Avto > Iz druge roke
1905 ogledov

Ne počnite tega z brisalci

Brisalci Shutterstock
Zima nikakor ne prizanaša našim avtomobilom. Med najbolj obremenjenimi deli so brisalniki vetrobranskega stekla.

Brisalniki so pozimi gotovo najbolj obremenjeni del avtomobila, kar je tudi njihov namen, saj z vetrobranskega stekla odstranjujejo vodo, prav tako pa tudi sneg in umazanijo.  Brez njih velikokrat sploh ne bi videli, kaj se dogaja pred avtomobilom in pri tem nam ne bi pomagala niti najbolj sofisticirana matrična led osvetlitev. Kljub temu, da gre za »staro« tehnologijo, ki se je skozi leta le malo spreminjala, so torej nepogrešljivi tako kot denimo varnostni pasovi. Kaj lahko torej storimo, da bi bili bolje kos zimskim razmeram?

Brisalci Brisalci Avto Dve napaki, ki ju pri brisalcih naredi večina voznikov

sneg | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Redno čistite stekla

Glavna funkcija brisalnikov je brisanje vode s površine prednjih in zadnjih šip. Seveda brišejo tudi umazanijo, ki pa na njih ne vpliva najbolje. Več ko na steklu ostane ostankov insektov, odpadlega listja ali soli in peska s tal, več možnosti je, da se bodo stične površine metlice s steklom natrgale. Dobro je torej, da šipe čistite tudi na druge načine in ne zgolj z brisalniki. Ob vsakem obisku bencinske črpalke lahko denimo očistite tudi okna, lahko pa to kdaj storite tudi doma. Vzelo vam bo le malo časa, korist pa je lahko velika.

Brisalci Moderna težava Avto Želel je povečati hitrost brisalcev, zdaj je ostal brez izpita

Brisalnike nagnite stran od stekla

Brisalnikom je seveda vseeno, če med nočnim postankom avtomobila ostanejo na steklu, vendar pa silovito trganje z zamrznjenega stekla lahko na njihovih površinah povzroči raztrganine, ki hitro vodijo k potrebo po zamenjavi z novimi. Če torej avtomobil puščate na prostem, je brisalnike na nosilcih dobro nagniti stran od stekla. Na sodobnih avtomobilih je to sicer malo težje, saj so brisalniki skriti za motornim pokrovom in jih v običajnem položaju ni mogoče nagniti. Voznik  mora  torej v navodilih najti napotke, kako jih postaviti v servisni položaj, ki omogoča njihovo nagibanje. Pogosto je dovolj že, če ročico za vklop brisalnikov dalj časa držite v spodnjem položaju.

Peugeot 3008 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Z brisalniki ne strgajte ledu

Metlice brisalnikov najhitreje uničite, če z njimi strgate led s površine stekla. Zato je zelo pomembno, da pred uporabo brisalnikov s stekla odstranite ves led. Tisti, z gretjem sprednjega in zadnjega stekla, so v tem primeru na boljšem, sicer pa se pripravite na malo telovadba na svežem jutranjem zraku. Stekla tudi ne čistite s curkom pralne tekočine, saj se bodo hkrati vključili tudi brisalniki in se poškodovali. Najbolj udobno bo, če vključite gretje in zrak usmerite v vetrobransko steklo ter malo počakate. Ko se bo malo odpustil, bo led laže šel s stekla. A pazite, da brisalniki ne bodo v samodejnem načinu, saj bo tipalo po zagonu motorja led prepoznalo kot oviro in vključilo brisalnike.

Brisalci stikalo Avto Velika napaka, zaradi katere uničujete brisalce

Ne pozabite na zimsko čistilo

Poletno čistilo za stekla takoj po padcu temperatur nadomestite z zimskim. Tudi, če je namenjena hujšemu mrazu od najhujšega, na katerega boste naleteli, ni nič narobe. Ob tem upoštevajte: ko v posodo tekočine za pranje stekel nalijete zimsko čistilo, tega pošljite tudi skozi cevi in šobe in upoštevajte, da so cevi lahko precej dolge. To velja predvsem za pranje zadnje šipe. Če tega ne boste storili, vam pri temperaturah malo pod ničlo ne bo pomagalo niti, če je v posodi tekočina, ki prenese petdeset stopinj pod ničlo.

Pogled iz avta | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

V avtomobilu vedno imejte rezervo

Brez čistilne tekočine v posodi so pozimi brisalniki brez moči, zato je dobro v prtljažniku imeti rezervno tekočino. Čeprav jo lahko kupite na prav vseh bencinskih črpalkah, se vam lahko zgodi, da vam je bo zmanjkalo natanko tam, kjer je ne boste mogli kupiti. To toliko bolj velja za avtomobile, ki so opremljeni tudi s čistilniki žarometov in torej porabijo zelo veliko tekočine. Zakonodaja namreč zahteva, da se pranje žarometov vključi vsakič, ko voznik zažene motor ali vžge žaromete, poteka pa pod tlakom 2,5 bara. Postopek se ponovi po vsakem desetem pranju vetrobranskega stekla. Poraba čistila je torej velika, zato ga lahko hitro zmanjka kljub temu, da so avtomobili s tem sistemom običajno opremljeni z večjimi posodami za čistilno sredstvo.

Brisalci Avto Kakšni so bili prvi brisalci v avtomobilih?

Pravočasno zamenjajte metlice

Nihče ne more natančno reči, kdaj je pravi čas za menjavo brisalnikov. Proizvajalci jim sicer napovedo dolgo življenjsko dobo, a je ta v praksi običajno veliko krajša in odvisna od uporabe. Kdaj je torej dobro zamenjati brisalnike? Da je čas za menjavo, vozniki vidi kar sam, saj za brisalnikom ostajajo široki pasovi vode in umazanije ali pa začne odskakovati od površine stekla. Varčevanje pri nakupu novih brisalnikov se ne splača, saj je tudi od dobre kakovosti gume odvisno trajanje metlic.

Brisalci | Avtor: Licht-test.de Licht-test.de

Komentarjev 2
  • Avatar Emma_Campbell
    Emma_Campbell 13:59 07.januar 2021.

    Zapustil sem služb0 in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na uro 0d doma. zaslužim 25 tisoč dolarjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. Za več p0drobn0sti .... ➤➤➤➤➤ LovesMeetx.Com

  • Avatar drecos
    drecos 10:22 07.januar 2021.

    toplo vodo ste izuml, bedniki