Popotnik
12183 ogledov

Deset najboljših idej za vikend izlete v naši bližini

Karlovac Profimedia
Vam je zmanjkalo idej za izlete? Nič hudega! Za vas smo pripravili deset predlogov, kje lahko izkoristite prihajajoče sončne vikende.

Pomlad je tu, z njo pa tudi priložnosti za nešteto izletov na lepše. Če se težko odločite, kako bi izkoristili prihajajoče vikende, vam je lahko v pomoč seznam desetih predlogov za kratke izlete po Hrvaški, ki so jih pripravili na Hrvaški turistični skupnosti.

Območje Plitviških jezer

Zdaj je pravi čas, da doživite lepoto Narodnega parka Plitviška jezera, ki ga je na seznam svetovne dediščine uvrstil tudi UNESCO. Sredi gostih in mirnih gozdov lahko odkrijete šestnajst kristalno čistih jezer in veličastne slapove brez poletnih množic. Dele parka povezujejo fotogenične steze, panoramski vlaki in neslišne električne ladje, s katerih lahko lažje opazujete pomladno lepoto parka v čudoviti zeleni barvi.

Plitvice, Plitviška jezera | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Le 30 minut vožnje od jezer vas čakajo Rastoke, očarljivo naselje, ki mu rečejo kar Male Plitvice in je znano po svoji naravni lepoti, prelepih slapovih, pa tudi mlinih in starih lesenih hišah. V bližini se nahajajo tudi Baračeve jame, ki ponujajo edinstveno priložnost za raziskovanje podzemnega sveta. 

Rastoke | Avtor: Profimedia Profimedia

Buzet in Kotli

V naši bližini se nahaja tudi slikoviti kraj Buzet, ki se mu reče mesto tartufov. Znan je po svoji bogati zgodovini, prelepem podeželskem okolju in gastronomskih posebnostih. Mali gurmanski raj vas bo očaral s svojim gostoljubjem ter številnimi konobami in restavracijami. Ljubitelji pristne domače kuhinje boste uživali v domačih paštah, morskih sadežih in jedeh s tartufi, pomlad pa je pravi trenutek tudi za divje šparglje z mladim pršutom in domačimi jajci.

Buzet | Avtor: Profimedia Profimedia
V svoj vikend izlet vključite še Kotli, naravno znamenitost, ki je prava atrakcija za obiskovalce, zlasti v toplejšem delu leta. Slapovi na reki Mirni so namreč naredili vdolbine v skale, ki spominjajo na kotle, dejansko pa gre za tolmune, ki so pravi raj za kopanje.

Kotli | Avtor: Dejan Hren Dejan Hren

Narodni park Krka in Šibenik

Glavna atrakcija Narodnega parka Krka so njegove naravne lepote, še posebej sedem slapov, med katerimi izstopata mogočna Roški slap in Skradinski buk. Narodni park ponuja tudi številne kulturno-zgodovinske spomenike, npr. frančiškanski samostan na otočku Visovcu, ki kot dragulj počiva na reki Krki, in številne stare mline, preurejene v male etnografske muzeje.

narodni park Krka | Avtor: Profimedia Profimedia
Pot naj vas zanese še v Šibenik, zgodovinsko mesto s 24 cerkvami, 17 palačami, 6 samostani, muzeji, galerijami, portali, butiki in neštetimi zgodbami, ki jih lahko spoznate na sprehodu po prikupnih starih ulicah. Te vas bodo pripeljale tudi pred edinstveno katedralo sv. Jakova, ki so jo gradili kar 105 let in ki se danes nahaja na Unescovem seznamu zaščitene svetovne kulturne dediščine. Gre za edino katedralo v Evropi, zgrajeno izključno iz kamna, brez vezivnega materiala in lesenih konstrukcijskih elementov.

Šibenik, Hrvaška | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Fulfinum Mirine, Badanj in Trsat

Blizu Omišlja na otoku Krk najdete Fulfinum Mirine, arheološko najdišče iz antičnega obdobja. Tukaj lahko vidite ostanke rimskih zgradb, kot so templji, terme in hiše, ter si predstavljate, kako so živeli Rimljani.

otok Krk | Avtor: Profimedia Profimedia
Vpogled v skrivnostno zgodovino nudi tudi obisk trdnjave Badanj in njenega srednjeveškega obzidja iz 14. stoletja. Raziščite obzidje s stolpi in ostanke utrdb, ta čudovit primer srednjeveške arhitekture v bližini Crikvenice, ter si spočijte oči na nepozabnem razgledu na okolico.

reka Bosut STE JO ŽE VIDELI? Popotnik Ta nenavadna reka, o kateri so govorili celo Rimljani, čisto blizu nas

A to še ni vse! Ustavite se nad Reko, kjer najdete zgodovinsko četrt Trsat, ki je znana po svoji bogati zgodovini, starih cerkvah in presunljivem trsatskem svetišču. Odkrijte ozke ulice, si oglejte trsatski grad ter uživajte v prelepem pogledu na Reko in Jadransko morje.

Rijeka | Avtor: Profimedia Profimedia
Pulj in Narodni park Brioni

Doživite 3000-letno zgodovino mesta Pulj na vsakem koraku. Naj vas navdušijo izjemno ohranjen antični rimski amfiteater in dih jemajoči forum, kaštel, slavolok Sergijevcev ter Herkulova in Dvojna vrata. Ne pozabite odkriti tudi čarov današnjega Pulja, ki najbolj zaživi na živahni puljski tržnici.

Pulj | Avtor: Profimedia Profimedia
Za piko na i izletu dodajte še skok na rajske Brione – skupino otokov z bogato naravno in kulturno dediščino, celo iz rimskega in bizantinskega obdobja. Zaradi svoje izjemne lepote so Brioni že več kot sto let priljubljeno letovišče svetovnih državnikov in aristokracije, danes pa tudi turistov, ki se na ogled odpravijo kar z izletniškimi ladjicami. 

Brioni | Avtor: Profimedia Profimedia

Zeleni vir in Hudičev prehod

Začutite magično lepoto bujnih gozdov, kristalno čiste vode in mogočnih slapov. Obiščite čudovit košček divje narave in slap Zeleni vir, ki vabi v prekrasno zeleno laguno. Raziskujte številne pešpoti skozi gozdove in ob reki, se razvajajte ob namakanju v naravnih bazenih ter občudujte lepoto nedotaknjene narave.

Zeleni vir | Avtor: Bojan Haron Markicevic Bojan Haron Markicevic
Ste že slišali za Hudičev prehod? Gre za enega najlepših kanjonov na Hrvaškem, ki ga najdete med skalnatimi stenami v soteski reke Kolpe. Ta impresivna naravna znamenitost privlači ljubitelje narave, planince in avanturiste, ki uživajo v spektakularni pokrajini, zagotovo pa bo navdušila tudi vas.

Čakovec in Zlatar

Čakovec je s svojimi čarobnimi trgi, parki in kulturnimi znamenitostmi nedvomno destinacija, vredna vašega časa. Obiščite Stari grad, ki ga je plemiška družina Zrinski zgradila v 16. stoletju in kjer danes najdete Muzej Medžimurja z bogatimi arheološko, etnografsko in zgodovinsko zbirko. Spoznajte tudi Zrinsko gardo – zgodovinsko vojaško enoto z gardisti, topničarjem in bobnarskim orkestrom, ki še danes čuva dediščino hrvaške plemiške rodbine Zrinski in ki v svojih razkošnih oblačilih pritegne pozornost, kjer koli se pojavi.

Čakovec | Avtor: Profimedia Profimedia
Če iščete miren oddih na podeželju, ga boste našli v idiličnem mestecu Zlatar. S svojim sproščenim vzdušjem, čudovito naravo in tradicionalno obrtniško dediščino je prava destinacija za vas.

Zlatar | Avtor: Ivo Biocina Ivo Biocina

Velebit in Premužićeva pot

Slavni Velebit v sebi skriva dva nacionalna parka – Narodni park Severni Velebit in Nacionalni park Paklenica. Obisk obeh omogoča raziskovanje nedotaknjene narave, sprehode skozi neverjetne kanjone, odkrivanje jam in uživanje v čudoviti pokrajini.

velebit | Avtor: Profimedia Profimedia
Za popolno doživetje Velebita se podajte na Premužićevo pot, ki je prava mojstrovina in ena od najlepših poti v celotni Hrvaški. Vsak ljubitelj narave bi jo moral prehoditi vsaj enkrat, saj vas bo njena lepota na prav vsakem koraku pustila brez besed.

Premužićeva pot | Avtor: Bojan Haron Markicevic Bojan Haron Markicevic

Krapina in Gubčev kraj

Za vikend oddih obiščite Krapino, ki je znana po svoji bogati zgodovini in kulturni dediščini, ter v Muzeju krapinskih neandertalcev spoznajte neandertalske ostanke iz jame Hušnjakovo. Izvedite več o evoluciji človeka ter si oglejte replike neandertalskih kosti in druge artefakte.

Krapina | Avtor: Profimedia Profimedia
Če vas zanima več o zgodovini kmečkih puntov, obiščite tudi Gubčev kraj, pomembno kulturno in zgodovinsko središče hrvaškega Zagorja ter priljubljeno destinacijo za obiskovalce, ki želijo okusiti bogato kulturno dediščino regije.

Karlovac in Ozalj

Karlovac, eno od redkih mest, ki leži na stičišču kar štirih rek. Na prelomu iz 19. v 20. stoletje je slovel kot pomembno zdravilišče v tem delu Evrope, še danes pa navdušuje s svojo bogato zgodovino, kulturno dediščino in čudovito naravo ter, seveda, pivom. Staro karlovško mestno jedro v obliki zvezde s šestimi kraki je popolno za raziskovanje na dveh kolesih ali peš, mikavne brzice karlovških rek pa so prava vaba za vse, ki bi radi poskusili vožnjo s kanujem ali rafting.

Karlovac | Avtor: Profimedia Profimedia
Spoznajte genialni um Nikole Tesle: obiščite lani odprt Nikola Tesla Experience Center v Karlovcu, se zabavajte in pri tem še kaj naučite. Sodoben interaktivni center vam bo skozi ilustracije, animirane in dokumentarne filme, projekcije in miselne igre razkril vse o življenju, strasteh in supermočeh Tesle ter v vas prebudil navdih in kreativnost.

grad Žužemberk ideja za izlet Popotnik To je zagotovo najbolj nepozaben družinski izlet

V bližini ne spreglejte še mesteca Ozalj ob reki Kolpi. Znano je po svojem srednjeveškem gradu, ki se dviga nad mestom in ponuja prelep razgled na reko in okolico.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:50 06.april 2024.

    Propaganda za 1.maj,ko bodo prišle letne počitnice,bodo napisali,da ostanite doma

Sorodne novice