Šport > Kolesarstvo
1271 ogledov

Pred kolesarji kraljevska etapa, najlepša priložnost da Pogačar stre Jonasa

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard Profimedia
Pred kolesarji na Touru je kraljevska etapa, ki bi lahko na novo premešala karte v skupnem seštevku.

Na kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu kraljevska 17. etapa od Saint-Gervaisa do Courchevela (165,7 km), na kateri se bodo kolesarji povzpeli kar za 5400 višinskih metrov. Etapa ponuja kar štiri kategorizirane vzpone ter najvišjo točko letošnjega Toura, ko bo karavana tik pred ciljem prečkala prelaz Loze. V boju za skupno zmago si je Danec Jonas Vingegaard v torek nabral veliko prednost, katero bo želel slovenski as Tadej Pogačar nemudoma začeti topiti.

Trasa 17. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Šestindvajsetletni Danec je namreč v torkovi vožnji na čas povsem dotolkel konkurenco na čelu z našim asom. Ta je za lanskim zmagovalcem Toura zaostal kar 1:38 minute. Toda tudi Pogačar je imel pred tretjeuvrščenim Belgijcem Woutom Van Aertom kar 1:13 minute prednosti. To pomeni, da je forma še vedno prava, tekom Toura pa je nekajkrat že dokazal, da lahko premaga tudi prvega favorita za skupno zmago. V skupnem seštevku za Dancem po novem zaostaja 1:48 minute in sredina etapa bo najlepša priložnost za silovit napad.

Današnja trasa bo namreč kolesarje popeljala od Saint-Gervaisa do Courchevela ter slabih sedem km pred ciljem prečkala tudi najvišjo točko letošnje dirke na prelazu Col de la Loze (2304 m), ko bo zrak nad dvatisočimi metri povsem drugačen, kot je bil do zdaj, vsaka šibkost pa bo dvakratno kaznovana. A tudi tu še ne bo konec drame. Po brutalnih štirih gorskih vzponih kolesarje čaka še vratolomen 6-kilometrski spust do Courchevela, preden bo zadnjih 600 metrov znova brutalno zahtevnih, saj bodo noge že močno pekle, naklon pa bo ves čas dvoštevilčen.

Trasa 17. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Sam zaključek etape tako naravnost spominja na lansko etapo s ciljem na Peyragudes. Gre za kratek, a brutalno strm vzpon po celem dnevu naporne vožnje in tudi v zadnjih 600 metrih se lahko napravijo ogromne razlike, če kolesarju noge odpovedo. Pogačar ima sicer na lansko etapo s ciljem na Peyragudesu kar lepe spomine, saj sicer ni uspel zlomiti svojega večnega rivala Vingegaarda, ki je bil tako še en dan bližje skupni zmagi, a se je lahko Slovenec veselil vsaj etapne zmage, ko je v borbi mož na moža v zadnjih metrih le premagal žilavega Danca.

Toda letošnji zaključek bo še težji, a ne zaradi samega kratkega zaključnega vzpona, temveč zaradi tega, kar sledi pred njim. Že pred pošastnim vzponom na Col de la Loze kolesarje namreč čakata prelaza prve kategorije na Saisies (13,4 km/5,1 %) in Roselend (19,9 km/6 %) ter druge kategorije na Longefoy (6,6 km/7,5 %). Nato pa pride na vrsto Col de la Loze, ki je prava pošast. Vzpon je dolg kar 28 kilometrov, povprečni naklon pa znaša 6 %. Toda ta številka ne pove prave zgodbe. Zadnjih 5 kilometrov ima povprečni naklon kar 10 %, ponekod pa se ta številka povzpne tudi do 24 %. Po vrhu sledi še spust do Courchevela ter že omenjeni zaključni 600-metrski vzpon, ki tik pred ciljem doseže tudi 18-odstotni naklon.

Trasa 17. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Seveda se ves kolesarski svet sprašuje, če se Pogačar še lahko pobere po bolečem udarcu, ki mu ga ja zadal njegov veliki rival na torkovem kronometru. Do sedaj je Tadej na letošnji dirki že nekajkrat premagal Vingegaarda, a je vedno pridobil le peščico sekund, še nikoli pa ni resnično zlomil žilavega Danca. Zdaj pa mora do konca dirke v petih etapah, od tega le dveh gorskih, nadoknaditi kar minuto in 48 sekund. A lepše priložnosti, kot je sredina etapa in Col de la Loze, si ne bi mogel želeti. Če se Pogačar še želi vrniti v igro, mora na omenjenem velikanu pri visoki nadmorski višini streti svojega rivala.

"Na Touru se lahko zgodi vse. Treba je poskusiti zmagati v etapi in videti, kaj še lahko dosežemo," je po torkovem kronometru o današnji etapi dejal športni direktor Pogačarjeve ekipe Andrej Hauptman, medtem ko si njegov varovanec želi predvsem slabega vremena, v katerem je vedno najmočnejši. "Definitivno Toura še ni konec. Sploh če bo jutri deževalo, potem vam lahko obljubim, da bo zanimivo. Vse se še lahko zgodi, vsi lahko imamo slab dan. Poskusili bomo narediti načrt. Ni lahko nadoknaditi nekaj manj kot dve minuti, a poskusili bomo," pa je najtežjo etapo Toura napovedal Pogačar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:55 19.julij 2023.

    Že danes bo bolj jasno ali je Vingegaard na tem Touru enostavno premočan tekmec za Pogačarja ali pa je mogoče v želji, da vse odločil na kronometru, vseeno pretiraval in mu bo račun telo izdalo še pred koncem dirke. Mogoče ...prikaži več že danes, v najtežji gorski etapi tega Toura!? Zna se zgoditi, da bo tako suveren kronometer, na koncu postal športni samomor!?Do zaključka je še dolgih 5 etap, torej 5 dni brez počitka, od tega že danes najtežja gorska in potem še ena, le malce manj zahtevna, predzadnji dan.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:07 19.julij 2023.

    Če ga danes ne bo,je konec z tourom

Sorodne novice