Avto
5871 ogledov

Novi BMW spreminja avtomobilsko industrijo

BMW serije 7, i7
1/33
MatijaJanežič
V živo smo si ogledali kar dva nova BMW-ja. Oba prinašata nekaj povsem novih sistemov za bavarsko znamko.

Na mednarodni predstavitvi Münchnu smo si lahko ogledali novi BMW serije 7 in njegovo električno različico i7. BMW-jeva sedmica je med drugim postala tudi pravi kino na kolesih.

Kot je na predstavitvi povedal član BMW-jeve uprave  Pieter Nota, novi BMW serije 7 postavlja nova merila v svojem  razredu ter demonstrira podjetniški duh, inovativno moč in tehnološko naprednost bavarske znamke.   

BMW i4 Privlačna boniteta Avto Zato je električni BMW i4 zelo zaželen med slovenskimi poslovneži

BMW serije 7, i7 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Pri BMW-ju izpostavljajo, da so za novo serijo 7 zasnovali enotno modularno platformo, vendar pa je v ospredju predvsem električna različica BMW i7, ki jo je bavarska admiralska ladja dobila prvič. Dodati seveda velja vse tisto, kar velja tudi za ostale BMW-jeve električne predstavnike zadnje generacije, denimo to, da pri razvoju in izdelavi elektromotorjev z elektromagnetom niso uporabili redkih naravnih materialov in da za polnjenje baterij priporočajo zeleno elektriko. Nota je mimogrede dodal, da bo tudi BMW serije 7,  oziroma BMW i7, pripomogel k načrtu, da bo do leta 2030 vsaj polovica oziroma več kot 1,5 milijona njihovih avtomobilov na leto električna.

BMW iX Prihodnost že danes Avto Za volanom enega vrhuncev ta trenutek na svetu

Na prvi pogled seveda izstopa oblika novega BMW-ja serije 7, za katero je poskrbel glavni oblikovalec Domagoj Dukec, ki pravi, da mora serija 7 kot vrhunski produkt s svojo zunanjostjo izražati status in samozavest, njena notranjost pa mora ustrezati visokim zahtevam po udobju in dobrem počutju. Vse skupaj pa mora biti izvršeno na zelo umetniški način.

BMW serije 7, i7 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Dvodelne luči

Na zunanjosti sicer izpostavlja predvsem novo ureditev slovitih BMW-jevih ledvičk na monolitno zasnovanem prednjem delu, ki sta lahko tudi osvetljeni, in dvodelne prednje luči. Žarometi so serijsko LED prilagodljivi in matrični, v zelo tankem zgornjem segmentu pa so združeni dnevne luči, smerniki in luči za stransko osvetlitev. Pri BMW-ju izpostavljajo tudi možnost žarometov »Iconic Glow«, pri katerih z zadnje strani osvetljeni kristali znamke Swarowski poskrbijo za poseben blesk. Dnevne luči so sicer preko linije, ki teče čez vso karoserijo, povezane tudi z zadnjimi LED lučmi, ki s tanko zasnovo in širino močno vplivajo na vtis zadka.

BMW iX RE:DESIGN iX Slovenski podpis Avto To bo najbolj opazen avtomobil na slovenskih cestah

Nova sedmica bo v nasprotju z dosedanjimi sicer (vsaj v začetku) na voljo le v dolgi različici z dolžino 5,392 metra in medosno razdaljo 3,215 metra, kar se odraža predvsem v prostornosti zadnjih sedežev. Avtomobil je sicer v primerjavi s predhodnikom v dolžino zrasel  za 13 centimetrov, v širino za 4,8 centimetra v višino pa za 5,1 centimetra, kar do neke mere na videz prikrijejo platišča velikosti vsaj 19-palcev.

BMW serije 7, i7 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Mobilni kino

Pri BMW-ju so prostorski prirastek na zadnjih sedežih dodobra izkoristili in za potnike pripravili kar velikanski kinematografski zaslon z diagonalo 31,3 palca, na katerem se lahko z ločljivostjo do 8K prikazujejo videi formatov 16:9, 21:9 ali celo 32:9. V sistem, ki ga potnika upravljata na posebnih na vrata vgrajenih zaslončkih, na katerih so tudi komande za druge elemente notranjosti, je vgrajena tudi Amazonova Fire TV, ki med drugim omogoča, da potniki nadaljujejo ogled filma, ki so ga pred spremljali na drugi napravi. Ob tem dodajmo, da za dobro zvočno kuliso lahko poskrbita dve različici zvočnega sistema znamke Bowers & Wilkins, prva z 18 zvočniki in močjo 655 vatov, druga pa s 36 zvočniki, močjo 1.965 vatov in 4D audiom ter možnostjo zasebne telefonije s pomočjo zvočnikov v vzglavnikih.

BMW X4 M40d X4 M40d Avto X4 M40d: Eden zadnjih, a veličastnih dizelskih sunkov

Dober zvočni sistem omogoča tudi predvajanje posebnih zvokov za načine My Modes BMW-ja i7, ki jih je, tako kot v BMW-ju iX, komponiral Hans Zimmer. BMW serije 7 sicer razpolaga z do sedmimi načini My Modes: Personal, Efficient, Sport, Expressive, Relax, Digital Art in Theatre. Upravljanje BMW-ja serije 7 sicer prinaša veliko tistega, kar smo spoznali že v BMW-ju iX, pomemben pa je predvsem dodatek zvočnega upravljanja s pomočjo inteligentnega osebnega asistenta, ki so mu dodali dodatne funkcionalnosti in sposobnosti. Pri upravljanju avtomobila sicer sodeluje tudi celotna armaturna plošča z osvetljenimi predeli, ki se odzivajo na določene ukaze, asistenčni sistemi pa omogočajo tudi avtomatizirano vožnjo tretje stopnje, ki bo voznika razbremenila še malce več stresa.  

BMW serije 7, i7 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Potnikom bo poleg domačega kina gotovo všeč tudi serijska panoramska streha z možnostjo led svetlobnih črt, prav tako pa tudi udobni sedeži s prevlekami iz umetnega usnja »Veganza«, dvobarvnega merino usnja ali kombinacije merino usnja in kašmirske volne, prav tako pa tudi dodatki iz kristala, ki smo jih prav tako spoznali na BMW-ju iX. Dodajmo še, da premožnim potnikom na zadnjih sedežih ne bodo več treba plačevati dodatnega služabnika za odpiranje vrat, saj so pri BMW-ju med funkcije nove sedmice vključili tudi možnost samodejnega odpiranja in zapiranja vrat s funkcijo varovanje pred morebitnimi trki z drugimi vozili.

BMW kino zaslon v avtomobilu Še letos? Avto BMW predstavlja kino zaslon na zadnjih sedežih!

V Evropi le dizli in hibridi

Kot rečeno, so vse različice BMW-ja serije 7 zasnovane na enaki platformi, ki so jo seveda prilagodili različnim pogonskim sklopom. Najbolj samosvoj je seveda električni BMW i7, ki ima po en elektromotor spredaj in zadaj in baterije pod dnom, ki so debele 11 centimetrov in ima zaradi njih avtomobil tudi malce debelejše dno. Vse ostale različice imajo klasično zasnovo z motorjem spredaj in pogonom zadaj, oziroma štirikolesnim pogonom s prioriteto zadnjega, vključno z blagimi in priključnimi hibridi, pri katerih so elektromotorji različnih moči vgrajeni med termični motor in menjalnik.

BMW serije 7, i7 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Bencinskih motorjev z blagimi hibridi, torej različic 735i, 740i, 760i xDrive, v Evropi ne bomo mogli kupiti, lahko pa bomo kupili električni i7 ter dizelske in priključno hibridne različice. Vse s termičnimi motorji povezane različice bodo v Evropi predvidoma na voljo spomladi prihodnje leto, torej bo na njih treba še nekaj časa počakati. Spomladi prihodnje leto naj bi sicer predstavili tudi različice M, prav tako pa tudi blindirani BMW serije 7.

BMW X7 Nov pristop Avto BMW radikalno posodobil X7

Na predstavitvi nove sedmice smo si lahko ogledali tudi prenovljeni BMW X7. Ta se precej razlikuje od svojega predhodnika, saj so tako zunanjost kot notranjost uskladili z novimi smernicami, ki jih je uvedel BMW iX. Tudi BMW Xz ima tako zunaj nove luči in ledvičke, v notranjpsti pa široki zaslon in z nim  povezane razlike v upravljanju. Sicer pa ostaja največji BMW, ki je na voljo s sedmimi sedeži.

BMW serije 7, i7 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Dizelsko motorizacijo bo zastopal blago hibridizirani BMW 740d xDrive z 2.993-kubičnim vrstnim šestvaljnikom z močjo 220 kilovatov in navorom 670 njutonmetrov, ki bo do 100 kilometrov na uro potreboval 6,3 sekunde.

BMW serije 2 coupe in active tourer Novost pri nas: Avto Novost pri nas: Dve seriji 2, dve različni duši

Priključna hibrida bosta dva in sicer BMW 750e xDrive in BMW 760e xDrive. Pri obeh bosta v središču 2.998-kubična turbobencinska šestvaljnika z Millerjevim ciklusom. V prvem primeru bo sistemska moč znašala 360 kilovatov, navora pa bo za 700 njutonmetrov, 100 kilometrov pa bo dosegel v 4,9 sekunde, v drugem primeru pa bo sistemska moč znašala 420 kilovatov, navor pa 800 njutonmetrov, 100 kilometrov pa bo dosegel v 4,3 sekunde. Pri BMW-ju za šibkejši priključni hibrid obljubljajo električno doseg 80-89 kilometrov, za močnejšega pa 80-84 kilometrov.

BMW serije 7, i7 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

BMW i7

Za avtomobilske navdušence je verjetno najbolj zanimiv električni BMW i7, ki bo na ceste zapeljal konec leta. Sprva bo na voljo različica BMW i7 xDrive60, ki jo bosta poganjala dva elektromotorja, po eden na vsaki premi, s sistemsko močjo 400 kilovatov in navorom 745 njutonmetrov, ki bosta zadostovala za šprint v 4,7 sekunde do stotice. Elektrika bo shranjena v bateriji s kapaciteto 101,7 kilovatne ure, ki bo v skladi s ciklusom WLTP zadostovala za 590 do 625 kilometrov vožnje. Na hitri polnilnici je možno polnjenje z močjo do 195 kilovatov, ki v desetih minutah zagotovi dodatni doseg 170 kilometrov. Zanimivo je, da je polnjenje na polnilnicah z izmeničnim tokom možno le do moči 11 kilovatov.

Avto Video: Avtomobili bodo lahko spreminjali barve

Pri BMW-ju so se v nasprotju s siceršnjimi smernicami v razkošnem segmentu odločili za uporabo 400 voltne tehnike namesto 800-voltne, ki jo uporablja večina premijskih tekmecev in že tudi marsikateri, ki se še ne uvršča med premijske proizvajalce. Na predstavitvi so pojasnili, da je takšni odločitvi botrovala predvsem izbira dobavitelja baterij. Z BMW i7 so sicer dodatno izboljšali tudi možnosti rekuperacije, ki jih poznamo že iz BMW-jev iX in i4, in lahko upoštevajo tudi prometno infrastrukturo in profil poti. BMW i7 xDrive60 je sicer le prvi od električnih BMW-jev serije 7. Spomladi lahko med drugim pričakujemo tudi električni M serije 7, BMW i7 M70 xDrive, ki bo z močjo 485 kilovatov bojda zelo športen.

BMW serije 7, i7 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

 

Komentarjev 2
  • Dusan12 18:28 20.april 2022.

    Prevzel jih je Pink panter na male ekranu na vzglavniku prvih sedežev

  • AN27 15:49 20.april 2022.

    V članku je ogromno napak, da ga je težko brati. To je polizdelek, ki ni primeren za objavo.