Avto
24 ogledov

Za prijazne taksije zastonj, za druge 300 evrov

slovenija 07.09.12, Igor Medved, taksist, rumeni taxi, toyota Auris, foto: Anze Anže Petkovšek
Ljubljanske mestne svetnike v novem letu čakajo spremembe na področju taksi prevozov.

Letna občinska taksa, ki jo bodo morali taksisti za vsako vozilo plačati za uporabo taksi postajališč v Ljubljani, v predlogu sprememb odloka o avtotaksi prevozih ostaja 300 evrov. Ljubljanski župan Zoran Janković je na začetku decembra dejal, da bodo takso po dogovoru s taksisti verjetno znižali na 200 evrov, vendar se za to očitno niso odločili.


V predlogu sprememb in dopolnitev odloka o avtotaksi prevozih, ki ga bodo ljubljanski mestni svetniki obravnavali na seji januarja, je med drugim določeno, da so plačila občinske takse oproščena okolju prijazna vozila, ki so tudi vozila na vodik, vozila na stisnjeni zemeljski plin in vozila, ki imajo možnost prevoza invalidov v invalidskem vozičku brez presedanja.

Predlagajo označevanje taksi vozil

Dovoljenje za koledarsko leto, s katerim taksi prevoznik pridobi pravico za izvajanje taksi prevozov na območju ljubljanske občine, bodo glede na spremembe odloka izdali za koledarsko leto in ne več za čas veljavnosti licence taksistov. "Če se dovoljenja izdaja med letom, se taksa plača v sorazmernem delu za mesece, za katere se izdaja," so v predlogu sprememb pojasnili na Mestni občini Ljubljana (MOL). Dodali so, da taksi prevozniku s plačano občinsko takso ob menjavi vozila takse ni treba ponovno plačati.

Na občini predlagajo tudi označevanje taksi vozil na območju Ljubljane. Taksisti bodo ob izdaji prvega dovoljenja prejeli dve nalepki z napisom TAKSI LJ in zaporedno številko nalepke za vozilo, kar bodo morali obvezno prilepiti na sprednja desna in leva vrata vozila.

Na občini so sicer poleti že omejili tarife za izvajanje taksi prevozov na območju MOL. Za prevožen kilometer lahko zaračunajo največ 1,5 evra z DDV, za štartnino največ dva evra, za čakalno uro pa 20 evrov. V predlog sprememb, ki jih bodo svetniki obravnavali januarja, so dodali še, da maksimalne tarife vključujejo vse storitve, ki so potrebne za izvajanje avtotaksi prevozov.

Na MOL predvidevajo, da se bo vir prihodka proračuna z uveljavitvijo omenjenih sprememb povečal za 50.000 evrov. To je odvisno od števila izdanih dovoljenj, so zapisali in dodali, da so v letu 2012 taksisti plačali le tri občinske takse, letos pa nobene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.