Avto
74263 ogledov

Začelo se je: Rusija uradno v prazgodovino

Lada granta AvtoVAZ
Zagnali so proizvodnjo avta, ki bi bil v Evropi prepovedan že pred 20 leti.

V največjem ruskem proizvajalcu avtomobilov AvtoVAZ so spet zagnali proizvodnjo, potem ko se je zaradi dogodkov v Ukrajini in posledičnem eksodusu zahodnih znamk Renault za simbolični rubelj kupnine umaknil iz lastništva.

Zdaj so Rusi izpolnili napovedi in 8. junija znova zagnali proizvodnjo upokojenega modela lada granta, a v močno okrnjeni različici. Granto so izdelovali v prejšnjem desetletju kot prvi avto po vstopu Renaulta v lastništvo. Vendar je šlo le za nekoliko posodobljeno različico modela lada kaline, ki sega na začetek tisočletja. 

Ruski premier Vladimir Putin se je v Moskvi popeljal v novem ruskem yo-mobile hi Avto Rusi bodo zagnali proizvodnjo avta, ki jih vrača v prazgodovinske čase

Brez ABS, brez zračnih blazin ...

Lada granta letnik 2022 pa je avto, ki je bolj zastarel od tistega, kar se je v Zahodni Evropi prodajalo v drugi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja. Avto nima ABS sistema, kaj šele sistema za nadzor stabilnosti ESC. Brez prvega avta v EU ni bilo mogoče prodajati že od leta 2004 naprej, brez drugega od 2014. 

Lada granta | Avtor: AvtoVAZ AvtoVAZ

Granta nima niti ene zračne blazine, ki je bila vsaj glede voznika standard na Zahodu vsaj od leta 1995. Motor ne dosega emisijskega standarda euro 5, niti ni znano, če zadosti euro 4. Ruske oblasti so namreč zaradi novih okoliščin tako znižala pogoje homologacije, da sploh ni več važno, kaj prihaja iz izpušne cevi. Štirivaljni bencinar ima sicer 66 kilovatov moči.

Gre za najcenejši avto, ki ga je mogoče trenutno dobiti v Rusiji. Prav veliko izbire pa ni, saj je večina tujih znamk prenehala s prodajo. Njihovo mesto skušajo zapolniti kitajske znamke.

Z opremo "classic" pa bo kupec v zameno dobil odbijače, ki so pobarvani v barvi karoserije, in serijska 15-palčna platišča. Dobi tudi servo volan, dnevne luči, centralno zaklepanje in predpripravo za radijski sprejemnik. 

Lada granta | Avtor: AvtoVAZ AvtoVAZ

Z granto je uspelo ruskim oblastem obiti sankcije, na podlagi katerih so ostali brez skorajda vseh potrebnih elektronskih delov za delovanje zahtevnejših sistemov v avtomobilih.

Renault Megane Conquest RS line Renault Avto Renault: Zgodilo se je, kar so številni pričakovali

V AvtoVAZ trdijo, da so vse komponente za granto pridobili iz lokalnega okolja, zato niso odvisni od uvoza, so poročanje ruskih agencij povzeli mediji. 

O proizvodnih načrtih vodstvo podjetja ne želi govoriti, gotovo pa bo velik del od 45 tisoč zaposlenih v AvtoVAZ še vedno brez pravega dela. Resno sicer razmišljajo tudi o vrnitvi še nekaterih zgodovinskih modelov, med njimi je seveda prva na spisku lada niva, ki ima izvor v sedemdesetih letih. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • sandi76 09:53 10.junij 2022.

    Upam , da bodo ta "vozila" prepovedana za vožnjo po vsej Evropi !

  • rd2dmk2 09:35 10.junij 2022.

    hm, se spomnim peugota par desetletijnazaj ogls vsi avti imajo ABS, potem pa šok , ko si plačan in prevzet avto izprobal na cesti. in odgovor prodajalca, ja drobni tisk berite. sicer pa; avto rabi volan in štiri kolesa ( ...prikaži več to kar pri VW imajo za dodatno opremo ), ABS in ESP pa ne. saj jest ko sem delal izpit, so me naučil vozit tud brez tega, pa še kakšen hill-stop in ostalo sranje nismo imel, pa smo lahko prišli na cilj.

  • Petra_56 19:33 09.junij 2022.

    Počakajmo na jesen, pa bomo videli kdo se bo smejal. Problem bo, ko tovarne ne bodo dobile plina in bodo morale zapreti svoja vrata .. potem pa me prav zanima, v katero dobo bo prišla EU? Rusija zmaguje na celi ...prikaži več fronti, vojaško in gospodarsko, EU pa izgublja na celotni črti.