Avto
37391 ogledov

Cene divjajo, koliko bomo za bencin plačevali šele konec leta?

Gorivo, črpalka Profimedia
Plačujemo vse višji skriti davek na potrošnjo. Ali se bližamo rekordnim cenam za gorivo, smo vprašali strokovnjaka.

Cene za sod surove nafte na svetovnih trgih so v zadnjih dneh dosegle najvišje vrednosti v zadnjih 10 mesecih in so krepko prebile mejo 90 dolarjev. To je presenetilo tudi profesionalne neodvisne napovedovalce, pravi Bojan Ivanc, glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenija (GZS). Vse skupaj se seveda odraža tudi na bencinskih črpalkah, a še marsikje drugje.

Kot kaže spodnji graf gibanja cen za zadnjih pet let, so trenutno cene sicer še pod rekordi iz poletja 2022. Takrat je cena za liter bencina na naših črpalkah presegla 1,7 evra, za liter dizla pa celo 1,8 evra.

Ni kriv Golob temveč mednarodne razmere 

Kaj poganja zadnje podražitve? "V mesecu septembru je povprečni analitik pričakoval ceno 81,5 ameriškega dolarja za sodček," pojasnjuje Ivanc in dodaja, da ob tem preseneča tudi strma rast dolarja napram evru, ki običajno ne spremlja rasti cen nafte, temveč velja ravno obratno.

"Po naši oceni so bile ključne za rast cene nafte zaveze Savdske Arabije in Rusije o podaljšanju obdobja nižje proizvodnje. Obenem imajo ZDA omejene možnosti pri sprostitvi strateških naftnih rezerv, ki so pod normalnimi dolgoročnimi nivoji," Ivanc razloži neugodne razmere, da bi preostale velike proizvajalke izven skupine OPEC ublažile primanjkljaj na trgu. Tudi v OPEC so se namreč zavezali, da bodo še vsaj do konca leta ostali pri nižjih načrpanih količinah.

"Podjetja, ki črpajo nafto in plin iz naftnih skrivalcev v ZDA, niso naklonjena povečevanju proizvodnje za vsako ceno, saj jih je v preteklosti veliko bankrotiralo in so zdaj precej bolj disciplinirana pri svojih investicijskih odločitvah. Vseeno imajo ZDA možnost, da nudijo tem podjetjem posredno finančno podporo, kar bi lahko vplivalo na nižje cene," vidi možnost, kako bi lahko spustili vsaj nekaj zraka iz trenutnega naftnega balona.

Ivanc opozarja na dolgosežne posledice trenutnega dogajanja na naftnem trgu, saj takšne razmere povečujejo politični pritisk na aktualnega predsednika ZDA, medtem ko bo prihodnje leto v tej gospodarski velesili predvolilno.

Bistvenega padca ni na vidiku

Kako dolgo bodo vztrajale tako visoke cene in ali lahko pričakujemo še kaj hujšega? Mednarodna agencija za energijo IEA sicer v svojem poročilu ugotavlja, da bi lahko zaradi trenutnega velikega povpraševanja in hkrati omejene ponudbe nastal primanjkljaj v višini 1,24 milijarde sodov na dan. Cene črnega zlata bodo torej ostale visoko še kar nekaj časa. 

"V zadnjem četrtletju 2023 pričakujemo povprečno ceno nafte 85 dolarjev za sodček."

Bojan Ivanc, GZS

Ivanc pravi, da v zadnjem četrtletju leta 2023 poznavalci pričakujejo povprečno ceno nafte 85 dolarjev za sodček. Podobno oziroma na približno isti ravni svoje napovedi podajajo tudi analitiki pri EIA, Reutersu, JPMorganu, Citi Oilu ...

Srednjeročno nekateri pričakujejo, da bi do leta 2025 cena lahko celo prebila mejo 100 dolarjev. Dolgoročno s pogledom na 2030, 2040 in 2050 pa analize kažejo, da bo cena za sod nafte verjetno vedno višja.

Mednarodna agencija IEA je sicer pred meseci sporočila, da se svet približuje vrhuncu porabe nafte in da bo po letu 2026 zaradi prehoda na druge vire bolj trajnostne energije v transportu prišlo do padca potreb.

Visoke cene goriv so kot davek na potrošnjo 

Visoke cene surove nafte se bodo seveda še naprej odražale tudi na bencinskih črpalkah, a ne le to. "Visoke cene nafte vplivajo na nižjo realno gospodarsko rast, ker delujejo kot nekakšen davek na potrošnjo. Prav tako negativno vplivajo na dejavnost transporta, tako cestnega kot letalskega, delno celo železniškega, oziroma znižujejo njihovo dodano vrednost. Del teh bremen delijo tudi kupci v verigi industrije in trgovine ter potrošniki," razloži Ivanc.

Gorivo, bencin, bencinska črpalka, ročka | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija za zdaj ostaja med cenejšimi

Cene za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo na črpalkah vztrajno naraščajo. A je v Sloveniji regulirana cena goriva na črpalkah izven avtocest še vedno nižja kot v večini drugih držav EU. Povprečna cena v 27-erici je po podatkih portala Global Petrol Prices 1,75 evra oziroma 1,73 evra, v območju evra pa še nekaj višje.

Tudi podatki vodilnega evropskega ponudnika za mobilnost podjetja UTA ali pa organizacije AMZS kažejo, da je Slovenija trenutno še med državami s podpovprečnimi cenami goriv, povsod pa se grafi cen gibajo približno na enak način. Od ostalih sosed je gorivo malenkost cenejše le na Hrvaškem, občutno nižje imajo na primer cene na Poljskem ali v BiH. 

Regulirane cene goriv se bodo pri nas spremenile v torek. Pričakovati je popravek navzgor, če vlada ne bo posegla v trošarine. 

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 56
  • Avatar jezeran
    jezeran 07:56 23.september 2023.

    Ma kaj bencin, vse bo šlo gor, vse je to načrtovano, treba je spucat denar od ljudi, ki ga držijo na bankah, kljub inflaciji in vsemu. Tisti, ki nimajo nič bodo imeli še manj, ostali pa tudi, razen tistih, ki ...prikaži več imajo veliko preveč.

  • 4krogci 06:58 23.september 2023.

    Za 1x se s cenami pri nas se nimamo nc za pritozvat…cisti tak primer Hrvaska…na AC je cena bencina cca 1,70€….na jadranski magistrali pa 2,09€!!

  • leonardo 06:57 23.september 2023.

    Podražitev bencina, napovedane ure pranja in kuhanja kosil ob večerih in peglanja ob 2 zjutraj so prinesle sankcije Amerike in vazala Evrope proti Rusiji. Kar tako naprej, pa bomo kmalu imeli par in nepar / kot v starih časih z ...prikaži več avtomobili/ tudi pri hrani. Mi pa na volitve in še kar volimo VanderFajzro.