Zdravje > Aktualno
25072 ogledov

Država nad kadilce, NIJZ predlaga še strožje ukrepe

<ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja Ivan Zupič
Predlagajo dodatne ukrepe nadzora nad tobakom. Med njimi so na primer znatno zmanjšanje števila in vrst prodajnih mest tobačnih in povezanih izdelkov.

Na ministrstvu za zdravje so pripravili predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Ta bi med drugim prepovedala arome v elektronskih cigaretah ter kadilnice v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih, je razvidno iz dokumenta, objavljenega na portalu eDemokracija. Predlog je v javni razpravi do 30. marca.

Arome so namreč eden najpogostejših razlogov za poskušanje, začetek uporabe in uporabo elektronskih cigaret, so opozorili na NIJZ. Poleg tega so arome v tekočinah elektronskih cigaret v visokih ravneh in predstavljajo visok delež vseh kemičnih snovi v teh izdelkih. "Prisotnost arom v tekočinah elektronskih cigaret je zaskrbljujoča, saj arome niso ustrezno raziskane glede škodljivih posledic za zdravje," opozarjajo na NIJZ.

Raziskave kažejo na številne zdravju škodljive učinke arom

elektronska cigareta | Avtor: Profimedias Profimedias
Medtem ko učinki elektronskih cigaret na zdravje pri njihovi dolgoročni uporabi še niso raziskani, saj so ti izdelki na trgu še prekratek čas, so znani številni škodljivi učinki kratkoročne uporabe. "Iz podatkov o izpostavljenih zaposlenih v industriji prehrane in arom je znano, da določene arome ob dolgotrajnem vdihavanju (aromi masla diacetil in acetil propionil) povzročajo hude bolezni pljuč ali poklicno astmo (npr. arome masla, mete, češnje, mandlja, cimeta, čokolade, banane). Raziskave tudi kažejo na številne zdravju škodljive učinke arom na človeške celice, npr. arome cimeta, mentola, mete, jagode, vanilje ter kremne arome in arome masla. Določene arome imajo ob vdihavanju škodljive učinke na dihala (npr. sadne in aroma vanilje, ki dražijo dihala) ali lahko sprožijo alergijske reakcije (npr. eugenol, arome cimeta). Poleg sintetičnih arom se v tekočine dodajajo tudi naravni izvlečki ali esencialna olja, katerih sestava ni dobro poznana, vdihavanje katerih je lahko povezano s škodljivimi učinki na zdravje," opozarjajo na NIJZ.

Kajenje Zdravje Novo: Prve takšne ugotovitve o škodljivosti elektronskih cigaret

Podpirajo tudi prepoved dodajanja dodatkov, ki ustvarjajo vtis, da izdelek koristi zdravju ali da dodatek zmanjša tveganje za zdravje. Na trgu namreč zaznavajo elektronske cigarete brez nikotina, ki se tržijo kot inhalatorji, in vsebujejo različne vitamine, poživila, sintetične in naravne arome. Te elektronske cigarete sicer ne vsebujejo nikotina in ne povzročajo zasvojenosti, zanje pa veljajo vse prej navedene trditve glede škodljivosti za zdravje.

elektronska cigareta eksplozija Eksplodirala Svet Grozljiva smrt zaradi e-cigarete

NIJZ podpira tudi vključitev definicije novih nikotinskih izdelkov v obstoječo zakonodajo. Tako bodo ustrezno regulirane tudi nikotinske vrečke, ki so se na evropskem trgu pojavile leta 2019. Prav tako podpirajo uvedbo sistema za odobritev novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, ki bodo v naslednjih letih prihajali na slovenski trg.

Ukinitev kadilnic

Prav tako se strinjajo s predlagano ukinitvijo kadilnic, a predlagajo skrajšanje petletnega prehodnega obdobja na eno leto. Ocenjujejo, da bi z ukinitvijo kadilnic dosegli maksimalno zaščito prebivalcev pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu v zaprtih javnih in delovnih prostorih. V Sloveniji sicer obstaja okoli 120 kadilnic, inšpektorji pa po navedbah NIJZ poročajo o pogostih kršitvah zakonodajnih določb.

Pozdravljajo tudi ukrepe za učinkovitejši nadzor nad izvajanjem zakonskih določb, ki se nanašajo na prodajo preko interneta, telekomunikacij oz. drugih razvijajočih se tehnologij ter prepoved čezmejne prodaje na daljavo.

Predlagajo dodatne ukrepe

Ob tem na NIJZ predlagajo tudi nekaj dodatnih ukrepov nadzora nad tobakom. Med njimi so na primer znatno zmanjšanje števila in vrst prodajnih mest tobačnih in povezanih izdelkov, prepoved prodaje tobaka za žvečenje in njuhanje, pa tudi prepoved kajenja tobaka ter uporabe elektronskih in ogrevanih tobačnih izdelkov na določenih polodprtih in odprtih prostorih.

dezurni@styria.media.si

Komentarjev 46
  • nakit_j 20:33 16.marec 2023.

    Čim večje kazni za kadilce toliko boljše! Še na kakšnih javnih površinah bi bilo treba prepovedati in obvezno v avtomobilih!

  • Skias 20:28 15.marec 2023.

    Manj, ko bo kadilcev večji bodo drugje davki in ogromno novih bo prišlo saj treba izgubo v proračunu nadoknaditi! Res interesantna prihodnost

  • Plavi-mil 08:08 14.marec 2023.

    FAŠIZEM _GOLOBIZEM se dogaja v Sloveniji, vse prepovedano, pa ljudje kje mi živimo ? V Severni Koreji, kmalu ne bomo smeli več dihati zrak, bo treba golobnjak vprašati, če lahko. Ta ptičja vlada, do danes ni naredila še NIČ, samo ...prikaži več prepoveduje: mesno hrano, kajenje, vožnjo ljudem od 70 let naprej, itd. itd.,