Magazin > VIP
46207 ogledov

Ta naš znani par se je vrnil na TV, oddaja pa spregledana!

Valentina Smej Novak in Luka Novak mediaspeed
Škoda, saj gre za zelo kvalitetno oddajo.

Simpatična zakonca, ki sta pred leti vodila priljubljeno kuharsko oddajo Ljubezen skozi želodec, Luka Novak in Valentina Smej Novak, sta se vrnila na TV zaslone. Velentina je do lanskega leta sicer povezovala pogovorno oddajo Zadnja beseda!, tokrat pa se je vrnila v vlogi ustvarjalke in scenaristke oddaje 50 skladb, ki so nas zapele, Luka pa se v oddaji pojavi še kot voditelj. 

Po odmevnem in uspešnem nizu nagrajenih oddaj 50 knjig, ki so nas napisale (nagrada orion 2020 za posebne dosežke) se je ekipa ustvarjalcev lotila novega izziva. Serija 50 skladb, ki so nas zapele, ki je na prvi program TV Slovenija prišla januarja, v rednih petkovih terminih osvetljuje ključne skladbe, ki so v minulih stoletjih zaznamovale in formirale Slovence. To so napevi, ki si jih radi zažvižgamo, a se le redko vanje poglobimo, zato lahko rečemo, da so nas Slovence — zapeli. Serija je nastala v produkcijskem vodstvu hiše Vertigo v koprodukciji z Uredništvom izobraževalnega programa Televizije Slovenija. Zasnovana je kot niz petdesetih osemminutnih oddaj.

Koncept in scenariji so delo ustvarjalnega dvojca Valentine Smej Novak in Luke Novaka, ki oddaje tudi vodi. Strokovni svetovalec pri oblikovanju nabora skladb in scenarijev je skladatelj in dirigent Patrik Greblo, režirala sta Urša Menart in Martin Draksler. Zaenkrat je televizija predvajala prvih šest delov. V oddajah slišimo in analiziramo priljubljene ljudske pesmi slovenskih pokrajin, zimzelene skladbe zlate dobe slovenske popevke, rock in pop skladbe sedemdesetih in osemdesetih, pa tudi pankovske komade. V nabor so uvrščene pesmi, ki so nastale do leta 1990 — to je 50 skladb, brez katerih si ni mogoče predstavljati odraščanja generacij.

Oddaja žal skoraj spregledana

Luka v oddaji gosti odlične sogovornike, strokovnjake svojih področjih, ki skozi skladbo osvetlijo duh časa in prostora, v katerem je nastala. Gre za vizualno in zvočno poslastico, ki pritiska na tipke nostalgije, hkrati pa ponuja nove podatke o glasbenih delih, ki jih poznamo čisto vsi ter vleče časovne vzporednice med nekoč in danes. Edina stvar, ki nas je zmotila, je ta, da Luka vprašanja svojim sogovornikom bere s telefona, sicer pa lahko zakoncema Smej Novak za to oddajo čestitamo in rečemo "sedi, pet"! Vprašanje pa je, kaj TV Slovenija naredi za promocijo svojih vsebin. To so namreč podatki o gledanosti oddaj, ki so do sedaj stale 59 tisoč evrov.

"Projekt je nastal v koprodukciji z neodvisnim producentom Vertigo, ki je del sredstev pridobil na Slovenskem filmskem centru. Vložek RTV Slovenija za prvih 25 realiziranih oddaj, ki se trenutno predvajajo v programih Televizije Slovenija, pa je bil v obliki tehničnih uslug (sinhro, grading) in v arhivskem materialu. Skupni vložek RTV Slovenija za prvih 25 oddaj je 59.060 evrov. Ostalih 25 oddaj je še v produkciji," je odgovorila TV Slovenija in razkrila tudi gledanost oddaje: "Premierna predvajanja oddaj 50 skladb, ki so nas zapele je od začetka predvajanja 27. januarja 2023 pa do 3. marca 2023 v povprečju spremljalo 1,7 % oz. 32.000 gledalcev, starih nad 4 leta, oz. 5 % takratnih gledalcev televizije. Ob objavi podatkov gledanosti, naprošamo, da navedete tudi vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta, gledanost znotraj istega dne."


 

Komentarjev 6
  • kapibara1 19:07 26.marec 2023.

    Kuharska je bila kopirana.. tisti neki knjižnji klub pogrom.. edina škoda tu je ta , da je Valentina s totem kvazi pudlom..

  • bi_ba 18:51 26.marec 2023.

    Nista zanimiva, oddaja tudi ne, očitno. Prvič slišim zanjo, res pa da ne gledam tega programa.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:02 26.marec 2023.

    Še dva iz Janezovega kluba Rjavih noskov?

Sorodne novice