Avto
21 ogledov

Nižji stroški ali odpuščanje

Revoz Gregor Prebil
Prva moža francoskih proizvajalcev avtomobilov Renault in PSA Peugeot Citroen Carlos Ghosn in Philippe Varin opozarjata pred možnostjo nadaljnjega krčenja delovnih mest.

Kot sta pojasnila, bo odpuščanje v primeru, da francoska vlada ne bo pomagala znižati stroškov dela in tako omiliti občuten padec prodaje avtomobilov v Evropi, neizbežno.


"Za preživetje Renaulta je izboljšanje francoske konkurenčnosti ključnega pomena," je za časnik Le Figaro povedal predsednik uprave in izvršni direktor Renaulta Carlos Ghosn. Francoske avtomobilske družbe so prepričane, da imajo njihovi nemški konkurenti prednost nižjih stroškov in bolj prožne delovnopravne zakonodaje.

"Izjemno pomembno je znižati davke na plače v industriji," je zato poudaril tudi predsednik uprave PSA Philippe Varin. V tej luči je pozval, da se stroške dela zniža za med pet in deset odstotkov.

Trenutni položaj je nevzdržen, je ocenil za časopis Les Echos. Kot je tudi pojasnil, PSA načrtuje zaprtje tovarne v Parizu in ukinitev 8000 delovnih mest.

Ghosn pa je napovedal še, da se bo prodaja avtomobilov v Evropi letos skrčila za osem odstotkov, prihodnje leto pa okrepila le za malenkost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nič kaj optimistični glede evropskega avtomobilskega trga niso niti nemški proizvajalci avtomobilov. Največja avtomobilska družba Volkswagen namreč deli mnenje, da trg vozil ne bo okreval še kakšno leto ali dve.

V Volkswagnu kljub temu ocenjujejo, da so v dobri kondiciji in da bodo krizo prevetrili lažje kot nekateri evropski konkurenti.

Predsednik uprave Volkswagna Martin Winterkorn je v sredo v Parizu poudaril, da bo njihova skupina letos zabeležila rekorden dobiček v višini 11,3 milijarde evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.