Magazin > VIP
45584 ogledov

Veliko razočaranje za nečaka Katarine Kresal

Katarina Kresal Adrijan Pregelj/ RTV
Na to se je pripravljal eno leto, zato nič čudnega, da je bilo zelo hudo, ko mu žal ni uspelo.

Marca je TV Slovenija predvajala dokumentarni film Projekt Kili, z otroki na streho Afrike, ki je delo znanega slovenskega alpinista in režiserja Gregorja Kresala, sicer brata nekdanje ministrice Katarine Kresal. Gregor je v filmu prikazal, kako so se z družino eno leto pripravljali in nato povzpeli na Kilimandžaro. Pri pripravah in vzponu so se mu pridružili takrat 15-letna hčerka Brina, 10-letni sin Luka in soproga Katka.

Družina se je z lažjimi in težjimi vzponi, spanju v višinski sobi in fizičnimi pripravami v vseh vremenskih razmerah na podvig pripravljala kar eno leto. Na Kili so nato hodili en teden, njihov zaključni vzpon proti zasneženi strehi Afrike, proti znamenitemu vrhu, visokemu skoraj šest tisoč metrov, pa se je začel ob polnoči, na božič leta 2019. Vendar žal vsem štirim ni uspelo. Lukca je skoraj tik pred vrhom premagala višinska bolezen, zaradi katere se je moral z vodnikom vrniti v tabor. Kasneje je skrb premagala tudi Katko, ki se je obrnila, da bi odšla za sinom. Tako sta vrh Kilija osvojila le Gregor in Brina, ki se jima je ob tem trgalo srce. Lahko si mislite, da je bilo za 10-letnega fanta to veliko razočaranje, saj se je na ta podvig pripravljal kar eno leto. A oče Gregor mu je obljubil, da bosta vzpon ponovila sama, ko bo dopolnil 15 let. Kljub razočaranju, pa je bila za Luko celotna pot ena velika čarobna dogodivščina, polna novih izkušenj in spoznanj. 

Dokumentarni film Projekt Kili si lahko pogledate na 360.rtvs.si.

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:02 06.april 2024.

    Pa tako lepo jutro JE BILO

  • Grof 08:22 06.april 2024.

    Bolje bi se izšlo, če bi posnel film o ljubimcema Senice in Kresalke, seveda v režiji Katarine in kostumografom Mirkotom

Sorodne novice