Kaj dogaja
70 ogledov

13. Festival Odmevi dediščine – 70 let filma Na svoji zemlji

Letni kino v Novi Gorici Urban Košir
Društvo Baška dediščina v sodelovanju z lokalno skupnostjo organizira tri dnevni niz dogodkov od 5. do 7. oktobra na Grahovem ob Bači.

Konec letošnjega leta se bo izteklo 70 let od nastanka prvega slovenskega celovečernega igranega zvočnega filma Na svoji zemlji, ki ga je leta 1948 režiral France Štiglic in pomeni začetek slovenske profesionalne kinematografije. "Glej jo, našo grapo! Baška grapa!" so bile prve slovenske besede, izrečene na filmu. Kot njegova zibelka je zapisana Baška grapa na Tolminskem, kjer je bila v vaseh Grahovo ob Bači in Koritnica posneta glavnina prizorov. Dediščina filma se je od njegovega rojstva počasi, a vztrajno nadgrajevala.

Leta 1975 so na Grahovem ob Bači z velikim slavjem odkrili spomenik snemanju filma Na svoji zemlji, ki ga je izdelal kipar samouk Peter Jovanovič.

Leta 2008 so domačini z dvodnevno prireditvijo na Grahovem ob Bači skupaj z ustvarjalci filma počastili šest desetletij umetniškega podviga in zastavili tematsko pot. Ivan Merljak je predstavil dokumentarni film spominov ustvarjalcev in očividcev snemanja Dotik. Tolminski muzej pa je postavil stalno razstavo o filmu in izdal informacijsko knjižico.

Leta 2012 je bila tematska pot Na svoji zemlji slavnostno odprta in kot edina filmska tematska pot v Sloveniji trajno vpisala dediščino filma v prostor Baške grape.

Leta 2013, ob 65-letnici filma Na svoji zemlji, je bil dvoletni projekt postavitve poti simbolično zaključen s tridnevno prireditvijo, ki se je zaključila s proslavo "Praznik slovenskega filma". Potekala je kot poklon ustvarjalcem filma in sodobnega slovenskega filma ter domačinom, ki filmsko zgodbo negujejo, jo spoštujejo in z žlahtnostjo izročila napajajo nove rodove.

Društvo Baška dediščina bo v sodelovanju z lokalno skupnostjo železni jubilej nastanka filma počastilo v okviru 13. Festivala Odmevi dediščine – 70 let filma Na svoji zemlji na Grahovem ob Bači (športno igrišče):

petek, 05. 10. 2018 ob 18.00 :
Premiera dokumentarnega filma : "Baška grapa – živi spomenik filma", režiserja Slavka Hrena (RTV Slovenija)
Pri snemanju dokumentarnega filma v mesecu maju 2018 v Baški grapi so sodelovali še živeči ustvarjalci filma: Štefka Drolc, Ivan Marinček – Žan, Ivo Belec, Andrej Kurent, Emilija Soklič, Tone Mlakar.

sobota, 06. 10. 2018 :
Ob 10.00: start 6. pohoda po Tematski poti Na svoji zemlji; (vključen v Festival pohodništva in Dneve evropske kulturne dediščine)
Ob 15.00 : program za otroke
Ob 16.00 : Dan Zveze društev tehnične kulture Posočja Tolmin
Ob 18.30 : večer dokumentarnega filma Kulturna in tehnična dediščina Baške grape in "Vsa življenja Toneta Mlakarja" (gost režiser Marko Cvejić)

nedelja, 07. 10. 2018 ob 15.00 :
osrednja prireditev "POKLON SLOVENSKEMU FILMU"
Obogatena bo z glasbo in pesmimi iz slovenskih filmov "Na svoji zemlji radostno živimo, graparji se radi veselimo!" in "Ob puntarski komaj še lovimo sapo in vzklikamo: Glej jo našo grapo!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.