Magazin > Lepota & telo
2825 ogledov

Pozor: S pitjem prevročega čaja tvegate nastanek raka!

mir, tišina, čaj
To je novo odkritje znanstvenikov …

Znanstveniki iz Ameriškega združena za raka pravijo, da dve skodelici vročega čaja na dan, če ta presega 60 stopinj, podvojita tveganje za raka na požiralniku. Nova raziskava je namreč pokazala, da pitje vročega čaja lahko poveča tveganje za nastanek raka na požiralniku za kar 90 odstotkov. Strokovnjaki Ameriškega združenja za raka so ugotovili, da pitje dveh vročih skodelic čaja na dan, katerega temperatura presega 60 stopinj, pri anketirancih zagotovo poveča tveganje za nastanek raka na požiralniku. 

V raziskavo so vključili 50 tisoč ljudi med 40. in 75. letom starosti in ugotovili, da imajo tisti, ki na dan spijejo okoli 700 mililitrov čaja, ki ima temperaturo nad 60 stopinj, v obdobju desetih let kar 90 odstotkov več možnosti, da zbolijo za rakom na požiralniku, kot piše portal 24Sata. Tekom študije so odkrili 317 primerov raka na požiralniku, rezultate raziskave pa so objavili v Journal of Cancer.  

Glavni avtor študije dr. Farhad Islami tako opozarja, da tople napitke pred zaužitjem ohladimo na primerno temperaturo, torej pod 60 stopinj. Vroče pijače namreč povzročijo spremembo na celicah, iz katerih se lahko razvije rak požiralnika. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice