Oglaševanje
2118 ogledov

"Z jogo sem postala boljša mama"

mama otrok
1/8
Shutterstock
"Že po mesecu dni sem postala boljša mama"

"Zadnje leto je bilo izjemno težko, delo od doma ob hkratnem šolanju dveh otrok v majhnem, dvosobnem stanovanju, izolacija od prijateljev, širše družine, hobijev.  Tak splet okoliščin me je pripeljal do trenutka, ko sem začutila, da izgubljam tla pod nogami. Bila sem tako napeta, da ni bilo dneva brez kričanja. Mlajša hčerka je jokala, večja, najstnica, je loputala z vrati. Vedela sem, da moram nekaj ukreniti, narediti nekaj zase," razlaga mama 7. in 12. letnice.

"Vedela sem, da moram nekaj ukreniti"

"Potem sem naključno srečala prijateljico, beseda je dala besedo, v njenih opisih sem zaznala sebe, bila je v popolnoma isti situaciji, izčrpana od vsega. Za razliko od mene pa je ona že ukrepala, ravno takrat so se ponovno odpirala vrata joga studijev in odločena je bila, da se vrne k jogi pri svojih najljubših učiteljih, Nataši in Dejanu. Tako sem se pred vrati studia Pot Joge, znašla tudi jaz."

 | Avtor: Pot joge Pot joge

Šest razlogov, zaradi katerih sem po jogi boljša mama

"Po dobrem mesecu rednega obiskovanja programov, še sama ne morem verjeti, kakšne spremembe je joga prinesla v moje življenje," razlaga naša sogovornica. 

1. Joga uči potrpežljivosti. "Pri starševstvu je to največja korist joge. Z nasmeškom poslušam nenehna, ponavljajoča se vprašanja mlajše, izpadi večje me ne vržejo s tira."

2. Joga uči, kako biti prisotni. "Biti mama pomeni vedno razmišljati o več stvareh, razmišljati vnaprej. Joga mi pomaga zbrati misli in se umiriti, se osredotočiti samo na eno stvar v tistem trenutku." 

3. Joga pomeni čas, ki ga namenimo samo sebi.  "Takoj, ko stopim na joga podlogo, moje telo in moje misli postanejo lažje. Po jogi se domov ne vračam izčrpana, pač pa polna energije." 

4. Joga nas poveže z dihom. "Kolikokrat sem zadrževala dih, ko sem bila napeta! Na praksi joge se učimo dihati enakomerno in upočasnjeno. Tak dih nam omogoča, da bolj zavestno izvajamo položaje joge. Tak dih mi pomaga tudi pri vseh stresnih situacijah, pa naj gre za gnečo na cesti ali težek pogovor s šolskim učiteljem mojega otroka."

5. Med prakso joge se v možganih sproščajo endorfini, znani kot hormoni sreče. "Ko končam uro joge, se, čeprav vsa spotena in lepljiva, počutim lepo. Srečna mama dobre vibracije usmerja v svojega otroka."

6. Ena najboljših lekcij joge pa  je, da nam ni treba biti popolni, pomembno je ostati na svoji poti raziskovanja. "Lekcija, ki jo skušam predati tudi hčerama," zaključi mama dveh hčera. 

 | Avtor: Pot joge Pot joge

Kako začeti?

Izpoved naše sogovornice je le ena od izkušenj dobrobiti, ki jih prinaša praksa joge. A najpogosteje nas bega vprašanje, kako začeti, kako med številnimi programi najti pravega zase. "Področje joge je najbolje začeti raziskovati postopoma, izbrati jogo za začetnike ali obliko hatha joge, pri kateri se položaji pretežno zadržujejo, da imamo čas ponotranjiti občutke," svetuje Nataša Petavs, ki skupaj z Dejanom Žuna vodi joga studio Pot joge.

 | Avtor: Pot joge Pot joge

"Za začetek je dobro izbrati prakso, ki je bolj nežna in bolj počasna. Prakso, ki poleg osnovnih položajev vključuje pristope k dihanju, sproščanje in kratka osredotočanja," dodaja Petavsova. Joga za začetnike je praksa, ki omogoča mehak in nežen stik z učenjem jogijskih položajev in tehnik nadzora diha.

Učitelji joge so vedno na voljo za nasvet

Joga je primerna za vsakogar, ne glede na to ali je cilj oblikovanje telesa, sprostitev ali zmanjšanje ravni stresa.
Pri jogi ni starostnih omejitev, s prakso lahko začne tudi popolni začetnik, ne glede na fizično pripravljenost, ta se bo sčasoma razvila.

"Ko obvladamo temelje, se spoznamo, začutimo kaj potrebujemo, se lažje odločimo, v katero zvrst joge se usmeriti. Lahko je to flow, hata flow ali vinjasa flow joga s poudarkom na navezovanju položajev. Morda je to jin joga z nežnimi razteznimi položaji in sproščanjem. Ali pa nas privabijo bolj meditativne prakse, kjer je dela s telesom manj in več osredotočanja, oziroma prakse spoznavanja narave uma, kot je to joga znanja," razlaga Petavsova.  

 | Avtor: Pot joge Pot joge

"Vsak, ki si zna dovolj prisluhniti, bo izbral program, ki ga bo kar najbolj podprl in mu nudil točno tisto, kar potrebuje na neki točki življenja. Če se pojavi negotovost, smo učitelji joge vedno na voljo za oporo in nasvet," še poudarja Petavsova.