Kaj dogaja
43 ogledov

Oktober Jazz

Mikrofon
V Novi Gorici bo potekal štiridnevni festival jazz glasbe.

Tradicionalni zmenek z jazzom se vrača prihodnji teden, ko med sredo, 24. in soboto, 27. oktobrom 2018 vabimo na festival Oktober jazz. Vsi koncerti, z izjemo zadnjega, bodo v Kulturnem domu Nova Gorica. Kot prvi bo v sredo, 24. oktobra, v naši mali dvorani nastopil mlad mednarodni trio SloNedEst, v četrtek, 25. bo na vrsti zasedba Ratko Zjača – Stefano Bedetti Nocturnal band, v petek 26. oktobra pa Jani Šepetavec (AT-LASTic) Trio. Festival bomo sklenili v soboto, 27. oktobra, z dvema mednarodnima koncertoma: dopoldan bo v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica nastopila zasedba East West Daydreams, kot zadnji pa bo popoldan v Vili Vipolže nastopil švedsko-norveški trio The Thing. Sobotna koncerta sta plod dolgoletnega čezmejnega sodelovanja z društvom Controtempo iz Krmina (Italija) in festivalom Jazz&Wine of Peace. Vabljeni!

Oktober jazz, festival, ki ga ob finančni podpori Mestne občine Nova Gorica prirejamo od leta 2015, letos napoveduje pet koncertov, ki se bodo odvili med sredo, 24. in soboto, 27. oktobra 2018. Z izjemo predzadnjega koncerta, ki bo v naši veliki dvorani in zadnjega koncerta, ki bo v Vili Vipolže, bodo vsi koncerti v Mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

Vinograd 27. oktober Kaj dogaja Predmartinovanje v Novi Gorici

Sreda, 24. oktober

V sredo, 24. oktobra, ob 20.15, bo kot prvi nastopil mednarodni trio SloNedEst. S projektom Slovenska glasba skozi zven harmonike, vokala in klavirja se je akustična zasedba treh mladih glasbenikov, slovenske pevke Tjaše Fajdiga, nizozemskega harmonikarja Roberta Rebaneja in estonskega pianista Jetse de Jonga, letos poleti odpravila po Evropi. Na dodiplomskem programu jazza Konservatorija za glasbo v Amsterdamu jih poleg glasbe družijo tudi razigranost, brezskrbnost, iskrivo hrepenenje in mladost, zato so s svojimi aranžmaji v zasledovanju novih izkušenj in spoznanj melodijam slovenske popevke nadeli posebno jazz preobleko in z njimi pričarali vzdušje nostalgije, ljubezni in hrepenenja.

Vstopnina: 10 €

bioexo 26. do 28. oktober Kaj dogaja Razstava eksotičnih živali

Četrtek, 25. oktober

V četrtek, 25. oktobra, bo ob 20.15 nastopila zasedba Ratko Zjača – Stefano Bedetti Nocturnal band. Zjača in Bedetti bosta v sklopu letošnjega festivala predstavila nov album Life on Earth, ki sta ga posnela skupaj z večkratnim grammyjevim nagrajencem, bobnarjem Antoniom Sanchezom in velikim organistom Renatom Chiccom. Sodelovanje štirih izjemnih glasbenikov, kjer bomo za bobni tokrat prisluhnili Marcu Frattiniju, in njihovo ustvarjanje vodita v izjemne dosežke na področju zvoka in aranžmajev, začinjenih s posebnimi ritmičnimi rešitvami, teksturami in premori, ki bodo do izraza prišli v pravem hedonističnem in navdihujočem potovanju med izvirnimi kompozicijami in jazzovskimi standardi.

Vstopnina: 15 €

Oktoberfest 27. oktober Kaj dogaja Oktoberfest sredi Maribora

Petek, 26. oktober

V petek, 26. oktobra, bo ob 20.15 oder male dvorane zasedel Jani Šepetavec (AT-LASTic) Trio.  Novogoriški saksofonist Jani Šepetavec je svojo veliko ljubezen do jazza okronal z diplomo in magisterijem na Jazz Institut Kunstuniversität v Gradcu. Udeleževal se je mojstrskih tečajev z vrhunskimi mentorji, piše glasbo za različne projekte, ustvarja svoje skladbe, kot multi-inštrumentalist pa tudi redno sodeluje s priznanimi slovenskimi glasbeniki. Tokratni projekt s klaviaturistom Nejcem Škoficem in bobnarjem Matjažem Skazo na festival prinaša funky-jazz kompozicije legendarnega saksofonista Joshua Redmana in nekaj Šepetavčevih avtorskih skladb.

Vstopnina: 10 €

noč čarovnic 27., 28. in 29 oktober Kaj dogaja 6. Noč čarovnic v dvorcu Rakičan

Sobota, 27. oktober

Sobota, 27. oktobra, zadnji festivalski dan, pa v goriški prostor prinaša kar dva zanimiva koncerta, ki sta plod dolgoletnega čezmejnega sodelovanja z društvom Controtempo iz Krmina (Italija) in festivalom Jazz&Wine of Peace. Dopoldan, ob 11. uri, bomo lahko v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica prisluhnili mednarodnemu triu East West Daydreams, ki ga sestavljajo Alexander Balanescu na violini, Javier Girotto na sopranskem in baritonskem saksofonu ter Zlatko Kaučič na tolkalih. Trio bo predstavil istoimenski dvojni album enajstih posnetkov skladb, ki jih je med letoma 2009 in 2013 odigral na koncertih v Avstriji, Italiji in Sloveniji. Tipično Kaučičevo povsem improvizirano glasbo dopolnjujeta prefinjeni glasbeni ozadji - Balanescujevo polje klasične in sodobne glasbe ter Girottove tradicionalno jazzovske korenine. Priča bomo srečanju močnih glasbeno si različnih realnosti, ki v nenehnem razvijajočem se dialogu oživljajo vedno drugačne zgodbe med radikalno improvizacijo in dramaturško pripovedjo.

Vstopnina: 15 € 

Popoldan, ob 16. uri, pa bo v Vili Vipolže, kot zadnji v sklopu letošnjega festivala nastopil norveško-švedski trio The Thing. Mats Gustafsson, na tenorskem in baritonskem saksofonu, Ingebrigt Håker Flaten, na kontrabasu in bas kitari ter Paal Nilssen-Love na bobnih, združeni pod imenom The Thing, so že dolgo zasidrani v svetu neodvisne sodobne glasbe, nenehno in brezkompromisno povzdigujejo svojo glasbo do novih obzorij, ki navdušujejo oboževalce rock, noise in jazz scene. Njihovo glasbo, ki meša jazz z noisom in alternativni rock s punkom, poznavalci opredeljujejo kot “garažni-jazz” in “impro-punk”. Trio, ki se je vse od ustanovitve leta 2000 razvil v eno najuspešnejših free-jazz zasedb v obtoku, je nastopil z glasbeniki, kot so Joe McPhee, Ken Vandermark, Otomo Yoshihide, Jim O’Rourke, Thurston Moore, Terrie Ex, Peter Evans, Neneh Cherry in James ‘Blood’ Ulmer. Jeseni bo izšel njihov nov studijski album Again.

Vstopnina: 15 €

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.