Magazin > VIP
3717 ogledov

Danes praznuje princ, ki na prestol čaka že 68 let

Princ Charles
1/4
Profimedia
Princ Charles danes praznuje 72. rojstni dan.

Princ Charles Philip Arthur George Mountbatten se je rodil 14. novembra 1948, skoraj leto po poroki svojih staršev, princese Elizabete in princa Filipa. Vsem otrokom, ki so se na Otoku rodili isti dan kot prestolonaslednik, so takrat iz Buckinhgamske palače poslali košaro z darili. Elizabeta, ki je mama prvič postala pri 22 letih, je kraljica postala leta 1952, Charles pa je dobil še sestro Anno ter brata Andrewa in Edwarda. Njegovo otroštvo je bilo drugačno; hodil je v najboljše šole – in imel težave z matematiko – ter starše videval manj kot drugi otroci. Ko je prišel čas za vojaško kariero in ženske, se je mladi prestolonaslednik izkazal. Ženske je imel rad in (kljub občasnemu zgražanju javnosti in medijev) se je dobival z mnogimi – tudi s Camillo Shand, ki je pozneje postala Camilla Parker-Bowles, in Sarah Spencer, sestro svoje bodoče žene. 

Tako kot  življenje ostalih članov britanske kraljeve družine, je tudi prinčevo življenje polno škandalov. Govorilo se je celo, da ima nezakonskega sina in da je homoseksualec. Najbolj pa je njegovo življenje zagotovo zaznamoval zakon z Diano Spencer, ki je kasneje postala princesa ljudskih src. 

princ charles, princesa diana | Avtor: Youtube Youtube

Zakon in ločitev, ki ju je spremljal cel svet 

Charles in enajst let mlajša lady Diana Spencer sta se srečala leta 1977, štiri leta pozneje sta se zaročila in istega leta, 29. julija, poročila v katedrali St. Paul's v Londonu. Prinčev skok v zakon je na televiziji gledalo 750 milijonov ljudi po vsem svetu. Enajst mesecev po poroki se je rodil princ William, leta 1984 še princ Harry, a družinska sreča je bila samo navidezna. In za (skoraj) vse težave – britanski tabloidi so tekmovali, kateri je bolje obveščen o vseh prešuštvih – naj bi bilo krivo Charlesovo ljubimkanje s Camillo. Prinčev ugled je bil nekaj časa precej na psu, Diana je izjavila, da je bil to "zakon treh". Od leta 1992 sta Diana in Charles živela ločeno, leta 1996 sta se uradno ločila in leta 1997 je Diana umrla v hudi prometni nesreči v Parizu.

princ william, princ harry, princ charles | Avtor: Profimedia Profimedia

Camilla, ločenka z dvema otrokoma, in Charles sta svoje razmerje še nekaj let bolj ali manj neuspešno skrivala in se tiho bojevala za naklonjenost javnosti, leta 2003 pa sta začela živeti skupaj. Britanci so končno začeli razumeti, da Charles res ne more brez Camille, ki je bila dolga leta osovražena "druga ženska". Valižanski princ je pred oltar drugič zakorakal aprila 2005 in zaživel precej mirnejše družinsko življenje.

camilla,charles | Avtor: YouTube YouTube

Včasih se zdi, da je že obupal, da bo kdaj sedel na prestol

Charlesa so velikokrat kritizirali, ker je včasih zelo staromoden (ljubi lov in sploh streljanje), a bolj kot staromoden je moderen princ, ki ima rad umetnost, krajinarstvo, urbanizem in arhitekturo. Organsko oziroma ekološko kmetijstvo podpira že od leta 1984 in veliko časa namenja skrbi za okolje. Pred leti je v intervjuju za BBC na svoji farmi v Gloucestershiru govoril o prihodnosti okolja, kmetijstva in hrane ter poudaril, da so klimatske spremembe "največji izziv za človeka". "Prvi poklic" valižanskega princa je torej že veliko let dobrodelnik in aktivist. Prinčev sklad (Prince's Trust) je bil ustanovljen že leta 1976 in je tako ali drugače pomagal več kot pol milijona deprivilegiranim mladim. Dobrodelnih potez Charlesa, mecena ali predsednika ogromno organizacij, pa je nemogoče prešteti. Nekoč je namignil, da mu vsega tega ne bi bilo treba početi in da če bi hotel, bi "preprosto pustil vse in do konca življenja smučal". 

Letos je doživel velik družinski udarec, ko sta se kot uradna člana kraljeve družine od svojih dolžnosti poslovila Princ Harry in Meghan Markel, dvor pa se je spopadal tudi s spolnimi škandali princa Andrewa. Tudi v času pandemije koronavirusa mu ni bilo prizanešeno, Charles je namreč eden izmed tistih, ki je virus imel in prebolel. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice