Zdravje > Prehrana
4810 ogledov

Že po dveh pločevinkah petkrat večja verjetnost za hujši potek te težke bolezni

Multipla skleroza Profimedias
"Povezav z vsakodnevno prehrano nismo našli, smo pa jo odkrili z gaziranimi pijačami, sladkimi sokovi, aromatiziranimi vodami, sladkanimi čaji in kavo," pravi raziskovalka.

Vsakodnevno uživanje sladkanih pijač lahko poslabša simptome pri bolnikih, ki trpijo za multiplo sklerozo ( MS). V šudiji, ki jo bodo nemški raziskovalci predstavili na majskem srečanju Ameriške akademije za nevrologijo, je sodelovao 135 bolnikov z diagnozo MS.

Dekle Zdravje Multipla skleroza: "Zbudila sem se in ugotovila, da ne vidim."

Multipla skleroza je bolezen, pri kateri človekov imunski sistem napade centralni živčni sistem. Prizadeti so možgani, hrbtenjača in očesni živci.

Tisti, ki so zaužili večje količine sladkanih pijač (290 kalorij ali približno dve pločevinki na dan), so imeli petkrat večjo verjenost za razvoj hujše invalidnosti, ugotavlja raziskava. "Bolniki z MS pogosto želijo vedeti, kako prehrana in določena živila vplivajo na napredovanje bolezni," je povedala avtorica študije Elisa Meier-Gerdingh iz Bolnišnice St. Josef v Bochumu v Nemčiji. "Povezav z vsakodnevno prehrano nismo našli, smo pa jo odkrili z gaziranimi pijačami, sladkimi sokovi, aromatiziranimi vodami, sladkanimi čaji in kavo," ugotovitve raziskovalke povzema Science News. 

Multipla skleroza Zdravje Multipla skleroza: Tako sonce vpliva na razvoj te neozdravljive bolezni

Udeleženci so izpolnili vprašalnik o svoji vsakodnevni prehrani. Raziskovalci so nato pogledali, kako bolniki upoštevajo za njih najbolj primeren način prehranjevanja, to je dieta DASH.

Hujšanje Zdravje Sprememba na prvem mestu: To je najboljša dieta za leto 2019

DASH dieta 

DASH priporoča polnozrnate žitarice, sadje in zelenjavo, mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob, pusto meso, perutnino in ribe ter oreške in stročnice ter omejuje živila z visoko vsebnostjo nasičenih maščob in sladkorja. "Odločili smo se, da preučimo prehrano DASH, saj je spoštovanje prehrane DASH povezano z manjšim tveganjem drugih kroničnih bolezni, kot so visok krvni tlak, sladkorna bolezen in bolezni srca in ožilja," je dodala Meier-Gerdinghova.

ličenje deklica Raziskava Zdravje Sladke pijače vplivajo na menstruacijo

Znano je, da so sladkane pijače škodljive, bolniki z multiplo sklerozo pa imajo po tej raziskavi dodaten razlog, da čim bolj omejijo njihov vnos.

Multipla skleroza Neozdravljiva Zdravje Multipla skleroza: Bolniki, ki morajo biti pravi umetniki
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice