Avto
9895 ogledov

Razkrito, kje bodo potekala največja cestna dela v letu 2020

delo na cesti, avtoceste Žurnal24 main
Dars razgrnil načrte za leto 2020. Marsikje bodo zaradi cestnih del potrebni tudi mirni živci voznikov.

Čeprav bosta med infrastrukturnimi projekti izstopala drugi tir in druga cev predora Karavanke, se bodo gradnje težko pričakovanih cestnih in železniških povezav v novem letu nadaljevale tudi drugod po državi. Spet drugi projekti, kot je večja nadgradnja gorenjske železnice in obvoznica v Vodicah, so tik pred zaključkom leta trčili ob nove ovire.

prenovljena obvoznica Avto Ljubljanska obvoznica v novi podobi

V proračunu je za prihodnje leto 4,9 milijona evrov namenjenih investicijam v kolesarsko infrastrukturo, leto pozneje pa še dodatnih 6,6 milijona evrov. Med večjimi investicijami na tem področju je direkcija izpostavila dravsko kolesarsko pot, ureditev državnih kolesarskih povezav v Savinjski regiji, Bled-Bohinj, Postaja-Most na Soči-Tolmin, kočevsko kolesarsko povezava, Celje-Laško, projekt S kolesom ob reki Savi in Krki ter kolesarsko omrežje koroške regije.

Direkcija RS za infrastrukturo ob prelomu leta napoveduje nadaljevanje že začetih projektov, nove aktivnosti pa bodo sledile potrjenim načrtom in se bodo izvajale skladno z razpoložljivimi sredstvi. V prihodnjem letu je v proračunu za ceste in železnice rezerviranih 642,5 milijona evrov, leto pozneje pa približno 60 milijonov evrov manj.

Delo na cesti | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ljubljanska zahodna obvoznica Gorenjci veseli Avto Ali veste, kateri dan v tednu je ljubljanska zahodna obvoznica najbolj obremenjena?

Kaj bo z obvoznico v Vodicah še nejasno

Med projekti na področju cestne infrastrukture so na direkciji izpostavili pridobitev gradbenega dovoljenja in začetek gradnje obvoznice Vodice, ki pa je tik pred koncem leta naletela na novo oviro. Vodičani, ki so k takojšnjem začetku gradnje pozvali že z več protesti, bodo morali za projekt pridobili novo presojo vplivov na okolje in novo okoljevarstveno soglasje. Investitor v ta projekt je sicer direkcija za infrastrukturo, ki je zadolžena za pripravo investicijske dokumentacije ter za zgraditev same obvoznice.

Pri projektu sodeluje tudi Dars, ki mora pridobiti potrebna zemljišča, med drugim pa poskrbeti tudi za pridobitev vseh potrebnih soglasij za graditev ter za pridobitev gradbenega dovoljenja. V Darsu so pojasnili, da je 99 odstotkov vseh potrebnih zemljišč že pridobljenih, vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja pa bo mogoče vložiti po pridobitvi vseh manjkajočih soglasij, vključno z okoljevarstvenim.

Po napovedih direkcije bodo stekle tudi pripravljalne aktivnosti za novogradnjo prav tako težko pričakovane ceste Zidani Most-Hrastnik, južno obvoznico Bled, zahodno obvoznico Maribor, obvoznico Železniki, kjer je projekt povezan tudi s protipoplavnimi ukrepi, in novogradnjo Dramlje-Šentjur.

Obnove, nadgradnje, rekonstrukcije in modernizacije bodo deležne tudi železnice. V prihodnjem letu se bo nadaljevala nadgradnja železniške proge Zidani Most-Celje in Maribor-Šentilj, prav tako bodo nadaljevali modernizacije kočevske proge, ki naj bi jo po napovedih vendarle tudi odprli za potniški promet.

Na progah Pragersko-Šentilj-državna meja in državna meja-Dobova-Zidani Most bodo prihodnje leto uvedli sistem železniške signalizacije ETCS ter vzpostavili daljinsko vodenje.

V drugi polovici prihodnjega leta je predviden začetek nadgradnje vozlišča Pragersko ter izvedbe varnostno-tehnične nadgradnje železniškega predora Karavanke. Direkcija za ta projekt skupaj z avstrijskim državnim železniškim operaterjem ÖBB Infrastruktur že išče izvajalca.

"Dars bo šele v okoljevarstvenem soglasju mogoče zavezati k izvedbi vseh predvidenih zaščitnih in varovalnih ukrepov ob posegu v okolje. S sklepom, izdanim v predhodnem postopku, se tega ne da," so prepričani na Agenciji RS za okolje. Predvidena obvoznica bo namreč tekla po ranljivem območju, ogroženem zaradi poplav, poseže pa tudi na vodovarstveno območje ter v dva vodotoka in njune brežine.

mesto redarstvo Avto Promet in varnost: Policija in Mestno redarstvo Ljubljana državljanom ponujata roko

Številne nove povezave za hitrejši dostop

V prihodnjih dveh letih naj bi medtem stekla gradnja navezovalne ceste Ljubečna - avtocestni priključek Celje vzhod, dolgo pričakovano novo cesto naj bi dobili tudi med Hotemažami in Britofom na povezavi med Kranjem in mejnim prehodom Jezersko, cesto Zidani Most-Radeče pa po izbiri izvajalca, ki je že v teku, čaka rekonstrukcija.

Predor Karavanke Karavanke Slovenija Dars izbral izvajalca za gradnjo predora

Delo na cesti | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Po napovedih direkcije bodo stekle tudi pripravljalne aktivnosti za novogradnjo prav tako težko pričakovane ceste Zidani Most-Hrastnik, južno obvoznico Bled, zahodno obvoznico Maribor, obvoznico Železniki, kjer je projekt povezan tudi s protipoplavnimi ukrepi, in novogradnjo Dramlje-Šentjur.

Komentarjev 1
  • weaboste 21:57 21.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks