Avto
22 ogledov

Poziv k prepovedi kajenja v avtomobilih

Kajenje v avtomobilu Shutterstock
Aktivisti mladinskega združenja Brez izgovora Slovenija so ob slovenskem dnevu brez cigarete izdali prevetren seznam popravkov zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Med drugim se zavzemajo za prepoved kajenja v avtomobilih.

Predsednik združenja Jan Peloza nam je dejal, da so v okviru dejavnosti združenja glede prepovedi kajenja v avtomobilih že lobirali v okviru ministrstva za promet, prav tako tudi pri ministrstvu za zdravje. "Glavni razlog, da smo podali predlog sprememb zakona, je podoben kot za prepoved telefoniranja v času vožnje. Druga težava je metanje cigaretnih ogorkov, ki med drugim ogrožajo motoriste," pravi Peloza, ki dodaja, da je kajenje v avtomobilih že prepovedano v nekaterih kanadskih provincah in avstralskih zveznih državah.

Helena Koprivnikar, dr. med., iz Inštituta za varovanje zdravja RS pa o prepovedi kajenja v avtomobilih meni: "Strokovnjaki podpiramo prepoved kajenja v osebnih avtomobilih iz razlogov, kot sta povečana varnost v prometu in zaščita zdravja, predvsem otrok, pa tudi nosečnic. Koncentracije škodljivih snovi v majhnem prostoru avtomobila so ob kajenju visoke in močno presegajo priporočila glede kakovosti zraka ter vrednosti teh istih snovi, kot na primer v barih in restavracijah pred prepovedjo kajenja v teh prostorih. Predvsem otroci bodo verjetno zaradi tovrstne izpostavljenosti izkusili škodljive učinke izpostavljenosti tobačnemu dimu drugih, pa tudi odrasli."

Koprivnikarjeva dodaja, da podatkov o tem, koliko snovi se sprošča iz tobačnega dima iz materialov v avtomobilu oziroma kakšen bi lahko bil njihov vpliv na zdravje potnikov po prenehanju kajenja, nimajo.

Komentarjev 9
  • Skippy 02:15 02.februar 2012.

    A bomo čez 5 let sploh še lahko kaj počeli s svojo lastnino? Počasi še nam bodo predpisali, kateri tv program smemo gledati v lastni hiši?

  • Skippy 02:14 02.februar 2012.

    Med vožnjo velikokrat vozimo z eno roko, od takrat ko pijemo, ko kaj pojemo do takrat, ko uporabljamo menjalnik. Ni pa nobenih dokazov, da bi bili kadilci manj zbrani med vožnjo.

  • McClain 18:52 01.februar 2012.

    V avtu lahk sedis in kadis kolkr hoces, hkrati z voznjo pa to enostavno ne gre skup. Pol lahk tud telefonarmo, pa beremo casopis itd. Sam zato gre, zarad mene lahk kadilci jete cigarete, sam ne vozit takrat. Ustavte se, ...prikaži več pojejte, pa gremo dalje:-)