Vizita za živali > Festival
6952 ogledov

Večina psov z vedenjskimi težavami je v bolečinah

pes Profimedia
Vse bolj je med lastniki priljubljena in zaželena miofascialna masaža psov, ki pomaga tudi pri njihovih vedenjskih težavah. Pridite na Festival za ljubitelje živali in se s svojim psom udeležite brezplačne delavnice!

Miofascialna masaža psov je iz meseca v mesec bolj uveljavljena oblika manualne terapije, s katero se ne ukvarja veliko posameznikov, čeprav jo priporoča vedno več veterinarjev. Ena prvih, ki jo izvaja pri nas, pa je Urša Petrovič – po izobrazbi sicer diplomirana biotehnologinja, katero je želja po delu s psi peljala na drugačno pot.

CANINAVIVA | Avtor: CANINAVIVA CANINAVIVA

Znanje masaže psov je pridobila v Veliki Britaniji, po dveh letih študija anatomije, fiziologije, obširnemu praktičnemu delu in študijah primera, pa je bila pripravljena, da masažo psov pripelje v Slovenijo.

Ustanovila je podjetje Caninaviva, s katerim se bo predstavila tudi na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki bo potekal 4. junija 2022 v Novi Gorici, in za lastnike kužkov odvodila delavnico. Na njej se boste lahko naučili nekaj osnov, ki jih boste lahko takoj uporabili v praksi. Na stojnici se s svojimi kužki lahko oglasite tudi na brezplačen pregled mišic in posvet.

NA BREZPLAČNO DELAVNICO S SVOJIM PSOM PRIDITE V NEDELJO 4. JUNIJA (v primeru slabega vremena pa 18. junija) ob 15.30 uri. Dobimo se v Novi Gorici na travniku pred mestno hišo - Trg Edvarda Kardelja 1. 

Tudi v letu 2022 se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v soboto 4. junija popoldan, v primeru slabega vremena pa v soboto 18. junija. Dogodek smo prestavili na popoldansko-večerni čas, obiskali nas boste med 15.00 in 21.00 uro. Tako kot prejšnjič bo festival potekal pred mestno hišo, rdeča nit dogodka pa bo odgovorno skrbništvo živali. V deželi prijateljev bosta tudi tokrat dva festivala - poleg Festivala za ljubitelje živali še Robin Hood festival v organizaciji Radia Robin. Soorganizator Dežele prijateljev je Mestna občina Nova Gorica. Dogodku sledite TUKAJ.

Komu je ta oblika terapije namenjena? Katere vse težave so lahko z njeno pomočjo odpravljene?

Miofascialna masaža psov je primerna je za pse v vseh življenjskih obdobjih; pri mladih psih za preventivo in okrevanje po poškodbah, pri seniorjih pa za lajšanje kroničnih bolečin in lepšo starost.

Z miofascialno masažo sprostimo napete mišice, prekinemo bolečinski cikel, odpravimo restrikcije in vozličke. S tem prispevamo k prekinitvi začaranega kroga kroničnih bolečin, hitrejšemu okrevanju po poškodbah, izboljšani gibljivosti in boljši prekrvavitvi telesa.

Kako terapija sploh deluje in zakaj je tako uspešna?

Pri svojem delu uporabljam kombinacijo športne masaže, masaže globokih tkiv, švedske masaže, miofascialnega sproščanja, Lenton Metode™ in Emmett tehnike. S širokim naborom tehnik lahko izberem primerno kombinacijo za vsakega posameznega psa in telesu pomagam, da iz simpatičnega delovanja preide v umirjeno, parasimpatično stanje, se povrne v homeostazo in aktivira samozdravljenje. 

CANINAVIVA | Avtor: CANINAVIVA CANINAVIVA

Pred kratkim so učinkovitost masaže (Lenton Metoda™) potrdili tudi v klinični študiji, ki so jo izvedli na Winchesterski univerzi. Ugotovili so, da se 95% vseh psov pozitivno odziva na masažo, učinki pa so vidni ne glede na pasmo, spol, starost, status sterilizacije/kastracije in glavno postavljeno diagnozo. 

Je primerna bolj za ortopedske težave psov ali tudi za vedenjske?

80% vseh psov, ki se sooča z vedenjskimi težavami, je v bolečinah. Zato bi se morali vedno vprašati, ali je vedenjska težava res vedenjska težava ali psa nekaj boli in se odpravljanja težav lotiti celostno.

Še vedno se večina skrbnikov za masažo odloča, ker njihov kuža trpi za katero izmed ortopedskih težav. Je pa čedalje več tudi napotitev iz pasjih šol, ko inštruktorji ugotovijo, da je lahko za omejen napredek stranke lahko 'kriva' tudi bolečina.

Staffordshirski terier Intervju Vizita za živali Zanemarjen faktor, ki je za zdravje psa zelo pomemben

Lahko z njo psa tudi pomirimo? Na kakšen način?

Bistveno je, da vemo, kaj želimo z masažo doseči. S hitrejšimi gibi in potegi lahko psa ogrejemo in pripravimo na delo, z drugimi, bolj počasnimi in usmerjenimi gibi pa ga lahko pomirimo.

Imate za lastnike na tem mestu kakšen predlog, kako lahko svojega psa, ko se vznemiri, s pomočjo masaže pomirijo?

Včasih je dovolj samo nežen in pasiven dotik telesa ter umiritev našega diha.

pes, beagle Magazin Tako vam bo pes pokazal, da je jezen na vas

Katere so najpogostejše težave, s katerimi se soočajo psi? Na kaj morajo biti lastniki ob tem pozorni? Kdaj je psa nujno treba peljati po pomoč?

pes | Avtor: Profimedia Profimedia
8 od 10 psov po 8. letu starosti trpi za osteoartritisom, zelo pogoste so tudi druge ortopedske težave, kot so kolčna/komolčna displazija, izpah pogačice, poškodbe kolenskih križnih vezi, ipd. Pozabiti pa ne smemo na poškodbe mišic, vozličke in adhezije, ki lahko posnemajo simptome ortopedskih težav in prav tako povzročajo težave z gibanjem.

Najbolj pomembno je, da svojega psa dobro opazujemo in ukrepamo, ko opazimo odstopanja od normalnega. Pomagamo si lahko s spodnjimi vprašanji.

1.) Opazujemo lahko kako se pes premika. Se giblje tekoče, šepa, poskakuje?

2.) Kako stoji in sedi? Je katera izmed tačk obrnjena navzven ali navznoter? Kakšen je položaj glave, repa in hrbtenice?

3.) So opazne kakšne spremembe glede dnevnih aktivnosti psa? Ne more več sam v avto? Se izogiba stopnicam? S težavo lega in vstaja?

4.) Opazujemo tudi vedenje. Je bolj vzkipljiv do drugih psov? Ne mara (več) dotikanja določenih delov telesa? Noče na sprehod? Se čedalje bolj boji glasnih zvokov?

Vse to so lahko znaki, da nekaj ni v redu. Šepanje je pogosto zadnji znak, kompenzacije in spremembe v vedenju pa so vidne že mnogo prej.

Kako se na masaže odzovejo psi? Se nanje radi vrnejo? 

Večina psov masažo obožuje in komaj čakajo naslednji obisk.

Komentarjev 2
  • Avatar luckyss
    luckyss 13:51 28.maj 2022.

    Večina vedenjskih težav pri psih je v nepravilni vzgoji..Pes mora točno vedeti kam v (človeškem) tropu spada..Članek pa uvrstite tja kamor spada, torej pod oglasna sporočila in ne zavajajte ljudi na tak beden način...

Sorodne novice