Zdravje
11336 ogledov

To so nove informacije glede evropskega potrdila

Alenka Forte STA
V uporabo naj bi prišlo najpozneje do konca junija.

"Cepljenje je tisto, kar nas bo rešilo pred morebitnim četrtim valom," je v današnji izjavi za javnost povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. "Indijski sev je močno razširjen na britanskem otoku, močno je razširjen tudi na Hrvaškem. Kot vidimo iz poteka cepljenja in epidemije, vemo, da popolno cepljenje zaščiti vsakega izmed nas. V nekaterih DSO, kjer je bila izvedena popolna precepljenost vidimo, da je potek bolezni, če je že do njega prišlo, zaznan v obliki blagega prehlada."

Cepljenje Odločitev Svet Necepljenih ne bodo zaposlovali

Poudarila je, da je cepljenje varno in nam bo omogočilo prehod v relativno normalno obdobje. "Precepljenost je v Sloveniji primerljiva z evropskimi državami, vendar si želimo več," je dejal Fortejeva. "Strategija je, da dosežemo 60-odstotno precepljenost, vendar strokovnjaki, tudi analitiki, matematiki, ki se ukvarjajo z modeli, pravijo, da bi bila potrebna 80-odstotna precepljenost."

Cepiva bo dovolj za več kot 60 odstotno precepljenost

Do konca junija bo Slovenija po besedah Fortejev dobila še med 800 tisoč do milijon dvesto tisoč odmerkov cepiva, kar pomeni, da bi lahko presegli 60-odstotno precepljenost. "Vendar država lahko priporoča, zdravniki se lahko trudijo, a na vsakem izmed nas je, da se cepi in izrazi odgovornost do ranljivejših," je povedala Fortejeva. "Cepljenja so varna, cepiva še ni dovolj, da bi ga lahko izbirali. Ta trenutek je pomembno, da se cepimo, ni pomembno, s kakšnim cepivom."

Cepivo, cepljenje | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor

Glede na to, da je EMA odobrila cepivo tudi za otroke nad 12 let, Fortejeva ocenjuje, da bi cepljenje otrok lahko omogočilo normalno izobraževanje v naslednjem šolskem letu. 

Aplikacijo za digitalno potrdilo že testirali

Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo izdajo digitalnega evropskega potrdila tudi v Sloveniji, pa je povedala: "Evropski parlament je sinoči potrdil evropsko digitalno potrdilo, kar pomeni, da ima zdaj zanj pravno podlago," je razložila Fortejeva. "4. junija je NIJZ v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo in ministrstvom za zdravje naredil testni priklop. Direktor NIJZ je obljubljal, da bomo lahko do konca meseca, morda pa že v sredini junija, imeli evropsko digitalno potrdilo na pametnem telefonu."

Cepljenje Zdravje Rekord: V enem dnevu cepili 600.000 ljudi

Poudarila je tudi, da mora biti izdaja potrdil o testiranju brezplačna. "Minister za zdravje je nazadnje pojasnil, da je cena testov primerna, da se zanj izda tudi potrdilo," je dejala Fortejeva. "Nekateri javni zavodi so ga zaračunavali po pet, drugi po 20 evrov. Minister je poudaril, da je to neosnovano, je pa res, da predstavlja birokratsko obremenitev. Načeloma mora biti potrdilo brezplačno."

Trajanje zaščite po cepljenju še vprašljivo

O trajanju zaščite po cepljenju je povedala, da bo treba še počakati na ugotovitve raziskav. "Čakamo na priporočila Evropske agancije za zdravila," je dejala Fortejeva. "Nekatere študije pravijo, da je zaščita daljša od devet mesecev, da bo potreben obnovitveni odmerek po 12 mesecih, nekatere celo, da obnovitveni odmerek ne bo potreben."

Cepljenje Covid-19 Zdravje Najnovejše študije: Trajalo bo leta!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • JZekspert 19:53 09.junij 2021.

    Ma nabijem vam vsa vaša evropska korona-fašistična potrdila na... no, na kaj?

  • krucefiks 18:22 09.junij 2021.

    četrti val bo,je že vse pripravljeno,nč bat

  • Avatar Leon
    Leon 15:51 09.junij 2021.

    "Cepljenje je tisto, kar nas bo rešilo pred morebitnim četrtim valom," je v današnji izjavi za javnost povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Danes sem poslušal, da bo verjetno potrebno obnoviti cepivo po 6 mesecih ali morda ...prikaži veča še večkrat ? Preslišal sem ime govornice pri poročilih ,vendar mislim,da je bila ta gospa .

Sorodne novice