Avto > Testi
5683 ogledov

Video: Kako smo v treh sekundah z družinskim avtom pospešili do 100 km/h

Tesla X Plaid
1/39
Anže Petkovšek
Tesla model X plaid je avto, o katerem bi lahko govorili ure. Brutalno hiter, neulovljivo napreden, skrajno zabaven, družinsko uporaben, povrh pa še neznansko kul. So področja, na katerih meče globoko senco na vse, kar je približno primerljivega. Pa tudi njega lahko še vedno kaj zasenči.

Nisem vozil superšportnika, tudi glede termina športnik bi lahko debatirali, če bi šli v detajle. A dejstvo je takšno: 1, 2, 3. Točno tri sekunde sem potreboval iz mirovanja do 100 km/h z najhitrejšim serijskim križancem na svetu. 

Bil sem hitrejši od velike večine tistega, kar ob spremljavi hropečih šest in osemvaljnikov obljubljajo kupeji najbolj prestižnih tradicionalnih znamk. V mojem primeru je bila spremljava zgolj hitro naraščajoč šum vetra. In jek sopotnika, ki mu je telo sploščila sila pospeška.

Da o treh sekundah ne lažem, je v razmeroma hladnem in mokrem vremenu izmerila neodvisna telemetrija. Seveda na zaprti progi. Pospešek je bil zelo linearen, torej stalen, po GPS je za preseg meje 100 km/h vozilo potrebovalo vsega 42 metrov! Po manj kot osmih sekundah, ko je bilo zaradi konca ravnine treba zavirati, je imel pod kolesi že 190 km/h!

Tesla telemetrija | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
In ko to zmore vozilo z 'letalskim' krmilom, dvigajočimi vrati, šestimi sedeži in skupno prek dvema kubikoma prostora za prtljago, potem gre gotovo za test bodisi rakete bodisi zelo posebnega družinskega avta. 

Nimam znanja za vožnjo rakete, a z B kategorijo v vozniškem dovoljenju ni veliko drugih priložnosti s široko odprtimi usti doživljati tako hitrega pospeševanja, kot ga je sposoben uprizoriti tesla model X plaid. Ko se ti v delcu sekunde notranji organi prilepijo ob naslonjalo sedeža, ko se očesno zrklo splošči, zunanji svet pa se začne mimo tebe premikati v diapozitivih, ko telo za nekaj trenutkov pozabi dihati in vklopi režim prisilnega polnjenja žil z adrenalinom.

Dodatna doza adrenalina se sprosti tudi, ko je treba dvotonsko gmoto, ki je po nekaj dodatnih sekundah že dosegla skoraj 200 km/h, na koncu ravnine varno ustaviti. Model X plaid ni superšportnik, a vsaj glede vožnje v ravni črti se zlahka uvršča v to kategorijo. 

O tem, o kako silovitem pospešku govorimo, pravi tudi podatek, da smo ob rob piste postavili laserski merilnik hitrosti, kakršnega uporabljajo naši policisti. Zaradi hitrega spreminjanja hitrosti je imel merilnik velike težave pri beleženju hitrosti.

Pa vendar se postavlja vprašanje - zakaj bi to sploh potreboval? Oziroma, kaj ni na navadni cesti lahko nevarno?

Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Brutalno hiter …

Sodi v kategorijo serijskih avtov z najhitrejšimi pospeški. Uradni ameriški podatek navaja celo 2,6 do 100 km/h, a je poleg nekaj drobnega tiska. Hkrati model X plaid sodi v kategorijo najcenejših tako zmogljivih avtov. Naj se tržna vrednost blizu 140 tisočakov zdi povprečnemu smrtniku še tako visoka, pa so nemške beštije ali italijanski vranci vsi po vrsti dražji, precej dražji.

Cenejši in še hitrejši (2,2 sekunde do 100 km/h) je le tesla model S plaid, kateremu pa je tako ali tako na vsem svetu kos samo še hrvaški superstroj rimac nevera z bratom dvojčkom pininfarino batisto. A kaj, ko imata slednja "sedemmestneža" le po dva sedeža, v model X plaid pa lahko brutalnost pospeškov uživa kar šest ljudi naenkrat. Le tešči naj bodo raje.

Skrivnost plaidovega brutalnega premikanja ni le v dodatnem tretjem elektromotorju, temveč tudi v patentiranem načinu, kako so motorji izdelani in prilagojeni za tako velikanski pretok energije. Skupno ima plaid kar 750 kilovatov oziroma 1020 konjev moči! Več kot laferrari … Ob tem na kolesa spravi kar 1.420 Nm navora. Doslej v avtih le težko predstavljive številke.

Kaj? Tesla model X plaid, najhitrejši križanec na svetu, vsaj glede pospeševanja na 100 km/h.

Dokazi? Uradno 2,6 sekunde, mi smo v neidealnih okoliščinah prišli na 3,0 sekunde.

Zakaj bi to rabil? Saj v resnici ne, tudi običajni model X je več kot dovolj hiter. A od družinskega avta vozniki BMW, porchejev in mercedesov res ne bodo pričakovali takšnega ponižanja.

Družinski? Ogromno prostora, velika vlečna moč, neusahljiv vir zabave za vse člane družine in soseske.

Kako je z dosegom? Brez težav prek 400 kilometrov z enim polnjenjem.

Cena? Model X plaid trenutno od 137.490 evrov, petsedežni model X dual motor od 117.490 evrov.

Končna ocena? Izredno napreden in zabaven, a v napačnih rokah lahko tudi nevaren na cesti. Obstajajo precej bolj odpuščajoči avtomobili.

Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Baterija v avtu je s 100 kWh kapacitete enaka kot pri "običajni" in 20 tisočakov cenejši long range različici, je pa seveda elektronika izdatno prilagojena za upravljanje s tako velikansko močjo. Na bližajoči pospešek se mora avto posebej prilagoditi, kar lahko vzame tudi nekaj minut. Prek sredinskega zaslona je treba sprožiti poseben protokol, znotraj katerega avto se pripravi na hudournik energije. Tudi tako, da ga aktivno podvozje spusti h tlom, ob tem pa se sprednji del še dodatno potopi, da vse skupaj izgleda kot gepard tik pred napadom. Avto je takrat napet kot struna, in ko voznik sprosti zavoro ter plane po plinu, sledi izjemni 'rollercoaster'. 

Neulovljivo napreden …

Model X je bil lani tako kot tehnično sorodni S posodobljen ne le glede pogona, temveč tudi oblike in vsebine. Še bolj kot na zunaj, kjer bo novosti prepoznalo le bolj pozorno oko (grafika svetil, ...), je to vidno znotraj. Postal je avto brez obvolanskih ročic. In je avto s 'tistim' volanom. 

"Hvalabogu, takšen volan bi morali imeti vsi avti!"

Yoke, kot mu pravijo, je še najbolj podoben krmilu iz letala, z odebeljenim stranskim delom in le spodnjo povezavo med njima.

"Hvalabogu, takšen volan bi morali imeti vsi avti," je na pol v šali na pol zares komentiral veteran med učitelji vožnje Vojko Safran s Centra varne vožnje AMZS Vransko. Pa se ni motil. Po začetni skepsi sem se volana navadil, še posebej pa sem začel ceniti prednost položaja rok '9 do 3', s katerim je mogoče najbolje obvladovati vozilo. Ker deluje progresivno, mi niti ostrejši ovinki niso delali težav, dejansko sem imel pri preprijemanju še največ preglavic s smerokazi. Tipki sta postavljeni druga pod drugo na levi strani volana, kar še posebej v krožiščih predstavlja počasnejšo oziroma težjo aktivacijo. Tudi manevriranje med parkiranjem je vsaj na začetku bolj zapleten postopek.

Da niti na desni strani volana ni ročice, običajno rezervirano za brisalce, me ni motilo, saj avtomatika dobro prepoznava dežne kaplje. Čeprav je bil yoke sprva mišljen kot serijski, je po novem model X opremljen s klasičnim okroglim volanom, a še vedno brez ročic. Da bi za yoke plačal dodatnih 250 evrov, se mi pod črto ne zdi racionalno, pa čeprav je pogled na pol volana resnično poseben. Saj tudi 1.020 'konjev' ni racionalnih ...

Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ko avto sam ve, v katero smer

Niti ročice menjalnika ni. Ne obvolanske ne kakšne drugačne. Spoznanje, da je sodoben električni avto v resnici ne potrebuje, je naravnost osvežujoče. V teslo model X se vsedeš in pritisneš zavoro. Takrat avto razume, da je čas za odhod. In ob plejadi kamer ter senzorjev ter ob razumevanju vaših navad glede na lokacijo avto tudi prepozna, ali naj spelje naravnost ali vzvratno. Za vsak slučaj pa lahko smer avtu vedno nakažemo z drsnikom na sredinskem zaslonu. Sliši se tako logično in enostavno ter tudi resnično je. Ostali, prosim čimprej posnemajte. 

Posnemanja vredno je tudi povezljivosti z aplikacijo na telefonu. Ta v celoti lahko služi kot digitalni ključ in komunikator med vami in vozilom, prek katerega je mogoče spremljati stanje in nastavljati določene funkcije. Za povrh sta na voljo kar dve mesti za brezžično polnjenje. Tudi priključkov za polnjenje prek kablov je dovolj.

Uporabnost z le malo konkurence

Notranjost največje tesle je zelo čista, vse drugo bi bilo pri tej znamki presenečenje. S prenovo so po lastnih zagotovilih več pozornosti namenili materialom in njihovi kakovosti. Lahko potrdim, da vse skupaj deluje primerno lepo in dobro zloženo skupaj, a sem in tja tudi ne ravno nemško natančno tako glede samega realnega poteka linij kot tudi pritrjenosti kakšnega kosa vratne gume. 

Naravnost frapira velikansko vetrobransko steklo, ki prepušča veliko svetlobe, a hkrati pred njo nudi zaščito. Odličen detajl so skriti senčniki, ki jih potegnemo z boka in razpremo pred očmi v do dveh stopnjah. Tudi ogledalo in lučko imajo.

Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zaradi minimalistične ureditve je občutek notranje prostornosti še toliko bolj v ospredju. Različica plaid ima že serijsko najbolj prestižno ureditev 2+2+2, kar pomeni, da potnika v drugi vrsti uživata v udobnih in prilagodljivih 'kapitanskih' sedežih. Pri long range različici je sicer serijska klasična druga klop s skupaj petimi sedeži, doplačati je mogoče tako za razporeditev s sedmimi kot šestimi sedeži. Tretja vrsta je zaradi bolj skopega prostora za kolena pričakovano namenjena predvsem mladini. V najbolj prestižni tesli še ni mogoče računati na masažno funkcijo.

Še ena, unikatna posebnost modela X pa so seveda 'falcon' vrata v drugi vrsti. Ne le da poskrbijo za zvedave poglede vseh mimoidočih, so tudi zelo praktična, kar je mogoče videti na ozkih parkiriščih, ko za odpiranje in olajšan vstop v notranjost potrebujejo precej manj prostora od klasičnih vrat. In ko s kriljenjem med predstavo svetlobe in zvoka ustvarijo še občutek avta - ptiča, je njihova uporabnost dokončno izpolnjena. Obstaja le en pomislek - z model X pač ne morete prevažati dodatne prtljage na strehi.

Menda so odpravili tudi tehnične pomanjkljivosti prve generacije, čeprav jih utegne v strmini parkiran avto še vedno zmesti. 

Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Model X z uporabnostjo po meri družin ali pa celo prevoza VIP potnikov prepriča tudi s prostorom za prtljago. Več kot 2.200 litrov maksimalnega skupnega prostora za prednjima sedežema je več kot konkreten podatek. In še dodatnih 183 litrov uporabnega prostora je pod sprednjim pokrovom. Pri prilagajanju notranjosti pa je treba dodati, da pri šestsedežni različici v primeru, ko zadnja dva sedeža poklopimo, predvsem manjši kosi prtljage nimajo resnejše ovire pri potovanju sem in tja po kabini. Pri ureditvi prtljažnika je šel marsikateri konkurent že precej dlje.

Zelo dobre so karakteristike glede vleke, s katero model X nadomešča dejstvo, da nanj ni mogoče namestiti strešnega prtljažnika. Skupaj lahko vleče kar do 2.250 kilogramov težke prikolice, kar je tudi v segmentu dizelskih suvov že zelo lep rezultat. Tovarniška vlečna kljuka je serijska!

Tako S kot X imata po dva prednja zaslona in lepo bi bilo, ko bi isto prakso prevzela tudi posodobljena model 3 in Y. Zaradi lastnega zaslona je vozniku lažje spremljati ključne informacije o vozilu, medtem ko je sredinski 17-palčni zaslon vstopna točka v digitalno drobovje avta, njegovih nastavitev, aplikacij za pomoč in zabavo. Ima ločljivost kar 2.200 x 1.300 pik in je tudi glede barv na ravni spodobnih računalniških monitorjev. Zaslon ima tudi uporabno funkcijo 'tilt' s katero ga je mogoče nagniti nekoliko proti vozniku.

Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Koncertna dvorana, igralna soba ...

Ob vsem, kar že vemo o hitrem in zmogljivem Teslinem vmesniku, je treba dodati, da imata S in X vgrajeno še veliko močnejšo strojno moč, ki jo glede na najnovejše informacije model 3 in Y še nekaj časa ne bosta deležna. Če vam podatek o 10 teraflopih (10 bilijonov računalniških operacij na sekundo) ne pomeni veliko, je morda boljša primerjava, da je v ozadju skoraj takšna zmogljivost, kot jo ima trenutno najbolj napredna Microsoftova igralna konzola Xbox X. Dodajmo še 960-vatni audio sistem s kar 22 zvočniki ter stalno povezljivost s spletom in nadaljevanje se piše samo …

Model X se lahko na parkirnem mestu prelevi v udobno kinodvorano, sodobno igralnico ali koncertno dvorano. Omogočeno je na primer gledanje naloženih filmov ali plačljivih pretočnih vsebin priljubljenih ponudnikov (Netflix, Youtube …). Potem je tu še kompatibilnost s priljubljeno igralno platformo Steam, prek katere lahko v teslo naložite brezštevilne najsodobnejše in grafično zelo zahtevne igre, ki si jih doslej v avtu nismo niti predstavljali.

Povežite še daljinski upravljalec za konzolo, uporabite volan ali pa zgolj tipke zaslona in že lahko samostojno ali v družbi dirkate, raziskujete, lovite, zbirate, streljate, davite in kar je še podobnih igralnih prvin. Model X ima še tretji zaslon, ki je namenjen potnikom zadaj. Tudi prek njega se lahko izdatno zabavate, tudi med vožnjo.

Tesla model X | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Brez dvoma je Tesla s takšnim pristopom zelo uspešno vstopila v območje sekundarne uporabe ter izkoriščanja avta, o katerih se mnogim proizvajalcem še niti ne sanja.

Če bi moral izpostaviti eno stvar, ki sem jo vendarle pogrešal, je zmožnost, da bi zrcalil vsebine s telefona prek vmesnika Car Play oziroma Android Auto. Tesla tega ne dovoljuje, posledično je uporabniška izkušnja, ko se je treba na primer prebiti do svojega najljubšega podcasta, otežena.

Seveda ne gre prezreti niti dejstva, da tako malo fizičnih tipk ali stikal v kakšnem avtu doslej še ni bilo, vsaj ne v zadnjih 80 letih. Še tisto za aktiviranje smernikov v sili bi verjetno skrili v menije, če bi bilo dovoljeno. Kljub dobri zasnovi vmesnika je zato iskanje določenih funkcij po zaslonu dolgotrajnejše, vključno z upravljanjem z zmogljivo klimo.

Če se z njim zgolj peljemo 

Model X pa je na koncu koncev še vedno predvsem sredstvo za prevoz ljudi med dvema točkama. Kot je menda mogoče do zdaj že razbrati, to lahko opravi bliskovito hitro, kar pa seveda ni nujno pametno, niti dobro sprejeto pri policistih in mimoidočih. Med normalno uporabo pa je model X avto, ki ga je kljub velikosti zelo enostavno upravljati, vsaj ko so razmere na cesti normalne.

Dodatno ga poenostavi uporaba zmogljive tehnologije polsamodejne vožnje stopnje 2, ki ob pomoči kopice kamer in številnih senzorjev od voznika terja le minimalno soudeležbo pri upravljanju avta. Da ne bi prehitri pospeški postali premoteči, je mogoče izbrati način nežnejše vožnje.

Ena od manj razumljivih dejstev pa je, da najprestižnejši tesla še ne premore matričnih žarometov. 

Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prilagodljivo podvozje avto samodejno spušča in dviga glede na zunanje razmere ter med običajno vožnjo uspe dobro prikriti dejstvo, da avto že brez potnikov tehta 2,5 tone. To na vsa štiri kolesa gnanemu podvozju uspeva tudi med nekoliko dinamičnejšo vožnjo, kjer pa med ostrejšimi zavoji kar hitro pride do izraza želja po podkrmarjenju, čeprav pnevmatike opravijo svoje in držijo linijo.

Niti občutek na 'yoke' volanu ni takšen, da bi vozniku dovoljeval zelo natančno doziranje nagiba koles. Da model X ne more biti športni avto v pravem pomenu besede, pa nenazadnje govorijo tudi zavore, ki niso narejene za agresivno in ponavljajoče ustavljanje tako težkega vozila. Na eni strani imamo torej velikansko, skoraj nepredstavljivo moč, na drugi strani komponente, ki vsej tej moči morda niso kos. Hm. 

Ker se lahko podvozje dvigne zavidljivo visoko nad tla, je mogoče z X-om zapeljati tudi po kakšnem od neurja obdelanem kolovozu. Mejo pri tem postavljajo predvsem platišča z nizkoprofilnimi pnevmatikami, ki so v našem primeru za doplačilo merile kar 22 palcev.

Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

255 kW pretoka v praksi 

Električni pogon pri različici plaid kljub izdatni moči omogoča vožnjo na dnevnih razdaljah, na katerih tudi takšni z daljšimi potmi ne bi smeli imeti težav s prisilnimi postanki. Tovarna sicer napoveduje več kot 500 kilometrov poti z enim polnjenjem, med našim testom pa smo ob povprečni porabi okoli 20 kWh/100 km zlahka premagali več kot štiristokilometrske razdalje.

Na daljših službenih ali počitniških poteh izven meja Slovenije je Teslina mreža superchargerjev gotovo ena najboljših. Na super hitrem polnjenju na novi polnilnici pri Žirovnici smo dosegali polnilno moč 250 kW, torej na sami zgornji meji tistega, kar avto dovoljuje. Polnjenje je bilo končano po nekaj odvrtenih videoposnetkih in odigranih 'špilih.'

Nič kaj posebnega pa ni polnjenje na domači ali ulični vtičnici, polnilna moč je omejena na 11 kW. Prav tako Tesla za razliko od nekaterih električnih tekmecev še ni naredil koraka proti izkoriščanju energije v bateriji za napajanje zunanjih uporabnikov (V2L).

Tesla model X | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kaj reči za konec? Tesla model X plaid je gotovo ta hip eden najbolj odbitih, a hkrati tudi uporabnih, hitrih in zabavnih avtov, kar jih premorejo ceniki. Je tehnično izredno napreden in vsaj glede zabavne digitalizacije dodelan avto, v katerem človeku ni nikoli dolgčas. Prinaša nekaj zelo svežih in povečini uporabnih pogledov na to, kako naj se avto prilaga vozniku, ne obratno.

Je za veliko večino športnih avtov neprekosljivo hiter, a le v ravni liniji. Pri pretiravanju in preveliki samozavesti pa je lahko podoben raketi, s katero so Rusi nedavno želeli pristati na Luni in klavrno propadli.

Je takšna avantgarda vredna svojega denarja? Stvar osebne odločitve. A vsaj glede štirimestne številke konjev je jasno, da jih v resnici ne potrebujete. Se je pa lepo z njimi pohvaliti. 

Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tesla X Plaid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 10
  • ico8 13:28 24.avgust 2023.

    V USA ne merijo do 100km/h ampak do 96km/h(milje!). Pospeski zo izmisljeni, dokazano na dosti testov. Kaksna stotinka pod 3s je najvec. Spodaj je link kako se serijski Porsche turbo s (680KM)pelje mimi stromarije! https://www.bing.com/videos/search?q=tesla+x+plaid+vs+Porsche+turbo+s&docid=603514871596982461&mid=42B2E48A3755ACE594BA42B2E48A3755ACE594BA&view=detail&FORM=VIRE

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 12:24 24.avgust 2023.

    Kje je podatek kako dolgo gori, če (ko) se vžge ?! ;DD

  • smoljo 10:34 24.avgust 2023.

    In kje lahko na normalni cesti v tem prometu izkoristiš potencial pospeška do 100 km/h???Bore malo ...in za to ceno ...hvala ,ne hvala ...skozi mesto te pa gospodinja nažge s kolesom ....ah

Sorodne novice