Avto
717 ogledov

Cupra R je najmočnejši serijski španec doslej

Seat leon cupra R Seat
Seat leon cupra R je najmočnejši serijski španec vseh časov. Ponovno je zdražil celo VW golfa R.

Pri Seatu bodo izdelali 799 primerkov leona cupre R, ki so mu v primerjavi z običajnim cupro še nekoliko dvignili moč. Dvolitrski bencinar zmore sedaj 228 kW (310 KM), kar je +7 kW (10 KM) več od že tako vse prej kot pohlevne cupre. Tako se je španski R izenačil z VW golfom R. Slednji je imel prej 221 kW (300 KM), a so mu pred nekaj meseci Nemci dvignili moč, da bi le ostal korak pred cupro. Enako močan je denimo tudi audi S3. 

Seat cupraracer Seatovi športniki Avto Kako je Seat športnost razširil med množice

Za razliko od bratrancev pa je cupra R gnan le ob pomoči prednjih koles, kar je zaradi nižje mase lahko prednost na dirkališču. Za nadzor moči ima mehansko zaporo prednjega diferencala. Menjalnik je lahko ročni ali DSG, oba imata šest prestav, a v primeru dvojne sklopke moč "potone" nazaj na 221 kW. 

Seat leon cupra Test: leon cupra 290 Avto Leon cupra kot mirna reka ali divji hudournik

Da bo R res nekaj posebnega ne glede na različico menjalnika, skrbijo dvobarvni detajli na zunanjosti, posebena platišča in modificiran izpušni sistem. Dodanega je kar nekaj karbona, ki znižuje maso, posebej prilagojena je tudi geometrija podvozja. 

Seat leon cupra R | Avtor: Seat Seat

Seveda vse zanima, kaj zmore podivjani španec in ali je pripravljen znova ukrasti krono najhitrejšega serijskega avta na prednji pogon na progi v Nürburgringu, ki je trenutno v japonskih rokah. Vse te informacije bodo pri Seatu prihranili do prihodnjega tedna, ko se prične avtosalon v Frankfurtu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.