Zdravje
24826 ogledov

Mario Fafangel: Namesto policijske ure bi raje odprl terase. To je razlog!

Mario Fafangel, epidemiolog Vlada RS Mario Fafangel, epidemiolog
Policijska ura, če traja predolgo, potiska druženje v notranje prostore.

"Edina izhodna strategija je cepljenje, ki pa se ne izvaja tako hitro, kot bi si želeli. Naš največji problem je trenutno dostopnost do cepiv in nadalje logistika izvajanja cepljenja, zato si z nefarmakološkimi ukrepi kupujemo čas," je v intervjuju za Obalaplus povedal vodja Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel. "Stvari se premikajo, a prepočasi. Ob tem smo v družbi polarizirani kot še nikoli, kar ni dobro."

Mario Fafangel Intervju Slovenija Dr. Mario Fafangel: "Okoli 40 odstotkov okužb je asimptomatskih"

Trenutno se krivulja okužb vzpenja in spet imamo pritisk na bolnišnice, kar ga skrbi. Ob tem so epidemiologi v dilemi, katere ukrepe svetovati - reči, da nobeni ukrepi niso potrebni je, kot poudarja, neetično. Vlak eradikacije covida je za svet in Evropo po besedah Fafangla odpeljal že daleč nazaj - gremo v smer relegiranja v virozo (obvladovanje ali eliminacija). "Bolezen bo verjetno dlej časa prisotna, ne bo pa polnila bolnišnic in življenja bomo zaščitili," je povedal za Obalaplus.

cepljenje cepilno mesto Ljubljana cepljenje Slovenija Fafangel: Takšne domino efekte je težko zaustaviti

Poudaril je, da stroka samo svetuje, saj morajo odločitve, ki jih sprejema vlada, upoštevati širši pogled. Strategija cepljenja je za stroko jasna - ker cepiva ni dovolj, je treba zaščititi skupine s tveganjem za hud potek bolezni, a za državo obstajajo še druge prioritete, kot je denimo vojska ali cepljenje vrhunskih športnikov, kar z zdravstvenega vidika ni mogoče zagovarjati. "Pomembno je, da se odločitev transparentno utemelji," je poudaril Fafangel. 

"Ostal je s kupom rož in dolgovi"

Pomembno se mu zdi, da so ukrepi predvidljivi, pri čemer je navedel primer cvetličarja, ki je naročil rože za dan žena, a so mu dva dni prej zaprli vse restavracije, ki v Italiji na ta dan naročajo rože. "Ostal je s kupom rož in dolgovi. Katastrofa. Bil je obupan. In to je problem," je  kot primer navedel Fafangel in poudaril, da poskuša ob tem, ko svetuje, vedno upoštevati vse te vidike. Sebe vidi kot priviligiranega, saj hodi v službo in ima plačo. 

Policijska ura v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

Mario Fafangel Slovenija Fafangel: To je ključna napaka, ki jo delamo

Kot najbolj učinkovit ukrep za nazaj ocenjuje testiranje in izolacijo, pri čemer je pomembno, da je testiranje dostopno za vsakega, ob izolaciji pa mora biti oseba podprta s tem, da nima izpada dohodka ter ima prostor, kjer se lahko izolira. 

Policijska ura je izjemen ukrep

Glede policijske ure je zadržan, saj se mu zdi to smiseln ukrep le na kratki rok. "To je izjemen ukrep za izjemne bolezni, ebolo na primer. Zdaj ga uporabljamo za drugačno bolezen, v paketu lockdowna je smiseln, ker na tak način zminimaliziraš vse kontakte," pravi Fafangel. "Vzdrževati ga tako dolgo pa pomeni, da premikaš tveganje iz zunanjih prostorov v notranje. Raje bi videl ljudi, da se družijo zunaj in ohranjajo razdaljo, namesto da iščejo rešitev na najbolj tvegan način. V podzemni garaži, na primer. Lahko razumem ta ukrep v kriznem trenutku štirinajstih dni lockdowna, potem pa ga sprostiš. In razmišljaš o nadomestnem ukrepu. Odpreš teraso, ki je pravzaprav epidemski ukrep, ker premakneš zbiranje ljudi na nadzorovan način, na odprt prostor, z razdaljo. Ki je tudi bolj varen."

Koronavirus Covid-19 Zdravje Fafangel: "To bi morala biti novica dneva"

Strinja se tudi z dr. Kebrom, da je treba narediti premik k dobremu prezračevanju prostorov in zgradb - t. i. healty buildings. "Ampak zamujamo, čas za to je bil že zdavnaj," opozarja Fafangel. "Zdaj je čas, da gremo ven. Tudi šole bi morale ven. Vse se lahko  dogaja zunaj, tudi tekmovanja v logiki na primer. Zato upam, da bomo to poletje uporabili za investicije v prezračevalne naprave in zdrave zgradbe."

Bonitete za cepljenje

Da bi s cepljenjem dosegli celotno populacijo, bi bilo po mnenju Fafangla treba razmišljati tudi o bonitetah. "V Ameriki se na primer tisti, ki so bili cepljeni, lahko družijo brez maske," je kot primer navedel Fafangel. "Pomislimo, kako promovirati cepljenje. Če ti ne prinaša nič, če ne odpira družbe, potem to ni dovoj. Naš namen je normalizirati življenje."

Komentarjev 22
  • suineg7878 21:15 06.april 2021.

    "Da bi s cepljenjem dosegli celotno populacijo, bi bilo po mnenju Fafangla treba razmišljati tudi o bonitetah." t.i. bonitete, dragi Fafangel, niso nič drugega kot segregacija cepilnega apartheida. V Izraelu se to že izvaja. Zato imam zate samo eno sporočilo: ...prikaži več You can stick your poison vaccines up your arse!

  • JZekspert 16:17 06.april 2021.

    Namesto normalnega življenja nas že eno leto in mesec po domače povedano- nategujejo. To je razlog: 1. med 8.000 in 16.000 Eur na bolnika, če ima covid- za bolnico 2. po 30.000 bonusa za zdravnika na mesec 3. po 5.000 ...prikaži več0 bonusa za novinarje 4. številne izposojene milijarde, v izrednem stanju se da lepo krasti 5. zaslužkarji po celotni verigi 'reševalcev življenj' od belih noskov do prostozidarja Bitenca 6. uvajanje digitalne diktature kitajskega tipa. Sem še kaj izpustil?

  • JZekspert 16:12 06.april 2021.

    Goni se ti na Noro24. trol omejeni.