo kletko vstavimo banjico z vodo. Za vse ostalo poskrbijo same. Naš sogovornik vsem, ki razmišljate o lastništvu skobčevke, priporoča, da v svoj dom ne sprejmete samo ene temveč več skobčevk. Tako bodo imele družbo tudi takrat, ko se jim vi ne boste uspeli posvetiti.

Novogoriško društvo tudi letos na Festivalu za ljubitelje živali

Novogoriško društvo je od svojega nastanka zabeležilo lepo število nagrad. "Sam sem dosegel številna prva, druga in tretja mesta, od državnega prvaka v določeni skupini do šampiona razstave. In sedaj prehajam na pomladek; Leta 2019 se je Nejc prvič udeležil svetovnega prvenstva in dosegel 2. in 3. mesti v Zwolle na Nizozemskem. 2020 leta pa je stopil na najvišjo stopničko in prejel prvo mesto v kolekciji ptic v tekmovalni skupini Clearbody skobčevka v Matosinhos na Portugalskem," ponosno našteva Kogoj, ki bo s svojim društvom prisoten tudi na Festivalu za ljubitelje živali.

Matjaž Kogoj, ptica | Avtor: Matjaž Kogoj Matjaž Kogoj

Tudi v letos se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v nedeljo, 2. junija, med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo dogodek 16. junija. Na dogodku se boste lahko pobliže spoznali tudi s skobčevkami. "Obisk Festivala toplo priporočam, saj tako raznolike ponudbe živali ne vidite povsod," za konec na dogodek še povabi Matjaž.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice