Zdravje
3581 ogledov

Kirurg sporočil: "Odhajam!"

UKC Anže Petkovšek
"Če obsodijo človeka, da ni v redu, ker dela največ, je to absurd nad absurdom," odgovarja na očitke.

Predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tomislav Klokočovnik odhaja iz UKC ne glede na to, da je generalni direktor Aleš Šabeder njegovo odpoved sprva zavrnil. "Moram storiti ta korak naprej in razbremeniti vodstvo odločitve. Odhajam," je dejal Kolokočovnik. Dodal je, da bo moral po sili razmer očitno v pokoj, do katerega ima sicer še štiri leta. Kadrovska služba njegove odpovedi še ni prejela.

Odločitev je sprejel po tem, ko je nekaj njegovih sodelavcev podpisalo kritično pismo, v katerem so zahtevali njegovo razrešitev. Očitali naj bi mu slabe delovne razmere, neplačane nadure, prevelike obremenitve ter neracionalno porabo sredstev za brezšivne zaklopke. 

Po Klokočovnikovih besedah je vodstvo prišlo na sestanek z oddelkom in jim prisluhnilo. "A od tega poslušanja ni bilo nič, saj se skoraj nihče razen mene ni oglasil. To je bila samo formalnost," je dejal.

Kot je še pojasnil, je pismo prišlo nepričakovano, ne da bi mu sodelavci prej osebno predstavili težave. Prepričan je tudi, da so bili nekateri podpisniki pisma zavedeni zaradi interesov drugih kirurgov. Ker klinični center ni mogel kupiti nekega aparata ali ni izplačal nadur, so se sistemske napake so projicirale nanj, je ocenil.

Klokočovnik je že v domači oskrbi. (Foto: Barbara Milavec) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Moram operirati, ker druge tudi učim"

"Jaz sem učitelj, moram operirati, ker druge kirurge tudi učim in sem najbolj naprošen kirurg od vseh, ker delam najtežje operacije. Če obsodijo človeka, da ni v redu, ker dela največ, je to absurd nad absurdom," pa Klokočovnik odgovarja na očitke, da jemlje preveč bolnikov zase ter da ima njegovo proktorstvo za brezšivne srčne zaklopke prednost pred nujnimi operacijami.

Glede uporabe dražjih zaklopk pa Klokočovnik pravi, da je ta metoda bodočnost in bodo morali vsi tako delati. To so namreč edine zaklopke, ki jih je mogoče vgraditi brez prereza celotne prsnice, zaradi česar so bolniki tudi manj časa hospitalizirani.

klinični Zdravje V UKC Ljubljana je spet počilo

Klokočovnik ob tem opozarja na nepravilnosti drugih zaposlenih na oddelku, na primer pregledovanje zdravih športnikov in uporabo vedno istih najdražjih naprav. Na UKC Ljubljana so njegove navedbe že posredovali ustreznim službam, da jih raziščejo, so pojasnili. Prav tako bodo zagotovili, da bo program v primeru Klokočovnikovega odhoda nemoteno tekel naprej, so zatrdili.

Finance, ki so o dogajanju na UKC poročale že včeraj, so sicer poročale, da je Klokočovnika s svojim pismom devet zdravnikov s kliničnega oddelka za žilne bolezni ljubljanskega UKC podprlo.

UKC Ljubljana Z dobavitelji Zdravje UKC Ljubljana: Za nižje cene se bodo pogajali

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.