Avto
933 ogledov

Toyotin novi dirkalnik za Le Mans

toyota gazoo racing GR010 hybrid le mans
1/15
Toyota
Toyota, oziroma njen športni oddelek Toyota Gazoo Racing, je na spletni tiskovni konferenci predstavila svoj novi dirkalnik za vzdržljivostne dirke, s katerim bodo med drugim tudi poskušali ponoviti trikratno zmago na dirki 24 ur Le Mansa.

Trenutni svetovni prvaki na vzdržljivostnih dirkah serije WEC bodo letošnjo sezono dirkali z novim dirkalnikom toyota gazoo racing GR010 hybrid, s katerim napovedujejo tudi novi Toyotin cestni  hiperšportni avtomobil in ki se precej razlikuje od predhodnika TS050 hybrid.

toyota GR yaris Avto Še letos pri nas eden najbolj športnih malih avtomobilov

toyota gazoo racing GR010 hybrid le mans | Avtor: Toyota Toyota

Novi dirkalnik je namreč tudi plod novih predpisov, s katerimi so dirkalniki postali nekoliko težji, omejili so jim tudi največjo moč in obseg hibridne komponente v celotnem pogonskem sklopu. Kot je povedal tehnični direktor Toyota Gazoo Racing Pascal Vasselon, nova sezona ni prinesla le spremembe regulacij ampak tudi regulacijskih principov, ko gre za pristop do razvoja dirkalnikov.

Toyota C-HR GR Sport Avto Toyota z GR Sport CH-R potrjuje svojo preobrazbo

Če so bile prej natanko določene aerodinamične lastnosti dirkalnikov, so zdaj določena le ciljna območja ciljnih zmogljivosti, kar pomeni, da imajo ekipe več možnosti za specifično pot do doseganja svojih načrtov.  Vasselon je poudaril predvsem to, da bodo posamezne znamke lahko zato veliko bolj izpostavile svoje posebnosti.

toyota gazoo racing GR010 hybrid le mans | Avtor: Toyota Toyota

Manj potiska k tlom

V primerjavi z lanskim dirkalnikom je novi predvsem za 162 kilogramov težji, manj je tudi potiska k tlom, precej drugačen pa je tudi hibridni pogonski sklop, ki razvija 32 odstotkov manj moči. V praksi to pomeni, da se na obe kolesi prenaša natanko 500 kilovatov, ki izvirajo iz 3,5-litrskega motorja V6 z neposrednim vbrizgom goriva v zgorevalne komore in dvojni  turbopolnilnikom ter sistema za rekuperacijo kinetične energije na sprednjih kolesih. Pravila zahtevajo tudi vgradnjo hidravličnih zavor, ki pa delujejo z električnimi prenosi.

Sebastian Ogier Reli Šport Odločitev o svetovnem prvaku padla na zadnji dirki

Vasselon je poudaril, da je razen stikal in gumbov v primerjavi s starim nov praktično celotni dirkalnik GR010. Je tudi 250 mm daljši, 100 mm širši in 100 mm  višji od predhodnika. Pri Toyoti sicer načrtujejo nekoliko slabše čase krogov od lanskih, torej tudi ne računajo na izboljšave lanskega rekorda kroga.

toyota gazoo racing GR010 hybrid le mans | Avtor: Toyota Toyota

V Le Mansu naj bi sicer bili na krog počasnejši za dobrih deset sekund, na nemškem dirkališču Wittstock pa za dobrih pet sekund, za časovne izgube pa bodo krive praktično vse lastnosti novega avtomobila, od nižjih hitrosti vožnje skozi ovinke, do slabših pospeškov, večje mase, drugačne aerodinamike ali drugačnega hibridnega pogona.

Avto Peugeot presenetil s hibridnim 6-valjnikom

Vrnitev k »staremu« dirkanju

Drugačne lastnosti avtomobila je komentiral tudi Toyotin dirkač Sebastien Buemi, ki ga po eni strani veseli, da jim zaradi večje zaloge ne bo treba toliko varčevati z gorivom, kar so potrdili tudi njegovi kolegi, zato lahko pred ovinki zavira pozneje, po drugi strani pa tudi zato, ker se na nek način vračajo k starim metodam dirkanja.

toyota gazoo racing GR010 hybrid le mans | Avtor: Toyota Toyota

Za zmago bo potrebnega veliko več »fine tuninga«, kar bo pomenilo tudi prilagajanje nastavitev za vsako dirko posebej, ker pa bodo vozili z manjšo silo potiska k tlom, bodo imeli vozniki občutek, da vozijo hitreje, čeprav bo hitrost dejansko manjša. Pristnega zadovoljstva med vožnjo bo torej lahko celo več kot doslej.

le mans virtualna dirka Spletno dirkanje Šport Velik slovenski uspeh na virtualnem Le Mansu

Toyota Gazoo Racing bo na dirkah prvenstva WEC nastopila z dvema ekipama. V dirkalniku s številko 7 se bodo izmenjevali Mike Conway, Kamui Kobayashi in Jose Maria Lopez, v dirkalniku s številko 8 pa Sebastien Buemi, Kazuki Nakajima in Brendon Hartley.

toyota gazoo racing GR010 hybrid le mans | Avtor: Toyota Toyota

Toyota Gazoo Racing, GR yaris, GR supra, GR sport Avto Tudi k nam prihajajo športne toyote
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.